fbpx
Seuraa meitä:
ihottuma hotspot

Mistä apua koiran ihottumaan ja vatsaoireiluun?

Kirjoittaja: Minna Kaitaniemi, Hertan omistaja
(muokannut Piia L.)

Ihana amerikan bulldogimme Hertta kärsi pitkäkestoisesta ripulista jo pentuna. Niihin ei auttanut oikein mikään, ja se kyllä ihmetytti. Lopulta lääkärin määräyksestä päädyimme syöttämään Hertalle Royal Caninin hypoallergista kuivamuonaa. Koira söi välillä myös Reikon kennelin pentuNEU-ruokaa.

Ensimmäisten juoksujen jälkeen Hertan poskeen ilmaantui hotspot (ihotulehdus), jota ei saatu aisoihin millään hoidoilla. Kokeilimme kuukausien ajan kortisonia, antibiootteja sekä erilaisia paikallishoitoja – tuloksetta!  Pesimme lääkeshampoilla koiraa koko kesä, ja vitsit olivat kyllä silloin vähissä… Koiran ihoon tuli vielä sikaripunkkikin kortisonien myötä. 

koiran poskessa paha ihottuma hotspot

Kasvaako koiralleni enää karvaa ihottumakohtaan?

Hertalta otettiin nukutuksessa ihonäytteet, joissa todettiin atopiaan sopivat muutokset. Näytteiden tuloksissa lukee näin: “Epidermis on hyperplastinen ja on yleisesti lymfosytääristä eksosytoosia. Myös osassa näytteitä suppuratiivista follikuliittimuutosta. Muutoksia tavataan tavallisimmin allergisen dermatiitin yhteydessä ja muutosta komplisoi sekundaarinen pyoderma.” 

Eli atopiaa, märkivää tulehdusta, karvatupentulehdusta… Saatiinpa varmistusta näihin.

Posken reaktion vuoksi koira joutui käyttämään kauluria 4 kuukauden ajan. Kyllä! Se on aika pitkä aika!!

koira kauluri ihottuma

Korvat töhnivät ja tassuihin tuli furunkuloosia (tassutulehdus). Eipä ollut arkemme kovinkaan riemujuhlaa… Eläinlääkärissä olimme jo tietenkin tuttuja asiakkaita.

Käytössä on ollut pennusta asti Nutrolinin iho- ja turkkiöljy sekä erilaisia maitohappobakteerivalmisteita. Kenties tein virheen siinä, että kuuntelin lääkäreitä enkä syöttänyt itse tehtyä puuro-liha-yhdistelmää silloin heti, kun Hertta tuli meille ja oli ripulilla…

Ystäväni suosituksesta otin sitten yhteyttä Malin Ekblomiin, ja aloitin Hertalle raakaruokavalion.

Jo viikossa aloimme huomaamaan Hertan posken ihossa parantumisen merkkejä!

Kuukauden päästä posken iho oli jo hyvässä kunnossa ja ihottumakohdassa kasvoi uutta karvaa! Ihmetykseksemme koiran närästys oli myös loppunut.

ihottuma hotspot

Aloittelimme raakaruokinnan possunlihalla. Kalkkuna ja broileri eivät sopineet ainakaan vielä alussa, mutta onhan tuo pysynyt possullakin hengissä. 😀

Lammasta ollaan kokeiltu hetken aikaa, ja näyttää lupaavalta. Naudan luun syömisen jälkeen Hertan silmät punoittavat, joten se on ehkä sille allerginen.

Ripulia ei enää ole ollut viime joulukuun jälkeen jolloin sai Tampereen seudulla olleen ripulitaudin. Kalaa, kananmunaa ja nautaa Malin ei suosittellutkaan vielä lisäämään, koska ne ovat yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Malin on kasannut nettisivuilleen verkkoluentoja ja muita hyödyllisiä tietopaketteja. Siellä minäkin vierailin!

Hän opasti meitä kertomalla, että hyvin monella koiralla iho-ongelmat helpottavat, ja lopulta jopa paranevat luonnollisella ruokinnalla. Hän suositteli kokeilemaan raakaruokintaa, ja ehdottomasti omega-3- rasvahappolisää ruokavaliosta riippumatta. Myös suoliston kuntoa olisi hyvä tukea kuitu- ja maitohappobakteerilisällä.

Perheen vastoinkäymisten myötä oma stressitasoni on ollut korkealla. Fiksu koira aistii tietysti kaiken, ja luulen meidän stressin heijastuvan myös Herttaa. Ja sitä ei tietenkään helpottanut se pitkä kaulurikuuri…

Hertalle ei ole tullut uusia ihottumia.

Pari kuukautta ruokavalion muutoksen jälkeen poski pysyi rauhallisena, korvat kutisi enää satunnaisesti, iho hilseilee yhä vähemmän, silmäluomet välillä vähän punoitteli. Suunta oli selkeästi kohti parempaa!

Malin opettaa myös selkeästi, miten ruoka-aineksia ruvetaan laajentamaan ruokavalioon, puhuu kalsiumin ja d-vitamiinin puolesta, ja mitä koiran ulosteessa tulee huomioida.

Hyvältä näyttää!

Joulukuussa 2019 tuntui jo siltä että menee todella hienosti, vatsa oli pysynyt kunnossa ja ihottumat tosiaan kuivuivat poskessa lopullisesti. Uusia ihottumia ei ole tullut, ja jaloissa ei näy furua eikä hiivaa.

Iho on siitä asti pysynyt kunnossa, turkki on kiiltävä ja korvat eivät töhnää. Herkästi Hertalle tulee kuitenkin karvatupentulehduksia ja koiran iho on altis säiden vaihtelulle. Pesen koiran tarvittaessa Douxo pyo-shampoolla ja siinä se.  

Keväällä 2020 Hertalle kuului jo tosi hyvää! Vatsa tuntui olevan kunnossa ja ihottumat tosiaan kuivuivat poskessa ja karva kasvoi takaisin 😀

Hertalla on ollut Apoquel- lääkitys edelleen käytössä. Iho on pysynyt kunnossa, turkki on kiiltävä ja korvat eivät ole töhnänneet. Hertalle on kuitenkin tullut herkästi  karvatupentulehduksia, ja koiran iho on ollut altis säiden vaihtelulle. Olen pessyt koiran turkin tarvittaessa Douxo pyo- shampoolla ja siinä se.  

Heinäkuussa 2020 Hertan tilanne on entistä parempi: turkki on upea, kiiltävä ja pehmeä! <3

Korvat eivät töhnää ollenkaan. Joskus voi johonkin varpaanväliin tulla patti, joka parantuu pienellä paikallishoidolla (tätä tapahtuu sateella ja kostealla säällä).

Shampoopesut ovat vähentyneet paljon. Pesen Hertan turkin silloin tällöin tarvittaessa, mutta oikeastaan karvatupentulehduksia ei ole missään.

Olemme vihdoin voineet käydä uimassa!!

Tänä kesänä Hertta on uinut sielunsa kyllyydestä, kun viime kesänä ei voinut.

Reilun vuoden sairastelun jälkeen koira on voinut raakaruokinnalla erinomaisesti! Vatsa on pysynyt hyvässä kunnossa. Lampaanlihakokeilu onnistui, ja sitä Hertan vatsa sietää. Nyt meillä on kokeilussa peuranliha. Koiran paino on myös normalisoitunut. 🙂

Hertasta on kuoriutunut hyvin ilmeikäs ja ihanan luonteinen koira. Kun iho ja suolisto saatiin kuntoon niin koiran persoonallisuus tuli esiin.

Aloita sinäkin luonnollinen ruokinta Malin Ekblomin kurssilla!

Sivustolla olevat kokemukset ja palautteet ovat koiranomistajien omia, eivätkä ne ole ohjeita tai lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei saa ottaa mallia ja eläinlääkäriä tulee aina konsultoida.

Lue seuraavaksi “Miksi koiraa kutisee?”

kutiseva koira

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti