fbpx
Seuraa meitä:

Koiran luonnollinen ruokinta

Barffaus vai raakaruokinta, lihaisat luut vai valmiit ateriat, ravintolisien laskeminen vai täysravinnon huolettomuus? Milloin koiran ruokinnasta tuli rakettitiedettä ja mitä tapahtui tavalliselle, mutkattomalle koiran ruokinnalle?

Koiralle lajityypillinen ravinto

Unohda hetkeksi susiteoriat ja ihmisten keksimä lokerointi lihansyöjiin ja kasvissyöjiin. Unohda ruokintasuuntaukset, termit barffaus ja raakaruokinta.

Ajattele hetken historiaa ja koiran kehitystä lajina.

Ihmiset ovat muodostaneet erilaisia yhteisöjä jo ennen maanviljelykulttuuria. Olemme olleet metsästäjiä, keräilijöitä, kalastajia tai karjanhoitajia. Asumusten laitamille syntyi tunkioita, jonne kerääntyi ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruokaa, jätteitä sekä jätöksiä. Näin ihminen muodosti uuden ekologisen lokeron, jonka täyttivät koiraeläinten lisäksi myös rotat ja ketut.

Koirille tarjolla oleva ravinto on ollut hyvin erityyppistä, riippuen yhteisön sijainnista sekä ihmisten ruokailutottumuksista. Koirat ovat kehittyneet syömällä muutakin kuin toisia eläimiä ja koirat pystyvät hyödyntämään huonolaatuistakin ravintoa. Kukaan ei ollut antamassa lisäravinteita, jos ruoka oli paikoin ravinneköyhää. Koira siis selviää hengissä ja lisääntyy huonollakin ravinnolla, mutta mikä on koirille ihanteellinen ravinto? Tarvitseeko koira saaliseläinten lisäksi muutakin ruokaa, vai onko ruoantähteet saaliseläintä parempi valinta koiralle? Tähän ei tiede ole vielä löytänyt vastausta lukuisista tutkimuksista huolimatta.

Siitä voit kuitenkin olla varma, että koiran elimistö ei ole luotu kuivamuonansyöjäksi eikä se ole muuttunut viljakasvien suurkuluttajaksi edes jalostuksen myötä.

Koira on elimistöltään yhä lihansyöjä, joka pystyy parhaiten hyödyntämään pääasiassa raakaa eläinperäistä ravintoa. Useat koirat ovat saaneet helpotusta terveysongelmiinsa, kun ruokavaliosta on jätetty pois kuivamuona ja kaikki viljaperäiset tuotteet. Ennen kaikkea luonnollinen ruokinta on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, jotta ongelmilta vältyttäisiin.

Tänä päivänä koiran ravitsemuksesta tiedetään paljon, mutta luonnolliseen ruokintaan ja sen eri suuntauksien tutkimukset ovat vielä alkutekijöissään. Siitä voit kuitenkin olla varma, että koiran elimistö on kehittynyt tuhansien vuosien ajan, niistä ajoista lähtien, kun kuivamuonaa ei ollut olemassa ja puurokin oli kallisarvoista ihmisravintoa. Kukaan ei ollut antamassa ravintolisiä, jos ruoka oli ajoittain ravintoköyhää. Koiraeläimet siis selviävät hengissä ja lisääntyvät huonollakin ravinnolla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että entisten aikojen ruokavalio olisi nykypäivän kotikoirille paras mahdollinen valinta.

Koiralle lajityypillinen ruoka on edelleen pääasiassa eläinperäisiä aineita, kuten lihaa, sisäelimiä, luita, kalaa, kananmunia sekä ruoantähteitä ja herkkuja. Ongelmaksi muodostuu se, että maaperämme on köyhtynyt ja siten ruokamme sisältää vähemmän ravintoaineita kuin satoja vuosia sitten. Lihantuotannossa voidaan käyttää rehuja, jotka eivät ole kyseiselle eläinlajille lajityypillistä ravintoa. Esimerkiksi kasvatetun lohen syömä rehu voi sisältää kasviperäisiä ainesosia sekä soijaa. Tämä voi olla yksi syy siihen, että kasvatetun lohen omega-3 rasvahappopitoisuudet ovat vähentyneet jopa puoleen siitä, mitä ne olivat kymmenen vuotta sitten.

Ruoka ei siis välttämättä täytä kaikkia ravintotarpeita ja usein tarvitaan ravintolisiä, ruokavaliosta riippumatta. Nykypäivänä on tarjolla useita erilaisia raakoja valmisaterioita, joten luonnollinen ruokinta ei ole yhtään vaikeampaa kuin kuivamuonan antaminen. Vain sulata ja tarjoile!

Hyötyjä luonnollisesta ruokinnasta

Yleisimpiä hyötyjä, mitä luonnollisella ruokavaliolla on koettu:

 • korvat pysyvät puhtaina eikä niitä tarvitse enää putsata
 • silmien vuotaminen vähenee ja vaalean koiran ihoon tai turkkiin muodostuneet värjäymät poistuvat
 • itsepintaiset silmä- tai korvatulehduskierteet loppuvat
 • allergiat ja kutina helpottavat, koira ei enää raavi itseään
 • Ihottumat paranevat ja ihosairaudet, kuten furunkuloosi ja hotspot eivät enää uusiudu
 • turkki kiiltää ja on rodulle tyypillinen
 • karvanlähtö normalisoituu
 • koira on innoissaan ruoasta ja syö mielellään
 • tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kuten nivelrikon oireet helpottavat ja koira liikkuu mielellään
 • ulosteen määrä vähenee ja se on kiinteämpää
 • koiralla ei ole pahaa ominaishajua
 • hampaat pysyvät puhtaampina ja hengitys ei haise
 • koira saa ajanvietettä ja iloa syömisestä ja sohvanjalat säästyvät nakertamiselta
 • koiran pureskellessa luita, voidaan sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita
 • tyydyttää koira on energisempi ja virkeämpi
 • ylivilkkaat koirat rauhoittuvat
 • mieli on tasapainoisempi
 • omistaja tietää paremmin, mitä koiranruoka sisältää.

Luonnollisen ruokinnan suuntauksia

Yhtä ainoaa oikeaoppista ruokintatyyliä ei ole olemassa. Suuntauksia on useita eikä tarkkaa rajaa näiden välillä ole. Ruokintasuunnitelmat, ravintoterapeutit ja laskentataulukot voivat tarvittaessa toimia aputyökaluina, kun kokeilee ja selvittää, minkälainen ruokavalio olisi paras mahdollinen omalle koiralle. Ruokavalion tarkan sisällön määrittelee lopulta koiran vointi.

Raakaruokinta

Tänä päivänä termi ’raakaruokinta’ on vakiintunut ja tarkoittaa useimmiten ruokavaliota, jossa pääpaino on raaoissa eläinperäisissä tuotteissa. Osa raakaruokkijoista antaa pelkästään lihaa ja täydentävät ruokavaliota keinotekoisilla vitamiinilisillä. Osa pyrkii siihen, että koira saisi mahdollisimman paljon tarvitsemistaan ravintoaineista ruoka-aineista ja antavat lisäksi esimerkiksi nokkosta, merilevää ja marjoja.

Luonnollinen ruokinta

Koiralähtöinen ruokintatyyli, jossa otetaan huomioon yksilölliset tarpeet sekä makumieltymykset. Ravintoaineet pyritään saamaan ruoka-aineista ja monipuolisella ruokavaliolla. Tarvittavat ravintolisät annetaan luontaisista lähteistä aina, kun se on mahdollista. Ruokavalinnoissa suositaan mahdollisuuksien mukaan riistaa ja vapaana elänyttä, itselleen lajityypillistä ruokaa syönyttä eläintä tai käytetään luonnonmukaisesti kasvatettua lihaa eli luomua.

Barffaus*, BARF*

BARF-ruokavalio koostuu 50 – 70 % raaoista lihaisista luista, ja loput ruokavaliosta on lihaa, kalaa, sisäelimiä sekä kasviksia. Käytännössä lihaa on yhteenlaskettuna noin 50 – 60 % ruokavaliosta ja kasviksia 10 – 25 %. Luiden osuus määrä riippuu sitä, miten lihaisia käytetyt luut ovat ja määrä asettuu usein noin 15 – 25 % väliin. Usein käytetään valmiiksi jauhettuja, valmiita BARF-aterioita.

* BARF on lyhenne englanninkielisistä sanoista “Bones And Raw Food” eli luita ja raakaa ruokaa tai “Biologically Appropriate Raw/Real Food” eli biologisesti oikeaoppista raakaa/oikeata ruokaa.

Saalismalli, 80:10:10, prey model*

Saalismalli tai saaliseläinmalli on ruokintatyyli, jossa jäljitellään pienen saaliseläimen koostumusta. Ruokintatyylistä käytetään välillä nimitystä 80:10:10 tarkoittaen sitä, että ruokavalio koostuu 80 % lihasta ja lihaan rinnastettavista tuotteista, 10 % luista ja 10 % sisäelimistä. Luonnossa ainoat viljatuotteet koiraeläinten ruokavaliossa ovat peräisin saaliseläimen mahalaukun sisällöstä. Suurin osa ei anna kasviperäisiä tuotteita koirilleen lainkaan. Osa pyrkii antamaan kokonaisia eläimiä, kuten broileria, kania tai pienriistaa.
* Prey model on englanninkielinen termi saalismallille ja nimitys prey model -ruokinta on vakiintunut myös Suomessa.

Kotiruoka

Kotiruoka voi tarkoittaa lähes mitä tahansa kotona koiralle tehtyä ruokaa. Usein kotiruoalla oleva koira syö kypsennettyä puuroa sekä raakaa tai kypsää lihaa. Ruokavaliota täydennetään ruoantähteillä sekä ravintolisillä.

Sekaruokinta, 50:50

Sekaruokinnasta käytetään usein nimitystä 50:50 kuvaamaan sitä, että puolet ruoasta on kuivamuonaa ja puolet raakaruokaa. Riskinä on kuitenkin se, että raa’asta puolikkaasta tulee liian yksipuolinen, koska turvaudutaan kuivamuonassa oleviin ravintoaineisiin. Kuivamuonan korkea hiilihydraattipitoisuus ja keinotekoiset lisäaineet voivat edelleen aiheuttaa koiralle ongelmia.

Lihaluu ruokinta (RMB, Raw Meaty Bones)

Eläinlääkäri Tom Lonsdalen versio raakaruokinnasta, jossa syötetään pääasiassa kokonaisia ruhoja tai isoja lihaisia luita. Kasviksia ei pääsääntöisesti annetta, mutta ruokavalioon saattaa kuulua ruoantähteitä.

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti