Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

kuivamuona myytit
kuivamuona ei ole tutkittua turvallista terveellista

Myytit kuivamuonien turvallisuudesta elää vahvasti. Ovathan ne "tieteellisesti tutkittuja, terveellisiä ja tasapainoisesti koostettuja". Mutta ovatko ne turvallista ruokaa koirallesi? Onko laadukkaaksi mielletty kuivamuona oikeasti koirallesi parasta mahdollista ravintoa?

Tavallisimpia syitä kuivamuonien takaisinvetoihin on liiallinen tai liian vähäinen määrä jotakin tiettyä ravintoainetta. Kun Isossa-Britanniassa tutkittiin 80 eri kuivamuonan ravintoainesisältöä, 62 % tutkituista ruoista EIVÄT täyttäneet EU:n asettamia suosituksia.

Jokaista pussia ei tietenkään voida tutkia, mutta edes jokaisesta valmistuserästä ei päädy näytettä analyyseihin. Raportoituja maksa- ja munuaisvaurioita sekä lemmikkien kuolemia on tapauksissa, joissa ruokaan on vahingossa päätynyt haitallisia aineita kuten melamiinia, aflatoksiineja tai nukutusainetta yli sallittujen raja-arvojen. Tuotteet vedetään markkinoilta, kun niiden todetaan tai epäillään vahingoittavan lemmikkejä.

Liiallinen D-vitamiinin määrä on usean takaisinvedon syynä

Liiallinen D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa oksentelua, ripulointia, kuolaamista, janoa ja lisääntynyttä virtsaamista. Pitkään jatkuneena se voi johtaa hyperkalsemiaan (korkea kalsiumin pitoisuus veressä), mikä voi johtaa luuston heikkenemiseen, munuais- ja virtsakiviin. Mikäli tilannetta ei hoideta, tämä voi johtaa munuaisten vaurioihin ja jopa kuolemaan. Liiallinen D-vitamiinin määrä valmisruoissa on aiheuttanut koirien ja kissojen sairastumista ja jopa kuolemantapauksia.

Muistat ehkä Hill's:in ruokien suuren takaisinvedon liiallisen D-vitamiinin vuoksi vuosina 2018-2019? Ruoan ainesosaan oli päätynyt vahingossa D-vitamiinia E-vitamiinin sijaan. Hupsista…

Satoja lemmikkejä sai D-vitamiinin myrkytykseen viittaavia oireita ja muutama kuoli. Valmistaja on nyt valmis maksamaan yhteensä 12,5 miljoonaa dollaria korvauksia. Tapaus ei ole yksittäinen, sillä liiallinen D-vitamiinipitoisuus on yksi yleisimmistä syistä lemmikkien valmisruokien takaisinvetoihin. Viimeisimpänä tammikuun 2021 Mars:in tapaus (Pedigree/Chappie).

Onko totta, että koiranruoassa voi olla nukutusainetta?

Pentobarbitaalia (sodium pentobarbital, SPB) käytetään anestesian esilääkityksenä ja yhteydessä, joskus unilääkkeenä ja eläinlääketieteessä varsinaisena anestesialääkkeenä. Pentobarbitaalia käytetään siis kissojen ja koirien lopettamisen yhteydessä ja joskus myös isompien lemmikkien kuten vuohien ja hevosten lopettamiseen.

Pentobarbitaali on toiseksi yleisin syy lemmikkien ruokien takaisinvetoihin ja vuosina 2012-2019 on markkinoilta vedetty yli 12 miljoona kiloa ruokia tämän vuoksi. Vuonna 1994 Yhdysvaltojen ruokavirasto FDA testasi 90 eri kuivamuonamerkkiä ja 44:ssä näistä löydettiin pentobarbitaalia. Vuonna 2018 yli 30 yhdysvaltalaista valmistajaa veti vapaaehtoisesti tuotteitaan markkinoilta, kun pentobarbitaalia löydettiin heidän tuotteistaan. Takaisinveto ei ollut pakollinen, vaikka aineen esiintyminen koiranruoissa ei ole sallittua.

Tuotantoeläimiä, kuten kanoja, lehmiä tai sikoja ei teurasteta nukuttamalla, vaan mekaanisin keinoin.

Jos kuivamuonan lihajauhosta löytyy pentobarbitaalia, voiko olla että koirasi siis syö lopetettuja lemmikkejä?

Raakaruoasta ei ole tähän päivään mennessä löytynyt pentobarbitaalia.

Kuivamuoniin ja säilykeruokiin on päätynyt muita haitallisia aineita

Raportoituja maksa- ja munuaisvaurioita sekä lemmikkien kuolemia on tapauksissa, joissa ruokaan on vahingossa päätynyt haitallisia aineita, kuten esimerkiksi melamiinia tai aflatoksiineja.

Esimerkiksi vuonna 2007 myrkyllistä melamiinia sisältävä ruoka aiheutti lemmikkieläimille useita kuolemia sekä runsaasti munuaisvaurioita. Joukossa oli useita tunnettuja, varsin hyvämaineisia koiranruokia. Joissakin tapauksissa ruokia on vedetty markkinoilta, koska niiden epäiltiin aiheuttavan käytöshäiriöitä.

Onko raakaruoka turvallista?

Kaikissa ruoissa on riskinä kontaminaatio tai pilaantuminen. Mielenkiintoista on se, että raakaruokien takaisinvetoja on varsin vähän ja usein puhutaan paljon pienemmistä pilaantuneista eristä. Raakaruokien suurin riski on pilaantuminen, esimerkiksi kylmäketjun katkeamisen vuoksi. Ei ylimääräiset, haitalliset aineet tai annosteluvirheet. Kuivamuonassa takaisinvedot koskevat usein miljoonia tonneja ruokaa ja raakaruokia yksi tai kaksi tonnia.

Juttua korjattu 2.2.22: Linkki Eviran sivuille poistettu, koska se ei toiminut enää. Linkki sisälsi tiedon Nutritional Balance koiranruoan vetämisestä markkinoilta pois.

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.