fbpx
Seuraa meitä:
ravintolisat

D-vitamiini

| Artikkeli sisältää affiliate- eli suosittelulinkkejä* |

Ravintolisiä ei tulisi koskaan käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Tavoitteena on, että ruokavaliosta tehdän mahdollisimman monipuolinen ja vaihteleva. Ravintolisiä käytetään täydentämään mahdollisia puutoksia.

Luonnonvaraiset koiraeläimet saavat riittävästi D-vitamiinia syömällä muita luonnonvaraisia saaliseläimiä ja viettämällä suurimman osan valoisasta ajasta ulkona auringonvalossa. Nykypäivän tehotuotetuissa lihoissa D-vitamiinin taso on laskenut huimasti, koska eläimet elävät pääosin sisätiloissa ja syövät rehua, joka ei välttämättä ole edes kyseiselle eläimelle lajityypillistä ravintoa.

D-vitamiini on välttämätön fosforin ja kalsiumin imeytymiselle. Lisäksi D-vitamiini on tärkeä paksunsuolen terveydelle ja vastustuskyvyn muodostumiselle. D-vitamiinin saannista on äärimmäisen tärkeä huolehtia erityisesti kasvuiän aikana.

D-vitamiinin annostus

Tämän päivän D-vitamiinin saantisuositus koiralle on lähteestä riippuen noin 0,25 µg/elopainokilo/vrk. 20-kiloiselle koiralle noin 5,0 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä kattaa vähimmäistarpeen. Tämä täyttyy antamalla kerran viikossa 250 grammaa silakoita, joissa D-vitamiinia on 15 µg/100g.

Liiallinen määrä D-vitamiinia on lähteestä riippuen noin kymmenkertainen määrä, eli noin 2,5 µg/elopainokilo/vrk. 20-kiloiselle koiralle se tarkoittaa 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä pitkäkestoisesti annettuna.

Useat tahot viittaavat kuitenkin siihen, että sekä ihmisten että koirien D-vitamiinin suositustasot ovat liian alhaiset suhteutettuna D-vitamiinin hyötyihin. Tarkkaa todellista tarvetta ei vielä ole määritelty luotettavasti. Ihmisille saantisuositusta ja yläsaannin rajaa on nostettu. 

D-vitamiinia kannattaa antaa virallisen saantisuosituksen mukaan, ei sen yli, kunnes tarkempaa tutkimustietoa on saatavilla. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että D-vitamiinia annetaan koiralle 0,5 – 1,0 µg/kg lisänä, vuodenajasta, iästä ja ruokavalion sisällöstä riippumatta.

10-kiloiselle koiralle annetaan 5 – 10 µg/vrk ja 20-kiloiselle koiralle 10 – 20 µg/vrk.

D-vitamiinivalmisteet

D-vitamiinivalmisteita löytyy apteekista ja luontaistuotekaupoista sekä tippoina että kapseleina ja vahvuus vaihtelee 10 – 100 mikrogramman välillä.

D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten sitä ei tarvitse antaa päivittäin. Erityisesti pienten koirien kohdalla, annokset ovat pieniä ja on helpompaa antaa D-vitamiini kerran viikossa.

Tippapullosta on helppo annostella omalle koiralleen sopiva määrä.

Esimerkiksi *Biomed D-vitamiinitipat ovat lisäaineettomat ja luontaiset. Yhdessä tipassa on D-vitamiinia 25 mikrogrammaa. Riittoisassa 20 ml:n pakkauksessa on yhteensä noin 700 tippaa, joten D-vitamiinitippojen käyttö tulee hyvin edulliseksi. Lisäksi nämä tipat sopivat myös perheen kaksijalkaisille jäsenille.

Jos sinulla on pienempi koira, on helpompaa annostella laimeampaa valmistetta, esimerkiksi *Bioteekin D-vitamiinitipoissa on 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia yhdessä tipassa ja pullossa noin 280 tippaa.

Älä käytä ihmisille tarkoitettuja pureskelutabletteja, sillä ne sisältävät usein ksylitolia, mikä on koiralle haitallista.

Voit myös kokeilla tippoja, joissa kätevästi on D-vitamiinin lisäksi myös maitohappobakteereja, esimerkiksi *Gefilus tai *Nordaid 20 µg/tippa / *Nordaid 2 µg/tippa.

Probalans D-Balans on koirille suunnattu tuote, jossa D-vitamiinia on 2,5 mikrogrammaa yhdessä mittalusikallisessa (0,5 grammaa). Isolle koiralle tuotetta tulee annostella turhan paljon (20 kg koiralle 4-8 lusikallista), täyteaineena on käytetty maltodekstriiniä.

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti