fbpx
Seuraa meitä:

Koiran painonhallinta ja laihdutus

Miten raakaruokitun koiran paino pysyy ihanteellisena?

Harvoin koiran laihduttaminen on niin yksinkertaista, että vain vähentäisit ruoan määrää. Oikean tasapainon löytäminen voi olla haasteellista, erityisesti jos koirasi on steriloitu tai kastroitu. Elimistön aineenvaihdunta on hormonien säätelemää, siihen vaikuttaa kilpirauhasen toiminta, sukupuolihormonit sekä verensokeria säätelevät insuliini ja glukagoni.

Toiset koirat kuluttavat talvella huomattavasti enemmän kuin kesällä. Kun koira viettää paljon aikaa ulkona pakkasessa, menee lämmön tuottamiseen valtavasti energiaa.

Toiset koirat ovat aktiivisempia kesällä, kun ne pääsevät mökillä päivät pitkät uimaan ja juoksemaan vapaana. Metsästyskoirat voivat kuluttaa metsästyskaudella kolminkertaisesti verrattuna lepokauteen.

On täysin luontaista, että koiran paino vaihtelee ihannepainon ylä- ja alarajan välimaastossa. Ruoan määrä on harvoin vakio, vaan se vaihtelee koiran elämäntilanteen mukaan. Välillä elimistö pakkaa ylimääräistä energiaa rasvavarastoiksi ja välillä sitä puretaan energiaksi. Näin myös luontainen säätely pysyy aktiivisena ja toimivana.

Vaa’an näyttämä lukema ei kerro paljonko painosta on rasvakertymää. Tunnustele usein erityisesti vyötärön tuntumaa, niin saat paljon paremman “näppituntuman” onko koirasi lihonnut vai laihtunut. Myös hännän tyvi sekä kaula ja niska ovat paikkoja, joihin rasva kertyy.

Koiran laihduttaminen

Jos koiran ruoan määrää ja ruoan rasvaisuutta supistetaan liikaa, koiran keho saattaakin saada viestin siitä, että ravitsemuksellinen tila on nyt huono. Tuloksena on koira, jonka rasvavarastot pysyvät itsepintaisesti kiinni, mutta samalla koira menettää lihasmassaa.

Koiraa laihduttaessa toimivampi keino on pitää aterioiden koko, ravinteikkuus ja rasvaisuus korkeana, mutta jättää aterioita väliin. Voit asteittain siirtyä kahdesta päivittäisestä ateriasta yhteen tai jättää joka kolmas ateria väliin.

Aterioiden ollessa runsaampia, koira kokee suurempaa kylläisyyden tunnetta. Samalla sen elimistö ymmärtää, että nyt ei ole nälänhätää vaan omista rasvavarastoistaan voikin päästää irti.

Avainasemassa on glukagoni, hormoni joka aktivoi rasvojen vapauttamisen energiaksi. Jos ruoka sisältää paljon hiilihydraatteja, kuten riisiä, puuroa tai kuivamuonaa, verensokeri nousee. Kun verensokeri nousee, erittyy insuliinia, joka vie sokerin verestä lihaksiin tai rasvavarastoon. Insuliini on ikään kuin varastohormoni, joka pakkaa ylimääräisen sokerin rasvaksi.

Insuliinin ollessa koholla, glukagoni ei toimi. Käytännössä koiraa on vaikea saada laihtumaan, jos sen ruokavaliossa on paljon hiilihydraatteja. Jätä siis kuivamuona, puurot, riisi ja peruna pois ja voit nähdä nopeitakin tuloksia, ilman että ruoan määrää olisi tarpeellista vähentää.

Liian laihaa koiraa saa melko helposti lihomaan, mutta lihaksia ei kasva pelkästään ruokaa lisäämällä. Ruoan on oltava riittävän rasvaista ja proteiinipitoista ja sen lisäksi liinuntaan on kinnitettävä huomiota. Lihas kasvaa vain, jos sitä käytetään ja rasitetaan.

Kehon tuntuma

Vaa’an lukemaa tärkeämpää on seurata koiran kehon tuntumaa, onko menetetty/saatu massa lihasta vai läskiä. Pennun kanssa painon seuranta tai tarkemmin kehon rasvakertymän tarkkaileminen on äärimmäisen tärkeää. Painon lisäksi on seurattava huolellisesti kylkiluiden tuntumaa. Pentu ei saa olla liian pyöreä, eikä liian laiha.

Pennun tulee pysyä hoikkana, mutta ei missään tapauksessa laihana. Kasvupyrähdyksien aikana energiantarve ja ruokahalu kasvavat. Ruoan määrää pitää säätää pennun aktiivisuuden, aineenvaihdunnan ja kasvun perusteella

Seuraa näitä kohtia koiran kehossa säännöllisesti, niin opit tuntemaan milloin koira lihoo tai laihtuu. Alat myös tuntemaan sormissasi sen, mikää on lihasmassaa ja mikä on rasvaa.

koiran rasvakertymä hännän juurella
Hännäntyvi, ns. “häntämakkara”
koiran rasvakertymä niskassa
Niskamakkara
koiralla selkeä vyötärö ja kylkiluut tuntuu
Vyötärön ja kylkiluiden tuntuma.
Tunnustele myös selkärankaa ja lantion luita.
koiran vyötärön ja rintakehän ympärysmitat
Voit säännöllisesti mitata koirasi vyötärön ja rintakehän ympärysmittoja.
vyötärön tiimalasimuoto
Ylhäältäpäin katsottuna, vyötärön linjan tulisi olla selkeä, ns. tiimalasimallinen. Rintakehä ja lantio ovat leveämmät ja vyötärö kapeampi.
Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti