fbpx
Seuraa meitä:

Koiran ripuli

| Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä* |

Ripulin hoito-ohjeet

Mitä teen kun koiralla on ripuli? Eläinlääkärin antamat ripulin hoito-ohjeet sanovat että anna keitettyä riisiä ja kanaa, mutta koirani on raakaruoalla. Meneeköhän vatsa vielä enemmän sekaisin…

Yleisohjeena:

Aloita ripulin hoito vuorokauden mittaisella paastolla. Paaston aikana ruoansulatuskanava saa levätä ja suolisto saa aikaa korjaantua. Tämän jälkeen anna pieniä aterioita sellaista ruokaa, mitä koirasi muutenkin syö ja sulattaa hyvin. Se voi olla esimerkiksi luutonta broilerin jauhelihaa tai naudan mahaa. Muutaman päivän päästä lisää pieniä määriä luupitoista jauhelihaa.

Maitohappobakteereja on hyvä antaa tasapainoittamaan suoliston bakteerikantaa.

Lue myös: Millaista koiran kakan tulisi olla?

Koiran ripuli hoidetaan vakavuusasteen mukaan

Ripulin hoito riippuu koiran yleiskunnosta ja ripulin vakavuusasteesta. Hoito etenee vaiheittain ja vakavuusasteen mukaan seuraavasti:

Vaihe 1

Soita aina ensin eläinlääkärille, jos vastaat johonkin näistä “Kyllä”:
Jos vastaat kaikkiin “Ei”, siirry suoraan vaiheeseen 2.

 • Onko ripulointi kestänyt pidempään kuin yhden vuorokauden?
 • Liittyykö ripulointiin myös oksentelua?
 • Etkö saa koiraa syömään tai juomaan vapaaehtoisesti?
 • Onko ulosteen seassa verta?

Noudatettuasi eläinlääkärin ohjeita, siirry vaiheeseen 2.

Vaihe 2

Pidä vuorokauden paasto, jos vastaat johonkin näistä “Kyllä”:
Jos vastaat kaikkiin “Ei”, siirry suoraan vaiheeseen 3.

 • Onko uloste erittäin limaista tai vetistä?
 • Onko limaisuus tai vetisyys lievempää, mutta jatkunut pidempään kuin kaksi vuorokautta?
 • Onko ulostustarve äkillinen tai koiralla vaikea pidättää ulostetta?

Anna paaston aikana *Canikuria, Kaopekt Fortea, *Inupekt Fortea tai *Aptus Attapectinia pakkauksen ohjeen mukaan. Näissä on kuituja, jotka auttavat tasapainoittamaan suoliston toimintaa.

Sekoita juomaveteen *Aptus Nutisal jauhetta ja anna *Virbac NutriPlus ravintogeeliä pakkauksen ohjeiden mukaan.

Jatka vaiheeseen 3.

Vaihe 3

Anna ruokaa vain pieniä määriä ja nosta annosta hitaasti normaaliksi, mikäli vastaan johonkin näistä “Kyllä”:
Jos vastaat kaikkiin “Ei”, siirry suoraan vaiheeseen 4.

 • Onko uloste lievästi limaista tai vetistä?
 • Onko uloste puuromaista, pehmeää tai erittäin haisevaa?

Paaston jälkeen, tai jos uloste on ollut limaista, vetistä tai haisevaa, aloitetaan ruoan antaminen pienissä määrissä. Pikkuhiljaa ruoan määrä nostetaan takaisin normaaliksi.

Jos koira aiemmin on syönyt 400 grammaa päivässä, voi aloittaminen
näyttää tältä:

Kun ruokamäärä on normaali, jatka vaiheeseen 4.

Vaihe 4

Kun ruokamäärä on normaalilla tasolla, tai jos koirallasi on vain lieviä suolisto-oireita kuten ilmavaivoja tai vaihteleva ulosteen laatu:

Monipuolista tämän jälkeen hitaasti ruokavalio takaisin ennalleen.
Myös luuaineksen määrää lisätään hitaasti.

Muuta muistettavaa koiran ripulin hoidon aikana:

 • Pidä liikunnan määrä maltillisena toipilasaikana.
 • Kasvikset, öljy ja muu rasva sekä sisäelimet löystyttävät ulostetta, joten lisää niitä vasta, kun koiran vatsan toiminta on normaali.
 • Aloita sillä lihalaadulla, mitä koirasi normaalistikin syö ja sulattaa hyvin. Ensimmäisen viikon aikana annat vain yhtä liha- ja luupitoista lihalaatua. Monipuolista tämän jälkeen lisäämällä 1 – 2 ruoka-ainetta viikossa.
 • *Canikuria, Kaopekt Fortea, *Inupekt Fortea tai *Aptus Attapectinia tai muuta vastaava kuituvalmistetta voit käyttää myös pidemmän aikaa tukihoitona.
 • Madotusta, rokotusta, punkinhäätöä tai muuta loishäätöainetta ei kannata antaa, ennen kuin vatsa on ollut kunnossa useamman viikon.
 • Jos epäilet matoja ongelmien aiheuttajaksi, voit viedä ulostenäytteen eläinlääkäriasemalle tutkittavaksi tai lähettää se Vita-laboratorioon tai Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Madotus ja ulostenäytteen tutkiminen

Ulostenäyte kannattaa tutkituttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina, jos epäilee matoja. Ulostenäyte kerätään kolmelta päivältä yksi teelusikallinen samaan purkkiin ja toimitetaan eläinlääkärille tai Ruokavirastoon.

Huomaa, että kaikki loiset eivät näy paljaalla silmällä ulosteessa. Ulostenäyte kannattaa tutkituttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina, jos epäilet matoja. Tällöin saat oikean matolääkkeen oikeaan aikaan oikealla annostuksella. Näin voit välttyä turhilta madotuskuureilta “varmuuden vuoksi”, koska ne myös rasittavat elimistöä häiritsemällä suoliston bakteerikanta ja saattavat edistää lääkkeille resistenssien matokantojen kehittymistä.

Eläinlääkäreiden vastaanotolla ulostenäytteen tutkiminen maksaa 20 – 50 euroa ja Vita-laboratorioon lähetettynä 39 euroa (7/2020). Ruokavirastoon lähetettynä hinta on 46,52€ (7/2020).

Ruokaviraston ohjeita ulostenäytteen keräämiseen:

https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/lemmikkielaimet/tutkimukset-loisten-varalta/

Hinnasto:

https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/palvelu/?id=10051&lang=fi

Lusikallisia ulostenäytepurkkeja löytyy esimerkiksi apteekista.

Lue seuraavaksi: Millaista koiran kakan tulisi olla?

Kun haluat oppia lisää koiran ruokinnasta, tule mukaan kurssilleni!

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti