Haukun luonnollinen ruokinta

Luonnollisessa ruokinnassa ei ole kyse lääketieteellisestä hoidosta. Ruokavalio ei korvaa tai sulje pois mitään hoitoa tai lääkitystä.

Mikäli koirallasi on jokin sisäelinsairaus, tai muuta terveydellistä ongelmaa, ole yhteydessä myös raakaruokintaan perehtynyeeseen eläinlääkäriin. Parhaat tulokset saavutetaan yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Sivustolla olevat kokemukset ja palautteet ovat koiranomistajien omia, eivätkä ne ole ohjeita tai lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei saa ottaa mallia ja eläinlääkäriä tulee aina konsultoida sairauksien hoidossa.

Sivuston pääylläpitäjä on Malin Ekblom, dipl.ravintoneuvoja ja koirien ravintoterapeutti. Sivustolla sekä kursseilla on artikkeleita, videoita sekä haastatteluja myös muilta koira-alan ammattilaisilta. Autan koiria parhaaseen hyvinvointiin terveellisen ruokavalion avulla ja koiranomistajiansa löytämään mielenrauhan ruokinta-asioissa.

Työssäni koirien ravintoterapeuttina olen opastanut tuhansia koiranomistajia koostamaan koirilleen terveellisen ruokavalion. Haluan, että jokainen voi ruokkia koiraansa turvallisesti, terveellisesti ja arkeen sopivasti niin, ettei tarvitse murehtia ruokinta-asioita tai tehdä monimutkaisia laskelmia.

Olen itsekin ollut koiranomistaja, joka uskoi vahvasti siihen, että kuivamuona on ainoa oikea tapa ruokkia koiraansa. Ovathan ne tieteellisesti tutkitut ja terveelliset – ja sisältävät kaikki tärkeät vitamiinit. Näin silloin luulin. Ensimmäinen koirani Rocky ei kuitenkaan halunnut syödä nappuloitaan. Sekoitin ruokaan maksalaatikkoa tai raakaa jauhelihaa, jotta saisin koirani syömään annoksestaan edes vähän.

Huono omatunto vaivasi, koska luulin että hän ei saa nyt riittävästi vitamiineja kun osa muonasta jää syömättä. Kiinnostuin ruokinnasta ja aloin huomata että koirakin kaipaa oikeata ruokaa. Lopullisen herätyksen antoi saksanpaimenkoirani Jeppe, joka sairastui haiman vajaatoimintaan. Jepen oireet helpottivat vasta ruokavalion muutoksen myötä, jolloin lähdin opiskelemaan tosissani ravitsemusta ja sen yhteyttä hyvinvointiin.
Voit lukea Jepestä ja haiman vajaatoiminnasta lisää täällä.

Uskon siihen, että kukaan ei ole täydellinen eikä valmis. Ravitsemuksesta ja ruoka-aineista tulee jatkuvasti uuttaa tietoa. Pidän ammattitaitoani yllä opiskelemalla jatkuvasti sekä eläinten hyvinvointialaa että ravitsemusalaa.

Sivuston tarkoitus

Koiran ruokinta on mielekästä arkipuuhaa, eikä sen vuoksi kannata hukkua ristiriitaisiin väittelyihin internetin syövereissä ja menettää yöuniaan. Koiran luonnollinen ruokinta on usein helpompaa, kuin mitä luulet.

Koiran ruokinnassa ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeata totuutta ja jokainen löytää itse tien oman koiransa parhaaseen vointiin. Tarkoitukseni ei ole hukuttaa sinua nippelitietoon ruokinnasta, pitkiin tieteellisiin sepustuksiin tai lähdeviittauksiin. Minun tehtäväni on tietää taustat ja teoriat, sinun tehtäväsi on ruokkia koirasi rennolla otteella.

Kun opit riittävästi perustietoa koiran ruoansulatuksesta ja ravintoaineista ja miten tulkita omaa koiraasi, osaat itse tarvittaessa tehdä muutoksia. Näin et ole jatkuvasti kasvattajan, eläinlääkärin tai asiantuntijan tietämyksen armoilla.

Luonnollinen ruokinta ei kuitenkaan automaattisesti ole takuu terveestä koirasta. Vastuu koiransa hyvinvoinnista on aina omistajalla, koiran ruokavaliosta, rodusta tai kasvattajasta riippumatta. Aivan kuten silloin, jos annat kasvattajan tai eläinlääkärin suosittelemaa kuivamuonaa, olet aina itse vastuussa siitä, että tarkkailet koiran hyvinvointia, painoa ja kasvua. Jos sinusta tuntuu, ettei käyttämäsi ruoka sovi, olet vastuussa siitä, että vaihdat ruoan sille sopivaksi, oli kyseessä sitten toinen muonamerkki, vaihto luonnolliseen ruokintaan tai raakaruokavalion sisällön tarkistus.

Halutessasi voit ottaa minuun yhteyttä ja autan sinua koirasi ruokavalion suunnittelussa.

Sivuston käyttäminen 

Suurin osa materiaalista, kuten kaikki artikkelit ja uutiskirjeet ovat sinulle ilmaisia. Sivustolla myyn omia tuotteita ja palveluita ja suosittelen hyväksi havaittuja muiden yritysten tuotteita ja palveluita. nämä ovat selkeästi hinnoiteltu tai linkitetty kyseiseen verkkokauppaan.

Pyrin siihen, että sivusto olisi selkeäkäyttöinen ja helppolukuinen. Siksi sivustolla ei esiinny häiritseviä mainoksia. Myymällä omia tuotteitani ja palveluitani sekä suosittelemalla muita yrityksiä, voin itse ostaa ruokaa perheelleni, antaa takaisin hyväntekeväisyyteen ja pitää suurimman osan materiaalista ilmaisena sinulle myös jatkossa. En suosittele sellaista, mistä saisin rahaa, mutta en tunne tuotetta tai palvelua. Jokainen affiliate- ja suositteluyhteistyö on merkitty ja avoimesti kerrottu. Lahjoitan osan kurssien ja luentojen tuotosta Helsingin Yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän toiminnalle.

Olen ylpeä ja kiitollinen siitä, että pystyn tekemään työkseni sitä mitä rakastan – autan koiria voimaan paremmin.

Minusta ja tapani toimia

Omaan optimistisen ja positiivisen asenteen elämään ja ihmisiä kohtaan. Elämässäni ei kuitenkaan ole tilaa vihapuheille tai negatiivisuudelle enkä hyväksy kiusaamista missään muodossa.

Polttoaineenani toimii rakkaus koiriin ja tahtoon luoda mahdollisimman hyvä perusta koiran terveydelle. Katsontakantani on kokonaisvaltainen ja pyrin ottamaan huomioon ravitsemuksen lisäksi myös fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin. Tarvittaessa autan sinua eteenpäin alan ammattilaisille, esimerkiksi käytösneuvojalle, eläinlääkärille, osteopaatille, homeopaatille tai hierojalle.

Toimin opettajana Dog Oriented Institutessa ja 2021 alkaa koirien ravinto-ohjaaja ja koirien ravintoterapeutti koulutus. Katso lisätietoja täältä.