Takaisinveto: SMAAK Herkkä kala viljaton + ALVAR

kuivamuona
smaak koiranruoka vedetty markkinoilta

[Artikkelia päivitetään kun lisää tietoa asiasta julkaistaan.]

Ruokaviraston tiedotteen mukaan:

4.1.2024

 • Takaisinvedettyjä lemmikkieläinten ruokia ja niiden raaka-aineita tutkittiin Ruokavirastossa - perunaraaka-aineen glykoalkaloidit todennäköinen syy lemmikkien vakaviin oireisiin
 • Huomattavia glykoalkaloidien pitoisuuksia todettiin rehuseosten perunaraaka-aineessa ja valmiissa rehuseoksissa, joissa perunaraaka-aineen osuus reseptissä oli suuri.

22.11.2023

 • Ruokavirasto selvittää tilannetta ja viranomaisnäytteet ovat tutkittavana Ruokaviraston laboratoriossa. Näytteistä tehtävät analyysit ovat kesken. Tiedotamme viranomaistutkimusten tuloksista kun kaikki analyysit ovat valmistuneet.

16.11.2023

 • Musti ja Mirri tiedottaa omavalvontatuloksistaan SMAAK-koiranruoan perunaraaka-aineeseen liittyen. Yrityksen ulkopuolisissa laboratorioissa teettämien analyysien tulokset viittaavat vahvasti siihen, että näytteistä todetuilla glykoalkaloideilla on yhteys kyseistä koiranruokaa syöneiden koirien saamiin vakaviin oireisiin. Rehulainsäädännössä ei ole raja-arvoja glykoalkaloideille, joita peruna luontaisesti sisältää. Rehu ei kuitenkaan koskaan saa aiheuttaa vaaraa eläimelle.

16.11.2023 Mustin ja Mirrin tiedotteen mukaan:

 • Lemmikkien sairastumisien syyksi on varmistunut ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso.

 • Olemme käyttäneet kyseistä perunahiutaletta kahdessa tuotteessamme, ja lopetimme näiden tuotteiden myynnin kokonaisuudessaan viime viikolla.
 • Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole asetettu rehurajoja. Tämän takia eurooppalaiset toimittajat eivät mittaa arvoja joka erästä. 

8.11.2023 Mustin ja Mirrin tiedotteen mukaan:

 • Mahdollinen syy lemmikkien sairastumisiin ulkomainen perunahiutale, jota on kahdessa viljattomassa tuotteessa. Varotoimenpiteenä Musti Group on vetänyt myynnistä kyseiset tuotteet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
 • Sairastuneiden koirien oireiden ja ruoan ainesosien perusteella on hyvin mahdollisesti kyse glykoalkaloidimyrkytyksestä. Asiantuntijamme ovat päätelleet, että syynä voisi olla glykoalkaloidien korkea pitoisuus ulkomailta tuodussa perunahiutale-erässä.
 • Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole rehurajoja. Tämän takia eurooppalaiset toimittajat eivät mittaa arvoja joka erästä.
 • 8.11. Takaksinvetoa on laajennettu!  Myös toinen erä sekä kissanruokaa on vedetty pois markkinoilta.

Viimeisin tiedote ja tarkat tiedot ruokien eristä on täällä:
https://www.mustijamirri.fi/mustijamirri-tiedottaa/tiedote-smaak

Myös Alvar koiranruokaa on varotoimenpiteenä vedetty takaisin.
https://alvarpet.com/blog/varotoimenpiteena-vakaa-9-10-2023-tuotantoeran-takaisinveto/

Perunan glykoalkaloideja kutsutaan myös solaniiniksi ja kakoniiniksi. Ne häiritsevät hermoston toimintaa ja ovat suurina annoksina terveydella haitallisia. 

6.11.2023 Tiedotteen mukaan:

 • Takaisinveto koskee tällä hetkellä vain kyseistä makua ja kyseistä tuotantoerää, jossa on parasta ennen päiväys 3 - 4.4.2025 8.11. takaisinvetoa on laajennettu
 •  "Emme valitettavasti vielä tiedä, mistä on kyse, vaan meidän on odotettava tutkimustuloksia."

Keskusteluissa on kuitenkin ilmennyt vakavampia oireita ja jopa lopetuspäätöksiä. Lisäksi tapauksia on kommenttien perusteella useita kymmeniä.

4.11.2023 Emme valitettavasti ole tällä hetkellä tietoisia kaikista yksityiskohdista ja miksi koiranruoka on sairastuttamnut useita koiria. Näitä myrkytyksen kaltaisia oireita on jo raportoitu useita. Koirilla on havaittu esimerkiksi korkeita tulehdusarvoja, kohonneita maksa-arvoja ja halvausoireita. Osalla on esiintynyt hermosto-oireita, ontumista ja takapään heikkoutta.

Jos koirallasi on mitä tahansa outoa oireilua pahoinvoinnista halvausoireisiin ja se on syönyt kyseistä ruokaa, niin pikaisesti eläinlääkärille ja ota Musti & Mirrin tiedote mukaasi! Tee myös virallinen reklamaatio

4.11.2023 Tiedotteen mukaan:

 • "Eiliseen (pe 3.11.) mennessä olimme saaneet tuotteesta viisi virallista reklamaatiota."
 • "...oireet ovat olleet vaihtelevia. Niihin on kuulunut pahoinvointia, raajojen tilapäistä heikkoutta ja väsymystä."
 • Kyseiset tuote-erät on tuotettu 3.10.2023 ja 4.10.2023. Tuote-erät ovat tämän jälkeen menneet myyntiin.
 • Sairastuneiden koirien lukumäärää emme vielä osaa sanoa. Olemme saaneet viikonlopun aikana useampia sähköposteja ja someviestejä.
 • Oireissa painottuvat moniniveltulehdus, voimakas kipu ja kuume. Sen lisäksi palautteissa on raportoitu myös pahoinvoinnista ja väsymyksestä. Oireiden voimakkuus on vaihdellut, osalla koirista oireet ovat olleet voimakkaita ja vakavia.

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan:

4.11.2023
"Koira on jouduttu jopa lopettamaan – Omistajat epäilevät oireiden syyksi Mustin ja Mirrin kuiva­ruokaa
Kymmenet koiranomistajat kertoivat HS:lle lemmikkiensä vakavista, lääkärinhoitoa tarvitsevista oireista, joiden syyksi epäillään Musti ja Mirri -ketjun myymää koiranruokaa.

Vastaajien kuvailemat oireet ovat samankaltaisia: raajojen heikkoutta, ontumista, kohonneita tulehdusarvoja, kuumetta, ripulia, oksentelua ja voimattomuutta. Pahimmillaan oireet ovat olleet halvauksia, joissa koira ei ole pystynyt liikkumaan ollenkaan. Oireet ovat vaatineet kalliita eläinlääkärikäyntejä ja lääkitystä. Oireita yhdistää kyseinen koiranruoka."

Lue artikkeli täällä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009969428.html 

Useita koiria sairastunut koiranruoasta

5.11.2023
"Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan ja espoolaiseen yksityiseen päivystävään eläinsairaalaan on tullut lukuisia soittoja ja eläinpotilaita, joissa koirien on epäilty sairastuneen kyseisestä ruuasta." Lue artikkeli: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009970094.html

Koiranruoassa mahdollisesti toksiineja, eli myrkkyjä

Ongelman taustalla saattaa olla pilaantunut raaka-aine-erä. Esimerkiksi aflatoksiini, mykotoksiini (home- ja sienimyrkkyjä) tai solaniini voi aiheutta myrkytystiloja ja hermosto-oireita. Solaniini on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää tai itää. 

Myrkytysoireita ovat esimerkiksi vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

5.11.2023 MTV Uutisten tavoittamat eläinlääkärit epäilevät oireiden viittaavan toksiineihin.
Lue artikkeli: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/elainlaakarit-kertovat-nakemyksensa-musti-ja-mirri-koiranruokien-aiheuttamista-oireista-viittaavat-toksiineihin/8813396

Myrkytysoireita aiheuttaneen Musti ja Mirri -koiranruoan raaka-aineet ovat peräisin neljästä eri maasta, kertoo MTV artikkelissaan. Tuotteessa käytetty kuivattu kala ja perunajauho ovat peräisin Suomesta. Lohi on norjalaista, mutta Suomessa jalostettua. Perunahiutale sen sijaan on peräisin Alankomaista ja juurikaskuitu Saksasta.
Lue artikkeli: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/myrkytysoireita-aiheuttaneen-musti-ja-mirri-koiranruoan-raaka-aineet-ovat-peraisin-neljasta-eri-maasta/8813558

6.11.2023 MTV uutisten mukaan Ruokavirastolla on epäily siitä, mikä raaka-aine on voinut aiheuttaa koirien oireilua. Tämä antaa ymmärtää, että syy on todennäköisesti jokin ruoan raaka-aineista.

Lue artikkeli: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ei-tyypillista-ei-tosiaankaan-ruokavirasto-selvittaa-mustin-ja-mirrin-kymmenientuhansien-kilojen-takaisinvedettavaa-koiranruokaeraa/8814112

Onko kuivamuonan antaminen turvallista?

Lue täältä, miksi kuivamuona ei aina ole "tutkittua ja turvallista", vaikka niin luullaan:

https://www.luonnollinenruokinta.fi/blog/tutkittua-ja-turvallista-vai-onko

Informoi myös ystäviäsi, jotta turhat sairastumiset on estettävissä.
 

Onko SMAAK raakaruoka turvallista antaa?

Kyseiset ruoat valmistetaan Premium Pet Foodin lemmikkiruokatehtaassa. Samassa tehtaassa valmistetaan myös raakaruokaa ja herkkuja. Tuotteita valmistetaan myös muille tuotemerkeille.

Kaikkia SMAAK-ruokia ei kuitenkaan valmisteta tässä tehtaassa.

Takaisinveto koskee tällä hetkellä (6.11.2023) ainoastaan SMAAK Herkkä viljaton kala kuivamuonaa, jonka parasta ennen päiväys on 3 - 4.4.2025. Tällä hetkellä (6.11.2023) ei ole syytä epäillä muita tuotteita.

8.11. Takaksinvetoa on laajennettu!  Myös toinen erä sekä kissanruokaa ja Alvar-ruokaa on vedetty pois markkinoilta. Syyksi epäillään perunahiutaleiden korkeaa glykoalkaloidien pitoisuutta. 

Perunan glykoalkaloideja kutsutaan myös solaniiniksi ja kakoniiniksi. Ne häiritsevät hermoston toimintaa ja ovat suurina annoksina terveydella haitallisia.

7.11.2023
Kyse voi olla bakteerin aiheuttama kontaminaatio (saastuminen), hometoksiini, pilaantunut raaka-aine-erä tai jonkin raaka-aineen tai vitamiinin yliannostus.

Tai jotain ihan muuta. On myös mahdollista, että syynä ei ole kyseinen ruoka vaan harmillinen yhteensattuma.

Miten voi saada tietoa takaisinvedoista?

Tämän tapauksen osalta kannattaa seurata Musti & Mirrin omaa Facebook -sivua sekä nettisivua.

Seuraa myös Ruokaviraston rehujaostoa Twitterissä @Rehufeed ja Ruokaviraston tiedotteita.

Tietoa ruoista, sekä mahdollisuus tilata sähköpostiin tiedote takaisinvedoista (vain USA ja Kanada):

Valitettavasti samankaltaista järjestelmää ei tällä hetkellä ole Suomessa tai EUssa.

[Artikkelia päivitetään kun lisää tietoa julkaistaan.]

Täysravinto - lupaus täydellisestä tasapainosta vai täysilluusio

Resepti: Haukun herkkukeksit - maistuvat superherkut palkitsemiseen...

Takaisinveto: SMAAK Herkkä kala viljaton + ALVAR

6 yleisintä virhettä raakaruokinnan aloittamisessa

5 erilaista virikkeellistä namihetkeä - vaikeuta tehtäviä vähitellen

Parhaat koulutusnamit koiralle

Miten käsitellä raakaruokaa turvallisesti?

Ruokavaliosta apua iho-ongelmiin - Rocky

Parhaat koulutusnamit koiralle

Merilevää ja viherjauheita koiralle

Koiran painonhallinta ja laihduttaminen

Koiran luonnollinen ruokinta

Luonnollisella ruokinnalla

 • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
 • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
 • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

 • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
 • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
 • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
 • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
 • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.