fbpx
Seuraa meitä:

Millaista koiran kakan tulisi olla?

Mitä ulosteen laatu voi kertoa?

Kuivamuonaa syövän koiran ulosteen määrä ja koostumus on usein hyvin tasalaatuinen. Sitä tulee paljon enemmän, ja se on haisevampaa ja pehmeämpää kuin raakaruoalla ruokittaessa. Moneen kuivamuonaan lisätään erilaisia kuituvalmisteita, jotta ulosteen laatu olisi kiinteämpi ja vähemmän haisevaa.

Kuivamuonan säilöntäaineista osa imeytyy koiran elimistöön. Osa kertyy kehoon ja osa poistuu erityksen, kuten hengitysilman, ihon tai virtsan kautta. Loput erittyvät ulosteen mukana. Säilöntäaineita on siis koiran kakassakin! Siksi kuivamuonakakka jää usein löyhkääväksi, limaiseksi kasaksi mätänemään ja homehtumaan. Säilöntäaineiden takia se ei maadu luonnolliseen tapaan, vaan huomattavasti hitaammin kuin “raakaruokakakka”, joka kuivahtaa vaaleaksi ja murenee tomuksi. Raakaruokakakka maatuu nopeammin, koska se ei sisällä säilöntäaineita.

koiran kakka

Millaista kakkaa tänään tuli?

Luonnollisella ruokinnalla koiran ulosteen määrä vähenee tavallisesti noin puoleen siitä, mitä se oli kuivamuonalla ruokittaessa. Ulostetta muodostuu vähemmän, koska ruoka on imeytynyt paremmin. Lisäksi luonnollinen ravinto ei sisällä turhia täyteaineita, kuten viljaa tai suurta määrää kuituja.

Myös ulosteen värissä ja koostumuksessa on suurempaa vaihtelua kuin kuivamuonalla ruokittaessa. On normaalia, että ulosteen laatu vähän vaihtelee. Joku kerta kakka on hieman pehmeätä ja tummaa, joku toinen kerta se on melko kiinteää, vaaleaa papanaa. Jopa saman ulostekerran sisällä voi tulla hieman vaihtelevaa tuotosta.

Tärkeää on se, ettei uloste ole jatkuvasti löysähköä, limaista tai puuromaista. Se ei myöskään saa olla jatkuvasti kovaa, kuivaa papanaa. Koiran tulisi ulostaa vaivatta yhden tai useamman kerran päivässä riippuen ruoan määrästä ja koiran aktiivisuudesta. Satunnaisesti koira voi olla jonkun päivän ulostamattakin.

Tarkkaile koiran ulostetta joka kerta, sillä koiran kakka on hyvä mittari monessakin asiassa.

Lue lisää koiran ripulista täältä.

Mitä koiran kakka voi paljastaa sinulle?

Suuri ulostemäärä

Isot ulostekasat voivat kertoa siitä, ettei ruoka sovellu koiralle. Laadukaskin ruoka voi aiheuttaa suuren määrän haisevaa ulostetta, jos koiralla on imeytymishäiriöitä tai suolisto-ongelmia. Ulostetta voi tulla runsaasti myös silloin, kun koira on syönyt paljon luuta.

Tumma, tai lähes musta uloste

Suuret määrät mustikoita, sisäelimiä, sydäntä tai veristä ruokaa voi aiheuttaa lähes mustan ulosteen. Nämä voivat myös löystyttää ulostetta.

Musta uloste

Jos koira ei ole syönyt mustikoita, sisäelimiä, sydäntä tai verta, on mahdollista, että musta kakka on merkki suolistoverenvuodosta. Kerää kakasta näyte ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kuiva, kova ja vaalea uloste

Luupitoinen ruoka tekee kakasta kuivemman ja kovemman. Ulosteesta voi tulla vaaleankeltaista, jopa valkoista pientä papanaa. Jos koiralla on jatkuvasti vaaleaa ja kuivaa ulostetta, on se merkki siitä, että koira saa liikaa luuta.

Löysä ja limainen uloste

Ruokavalion muutoksen yhteydessä uloste voi olla hiukan normaalia löysempää ja limaisempaa. Liiallinen rasvan tai sisäelinten saanti aiheuttaa myös ulosteen löystymistä. Jos limaisuus ja löysyys jatkuu pidempään, voi koiralla olla lievä suolistotulehdus.
Lue lisää koiran ripulista täältä.

Löysä ja limainen uloste, joka haisee

Jos koiralla on ärtynyt suoli tai suolistotulehdus, se näkyy ulosteen limaisuutena ja uloste on myös löysää ja haisevaa.
Lue lisää koiran ripulista täältä.

