fbpx
Seuraa meitä:

Myytit raakaruokinnasta

Totta vai tarua?

Raakaruokintaan liittyy toki haittoja ja riskejä, ihan kuten kaikkiin ruokintatyyleihin. Lue tästä 5 tavallisinta uskomusta, joiden taustalta löytyy niin tiedon puutetta, kuin todellisuuskin.
Saat myös yhden “bonusmyytin”, josta et ehkä ole vielä kuullutkaan!
(Lataa nämä myytit PDF:nä klikkaamalla tästä.)

1. Koirasta tulee aggressiivinen tai verenhimoinen

Myytti Raakaruokinta Koirasta tulee verenhimoinen

Tarua.
Koira saattaa kyllä tykästyä raakaan lihaan ja luihin, ja jopa vartioida ruokaansa. Edes metsästyskoira ei kuitenkaan ala verenhimoisesti pyydystämään saaliita, joita aiemmin jäljitti.

2. Koirani tai perheeni voi saada salmonellan raakaruoasta

Myytti Raakaruokinta on sotkuista ja voin saada salmonellan

Totta.
Suomessa riski on kuitenkin yhtä suuri tai pieni, kuin salmonellan tarttuminen tehdessä kanasta normaalia kotiruokaa perheelle. Keittiöhygienia on luonnollisesti tärkeäasia pitää mielessä. Koirien vastustuskyky haitallisia bakteereja vastaan on parempi kuin ihmisillä. Ovathan ne kosketuksissa monenlaisiin pöpöihin haistellessaan – ja maistellessaan, lenkin varrella yhtä sun toista. Myös kuivamuonissa ja possun korvissa on ollut salmonellatapauksia.
Lue myös ohjeet Ruokaviraston sivulla.

3. Raakaruokinta on kallista ja työlästä

Myytti Raakaruokinta on kallista

Tarua. Ja totta.
Isoille koirille tai suurelle laumalle pienten annospakkausten käyttö tulisi kalliiksi. Markkinoilla on onneksi tarjolla kaikkea pienistä annospakkauksista isoihin suurkuluttajapakkauksiin. Usein raakaruoka on samassa hintaluokassa kuin keskiluokankuivamuonat. Alkukankeuden jälkeen raakaruokinta on helppoa – sulata ja tarjoile, tarkkaile koiran ulostetta ja vointia.

4. Raakaruoka ei ole tasapainoista ravintoa

Myytti Raakaruokinta on kallista ja tyolasta

Tarua.
Totta on se, että pelkkä raaka liha ei kata kaikkia koiran ravintotarpeita. Ruokavalion tulee olla riittävän monipuolinen, sisältäen myös luuainesta ja sisäelimiä, jotta koirasi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Joskus tarvitaan myös ravintolisiä. Nykyään löytyy myös raakaa täysravintoa, joihin on lisätty ravinteita, kuten kuivamuoniinkin.

5. Luut ovat vaarallisia ja koira voi kuolla

Myytti Luut ovat vaaralliset ja koira voi kuolla

Osittain totta.
Väärin syötettyinä luut voivat olla vaaralliset. Terävät putkiluut saattavat repiä suolistoa ja liiallinen luumäärä voi aiheuttaa suolistotukoksen. Siksi onkin tärkeää tietää, minkälaiset luut ovat turvallisia ja mitkä ei, ja minkälaiset luut sopivat omallekoiralle. Luuaines on tärkeä mineraalien, kuten kalsiumin lähde ja sitä voi antaa myös jauhettuna. Ajanvieteluiden pureskeleminen auttaa pitämään hampaat puhtaina ja tarjoaa lajityypillistä virikeettä.

+1 Raakaruoalla ei voi herkutella tai kouluttaa koiraa

Myytti Raakaruokinnalla ei voi herkutella

Tarua.
Koirasi mielestä raakaruokavalio on Herkkuruokavalio 😀
Herkkuina voit käyttää mitä tahansa kuivattua tai keitettyä eläimen osaa, vaikka possun korvia tai sydänsipsejä tai itse valmistettua maksapannaria.
Tutustu kirjaan “Haukun Herkut – Helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun“.

Lue myös Helsingin Sanomissa 26.3.2019 ollut artikkeli “Raakaruoka – uhka vai mahdol..lisuus?”

Raakaruoka uhka vai mahdollisuus
Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti