11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

myytit ongelmat raakaruokinta
koiralle haitalliset ruoat

Koirat syövät mielellään omistajansa ruoantähteitä, mutta osa tavallisista ruoka-aineista on koiralle haitallisia pienissäkin määrissä. Osa on jopa myrkyllisiä tai hengenvaarallisia. Tiedätkö sinä, mitä ei saa antaa koiralle?

Koiralle voi hyvin antaa puuronjämät, pari perunaa tai ylijäänyttä maksalaatikkoa. Myös kalvot, jänteet, rustot, lihoista valunut neste, kalan nahka, kuivuneet leikkeleet tai juustonpalaset voi huoletta laittaa koiran kuppiin.

Lue lisää artikkelista, miten aloittaa raakaruokinta.

Täysin pilaantunut, eltaantuneelle ja pahalle haiseva ruoka ei ole koirallekaan hyvästä.

Joskus koira kuitenkin pääsee varastamaan ruokaa pöydältä tai roskiksesta ja se saattaa saada suuhunsa jotain mikä on sille vaarallista. Siksi kannattaa olla tarkkana ja huomioida erityisesti seuraavat koiralle haitalliset ruoka-aineet.

Lue lisää koiran ripulin hoitamisesta.

Näitä ruoka-aineita ei saa antaa koiralle:

1. Ksylitoli

Ksylitoli laskee koiran verensokeria. Huomioi, että ksylitolia voi olla ihmisille tarkoitetuissa ravintolisissä ja hammastahnoissa. Jos koira vahingossa syö ksylitolitabletteja tai purkkaa, on hyvä hieroa hunajaa koiran ikeniin. Tämä nostaa verensokeria nopeasti ja voi pelastaa koiran matkalla eläinlääkäriin.

2. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa munuaisvaurioita. Myrkyllistä ainetta ja haitallista annosta ei tällä hetkellä tiedetä tarkasti. Jos koirasi satunnaisesti syö yksittäisen rusinan tai viinirypäleen, ei ole syytä huoleen.

Pienin annos, joista oireita on tullut on 2.8 grammaa rusinoita per elopainokilo, sekä viinirypäleitä 19.6 grammaa per elopainokilo. Koiralle, joka painaa 10 kiloa, tämä tarkoittaisi 28 grammaa rusinoita tai 196 grammaa viinirypäleitä.
(Lähde: FEDIAF The European Pet Food Industry, Nutritional Guidelines.)

3. Hiiva ja taikinat

Hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat alkavat käymään mahassa. Käymisen vuoksi, taikina voi paisua mahalaukussa. Sen lisäksi käymisen tuloksena mahaan voi muodostua kaasua ja alkoholia. Turvonnut maha on koiralle erittäin kivuliasta ja mahalaukun kiertymän riski on suuri.

4. Alkoholi

Alkoholia tai alkoholia sisältäviä tuotteita, kuten tietyt leivonnaiset, makeiset ja kastikkeet ei saa antaa koiralle, koska sen maksa ei pysty käsittelemään alkoholia.

5. Kaakao ja suklaa

Kaakaon sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Tummassa suklaassa kaakaota on enemmän kuin vaaleassa ja siksi tumma suklaa on haitallista pienissäkin määrissä. Huomioi, että teobromiinia on myös kakuissa ja leivonnaisissa, joihin on käytetty kaakaota.

6. Maissintähkä

Tähkät ovat puumaista kuitua, joka ei sula koiran mahassa ja voi siten aiheuttaa suolistotukoksen. Tähkä ei yleensä näy röntgenissä ja se voi jäädä eläinlääkäriltä huomaamatta ilman ultraäänitutkimusta.

7. Kofeiini ja kahvi

Kofeiinia on kahvin lisäksi esimerkiksi kofeiinitableteissa, joissakin leivonnaisissa, makeisissa ja kastikkeissa. Kofeiini aiheuttaa sykkeen nousua, läähättämistä ja pahimmassa tapauksessa verenpaineen nousua ja rytmihäiriöitä.

8. Sokeri

Sokeri, makeiset, keksit, pullat, leivonnaiset nostavat koiran verensokeria ja sen seurauksena myös insuliinitasoa. Kumpikaan ei ole elimistölle hyväksi.

9. Sipulit

Sipulit, myös kevätsipuli, ruohosipuli ja valkosipuli ovat koiralle haitallisia ja voivat suurissa määrin tai pitkäkestoisesti annettuna aiheuttaa anemiaa. Tarkkaa haitallista annosta ei tällä hetkellä tiedetä.

Myrkytyksen oireita on raportoitu, kun sipulia tai valkosipulia on annettu 5 gramma per elopainokilo viikon ajan. 
(Lähde: FEDIAF The European Pet Food Industry, Nutritional Guidelines.)

Tämä tarkoittaa 10 kiloiselle koiralle 50 grammaa (mikä vastaa melkein kokonaista valkosipulia tai pientä sipulia) päivässä viikon ajan.

Kuivattujen tuotteiden kanssa on oltava varovainen, sillä kuivattu jauhe vastaa noin kymmenkertaista määrää tuoreena. Esimekiksi teelusikallinen valkosipulijauhetta vastaa melkein kokonaista valkosipulia.

10. Maito

Koirat ovat laktoosi-intolerantteja. Laktoosi ei pilkkoudu koiran suolistossa ja se voi aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsakipua. Vähälaktoosisissa hapanmaitotuotteissa (jogurtti, piimä, viili) on lisätty laktaasi-entsyymiä ja siten laktoosi on valmiiksi pilkottu. Näitä voi antaa pieniä määriä herkkuina.

Jäätelö sisältää maidon lisäksi myös sokeria, usein myös koirien jäätelöissä on jotain maitotuotetta käytetty pohjana, vaikka se olisikin laktoositonta. Katso helppo ohje miten teet koiran jäätelöä kotona ilman sokeria ja maitoa.

11. Kypsät luut

Kypsennetyt luut voivat olla liian haasteellinen pala mahalle, vaikka se olisi tottunut raakaan luuainekseen. Ruoantähteinä meiltä ihmisiltä jää useimmiten broilerin luita tai possun kylkiluita. Nämä ovat melko pieniä luita ja suurin osa koirista ahneuksissaan hotkaisee ne pureskelematta kunnolla. Ne voivat aiheuttaa suolistotukoksen tai repeämän riskin. Soppaluina käytetyt ydinluiden kiekot voivat myös juuttua koiran alaleukaan.

Muut koiralle vaaralliset ruoat

Muitakin mahdollisesti haitallisia ruokia on olemassa, mutta niistä ei ole vielä tarkkaa tietoa ja raportoidut tapaukset ovat yksittäisiä. Koska haitallista ainesosaa tai määrää ei tarkasti tiedetä, näitä kannattaa välttää.

Esimerkiksi erilaisista hedelmistä, siemenistä ja pähkinöistä varoitellaan usein. Ne eivät ole koiralle lajityypillistä ravintoa, eikä niitä tule antaa suuria määriä. Raportoidut tapaukset liittyvät useimmiten suureen määrään. Pienet satunnaiset määrät eivät ole koiralle vaarallisia.

Avokado, persikka ja luumu

Hedelmistä voit antaa koirallesi pieniä määriä hedelmän lihaa. Ole kuitenkin tarkkana, että koira ei syö hedelmässä olevaa kiveä. Se ei sula koiran mahassa ja voi siten aiheuttaa suolistotukoksen. Kivet voivat myös aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Pähkinät ja siemenet

Pähkinöiden haitallisuus liittyy todennäköisesti liialliseen syömiseen. Näitä ovat esimerkiksi useat pähkinät ja siemenet. Haitallisimpina pidetään macadamiapähkinöitä, mikä luultavasti johtuu siitä, että ne ovat erittäin rasvapitoiset. Maapähkinät, mantelit ja cashewpähkinät ovat harvemmin mainittu ja niiden haitallisuus on useimmiten liitetty suolattuihin pähkinöihin ja siten suolamyrkytykseen koiralla.

Tammenterhot ja hevoskastanjat eivät (käsittelemättöminä) ole varsinaisesti ruoka-aineita ihmisillekään ja esimerkiksi tammenterhojen sisältämä tanniini on koiralle haitallista.

Pellavansiemenet

Pellava-, chia- ja hamppurouhetta ei suositella suuria määriä (enemmän kuin 1 rkl/pv keskikokoiselle koiralle), koska niissä voi olla korkea raskasmetallipitoisuus. Pellavansiemenet sisältävät luontaisesti syanogeenistä glykosidiä, linamariinia. Linamariini hajoaa ruoansulatuksessa, jolloin siitä vapautuu syaanivetyhappoa eli syanidia. Kirjallisuudessa ei kuitenkaan ole raportoitu pellavansiementen tai -rouheen aiheuttavan syanidimyrkytyksiä koirille.

Kuivamuona

Valmisruoka on prosessoitua ruokaa, eikä sitä suositella ihmisillekään jokapäiväiseksi ateriaksi. Lähes kaikissa kuivamuonissa on muutama huolestuttava ongelma, joka uhkaa koirasi terveyttä. Lue täältä, miksi en suosittele kuivamuonaa koirasi ruokavalioon. Lainkaan.

Epäiletkö, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta?

Oksentelu, ripuli, vatsakivut ja kuolaaminen ovat tavallisia oireita myrkytyksestä. Jos mahdollista, yritä selvittää, mitä koira on syönyt ja kuinka paljon. Jos koira raapii suutaan tassulla tai alkaa kakoa, on sillä saattanut juuttua jotain kitalakeen, hampaiden väliin tai kurkkuun.

Lue lisää koiran ripulin hoitamisesta.

Soita heti eläinlääkärille, jotta saat tarkemmat ohjeet, miten toimia. Esimerkiksi ksylitolia syöneelle koiralle on hyvä heti antaa jotain, mikä nostaa verensokeria. Joissakin tapauksissa oksetusta suositellaan, mutta jos koira on syönyt esimerkiksi avokadon kiven, se voi oksentamisen seurauksena jämähtää kurkkutorveen. Ole siis aina ensin yhteydessä eläinlääkäriin.

Lue lisää pennun raakaruokinnan aloittamisesta ja aikuisen koiran raakaruokinnan aloittamisesta.

TAKAISINVETO: SMAAK Herkkä kala viljaton + ALVAR

Pehmeät kanaherkut - paras resepti koulutusnameihin

5 erilaista virikkeellistä namihetkeä - vaikeuta tehtäviä vähitellen

Pennun raakaruokinta

Parhaat maitohappobakteerit koiralle

Ruokavaliosta apua pennun allergiaan ja iho-ongelmiin - Koda

3 erilaista ruokatyyppiä - Koiran raakaruoka aina mukana

Paljonko on oikea sinkin määrä koiralle?

Ruokavaliosta apua pennun allergiaan ja iho-ongelmiin - Koda

Koiran ruoansulatuksen tukeminen

Koiran ripulin hoitaminen

Millaista koiran kakan pitäisi olla?

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.