Limapussi ulosteen ympärillä

Joskus koiran kakka on liman peittämä, ikään kuin pakattu limapussiin. Tämä on merkki siitä, että suoliston bakteerimassaa on kerralla poistunut enemmän. Satunnaisesti, noin kerran kuukaudessa tämä on täysin normaalia. Sitä tapahtuu, koska suoliston bakteerikanta uusiutuu jatkuvasti.

Ulosteessa on sulamatonta ruokaa

Jos koiran ulosteessa on sulamatonta ruokaa, kyseinen ruoka ei ole sulanut hyvin koiran mahassa. Koira voi tarvita pidemmän aikaa totutukseen, tai on mahdollista, että kyseinen ruoka-aine ei sovi koiralle lainkaan. Ulosteessa voi olla sulamatonta ruokaa myös stressin vaikutuksesta, koska stressi häiritsee ruoansulatusta ja tuloksena voi olla huonosti sulanut ruoka.

Luunpalasia ulosteessa

Jos kakassa näkyy sulamattomia luunpalasia, koira ei ole sulattanut kyseistä luulaatua hyvin. Syynä voi olla stressi, joka on häirinnyt ruoansulatusta. Voi myös olla, että koiran maha ei ole vielä sopeutunut sulattamaan kyseistä luulaatua, tai se on ollut kovempaa putkiluuta kuten siipiä tai jalkaluita.

Keltainen, haiseva uloste

Mikäli koiran uloste on jatkuvasti löysähköä, keltaista ja haisee pahalle, se voi olla merkki haiman vajaatoiminnasta. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos ongelma jatkuu pidempään.
Lue lisää haiman vajaatoiminnasta täältä.

Harmaa, puuromainen uloste

Harmahtava uloste, joka haisee pahalle ja on löysää voi olla merkki häiriöstä sapen tuotannossa. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos ongelma jatkuu pidempään.

Matoja ulosteessa

Heisimatotartunnassa voi näkyä riisinjyviä muistuttavia matojen jaokkeita kakassa tai peräaukon ympärillä. Joskus voi nähdä jopa kiemurtelevia matoja. Muista, että kaikki suolistoloiset eivät näy paljaalla silmällä ulosteessa. (Katso madotusohje alempana.)

Millaista koiran kakan sitten pitäisi olla?

Tarkista taulukosta onko koirasi kakka sopivaa! Tuotos tulisi olla keskimäärin 3 – 4 luokkaa. On normaalia, että ulosteen laatu vaihtelee hieman pehmeästä ja tummasta melko kiinteään, vaaleaan papanaan, taulukon noin 2 – 5 välillä.

Uloste ei saa olla jatkuvasti löysähköä, limaista tai puuromaista eikä myöskään jatkuvasti kovaa, kuivaa papanaa. Ulosteessa ei saisi olla näkyviä, isoja palasia sulamatonta ainesta.

Koiran tulisi ulostaa vaivatta yhden tai useamman kerran päivässä riippuen ruoan määrästä ja koiran aktiivisuudesta.

Vapaasti suomennettuna:

1. Erilliset kiinteät kikkareet. Pähkinämäiset. Voi olla työlästä ulostaa.

2. Makkaramainen mutta selkeästi muodostuneita kikkareita.

3. Makkaramainen, pinnalla halkeamia.

4. Makkaramainen tai käärmemäinen. Pehmeä.

5. Pehmeät erilliset pallurat.

6. Kuohkeat ryynimäiset kikkareet, muussimainen.

7. Vetinen, ei kiinteitä palasia lainkaan. Nestemäinen.

Madotus ja ulostenäytteen tutkiminen

Ulostenäyte kannattaa tutkituttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina, jos epäilee matoja. Ulostenäyte kerätään kolmelta päivältä yksi teelusikallinen samaan purkkiin ja toimitetaan eläinlääkärille tai Ruokavirastoon.

Huomaa, että kaikki loiset eivät näy paljaalla silmällä ulosteessa. Ulostenäyte kannattaa tutkituttaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina, jos epäilet matoja. Tällöin saat oikean matolääkkeen oikeaan aikaan oikealla annostuksella. Näin voit välttyä turhilta madotuskuureilta “varmuuden vuoksi”, koska ne myös rasittavat elimistöä häiritsemällä suoliston bakteerikanta ja saattavat edistää lääkkeille resistenssien matokantojen kehittymistä.

Eläinlääkäreiden vastaanotolla ulostenäytteen tutkiminen maksaa 10 – 50 euroa. Ruokavirastoon lähetettynä hinta on 46,52€ (10/2019).

Ruokaviraston ohjeita ulostenäytteen keräämiseen:

https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/lemmikkielaimet/tutkimukset-loisten-varalta/

Hinnasto:

https://palvelut2.evira.fi/hinnasto/palvelu/?id=10051&lang=fi

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli

Lue seuraavaksi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti