Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista

hyödyt raakaruokinta riskit
Kuvassa teksti:

Lemmikkisi voi paremmin, kun annat lajityypillistä raakaruokaa. Ruoan kypsentäminen tuhoaa monia ruoan hyviä ominaisuuksia. Raa’an ruoan ravintoaineet säilyvät luonnollisessa muodossa. 

Riskeinä raakaruoassa on usein säilytys, kuljetuslämpötilat ja tuotteen käsittelyssä hygienia.  Suomessa myytävät Suomessa valmistetut raakaruoat tulevat ihmiselle tarkoitettujen tuotteiden sivutuotteina ja näissä valvonta on tarkkaa.

Luonnollista ruokaa antamalla tiedät, mitä lemmikkisi syö.

Miksi sinun kannattaa tarjota ruoka raakana?

Raakaruoka on koiralle biologisesti oikeaoppista eli lajityypillisesti sopivaa. Ainoastaan ihminen on alkanut kypsentämään ruokansa, maapallon miljoonista eläinlajeista sitä ei tee muut lajit. Muutamat eläinlajit, mukaan lukien koiraeläimiä ja apinaeläimiä, voivat makuina suosia kypsennettyjä ruokia, jos sellaista on tarjolla.

Keittäminen tuhoaa haitallisia bakteereja sekä loiseläimiä. Kypsentäminen ei pelasta täysin pilalla olevaa lihaa, sillä bakteerien aineenvaihdunnan tuottamat toksiinit ovat edelleen siinä vielä tallessa ja ne voivat sairastuttaa eläimen. 

Lue lisää artikkelista “Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?” 

Ruoan kuumentamisessa ongelmaksi muodostuu se, että kuumentaminen tuhoaa myös antioksidantteja, entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja - nämä kaikki ovat koiralle elintärkeitä. Lisäksi kuumentaminen muuttaa mm. proteiinien ja mineraalien molekyylikoostumusta. 

Esimerkiksi B-vitamiineista keittäessä tuhoutuu noin 50 % - ja mitä korkeampi lämpötila ja pidempi aika, sitä enemmän niitä tuhoutuu. Kaliumista keitettäessä liukenee jopa 70 %. 

Kuvassa tyypilliset ravintoaineiden enimmäishäviöt raakaruokaan verrattuna.

 

Vaikka proteiinien kaikki aminohapot eivät varsinaisesti tuhoudu, kuten herkkä tauriini, niin proteiinien rakenne muuttuu. Esimerkiksi kananmunan proteiinit koaguloituvat keittäessä. Raakaa kananmunaa voi vatkata ja se käyttäytyy erit avalla kuin kypsä - proteiinien ominaisuudet ja rakenne ovat muuttuneet. Olet varmasti kuullu niistä koirista, jotka saavat allergisia oireita kun ne syövät naudan lihaa sisältävää kuivamuonaa, mutta voivat syödä raakaa naudan jauhelihaa ilman ongelmia?

Kivennäisaineet eivät tuhoudu ruoanvalmistuksessa lämmön, hapen tai happamuuden vaikutuksesta, mutta ne muuttavat molekyylikoostumustaan. Muistat varmasti kemian tunneilta klassisia hapetusreaktioita esimerkiksi rautamolekyylin hapettuminen. Muuttuminen voi haitata ravintoaineen imeytymistä tai toimivuutta kehossa. Lisäksi vesiliukoiset kivennäisaineita liukenee keitinveteen vähentäen näin ravinnon kivennäisainepitoisuuksia.

Koira voi hyvin syödä ruoantähteitä, kypsennettyä puuroa, kasviksia ja lihaa. Luita ei kuitenkaan suositella kypsennettäväksi, koska luuaines kovettuu ja muuttuu siten vaikeammin sulavaksi ja säröileväksi aiheuttaen suuremman riskin suolistovaurioille.

Jauhelihaa, jossa on luuainesta seassa voit antaa kypsennettynäkin, mutta koiran elimistö hyödyntää paremmin kalsiumin raa’asta luusta (kalsiumhydroksiapatiitti) kuin kypsennetystä luusta tai kananmunan kuorista (kalsiumkarbonaatti).

Kotikypsentäminen ei tuhoa kaikkia ravinteita ja joidenkin koirien vatsat tuntuvat sietävän paremmin kypsää ruokaa. Koirat, jotka ovat pitkään syöneet kuivamuonaa, voivat reagoida niiden vatsalla ja niiden vatsoilla voi mennä pitkä aika sopeutua raakaruokaan. Siksi kypsennetty ruoka voi olla sopiva väliaskel ennen raakaruokintaa.

Raa’assa ruoassa on tallessa kaikki kivennäisaineet, vitamiinit, entsyymit täysin luonnonmukaisessa muodossaan. Näin koira pystyy parhaiten hyödyntämään ruoassa olevat ravintoaineet. 

Millaisia riskejä raakaruokinnassa voi olla? 

Raakaruoan riskeinä ovat esimerkiksi huonolaatuinen liha, väärät säilytysolosuhteet ja harvinaiset loiset tai raakaruoan väärät käsittelymenetelmät. Usein riski ei niinkään tule koiralle, vaan ihmiselle saattaa aiheutua erilaisia tauteja. 

Salmonellan voi saada broilerin lisäksi myös possunkorvista. Kuivamuonassa ja puruluissa on myös ollut vastaavia tapauksia.

Jos hankit lihaa itse metsästyksellä tai metsästysseuran kautta, voi tartuntariski olla suurempi, koska näissä tapauksissa tarkastuksia ei ole tehty.

Lue lisää artikkelista “Tutkittua ja turvallista - vai onko?

Lue lisää artikkelista “Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?” 

Lue lisää artikkelista "Miten käsitellä raakaruokaa turvallisesti?"

Suhteuta riskit!

Kypsentäminen luo harhaisen turvallisuuden tunteen. Ja kaikkea ei tiedetä, mitä kypsentäessä tuhoutuu. Kuivamuona ei välttämättä myöskään ole turvallista ja siinä riskit ovat erityyppiset. Raakaruoassa riskit ovat usein lihan tuotannossa ja tuotantotavoissa sekä terveysongelmissa.

Koirille tarkoitettujen raakana myytävien eläinperäisten tuotteiden valmistuksessa saa käyttää ainoastaan sellaisia teuraseläinten osia, jotka on todettu myös ihmisille sopivaksi ravinnoksi, mutta niitä ei kuitenkaan jostain syystä ole tarkoitettu ihmisten ravinnoksi. Esimerkkeinä tällaisista mainittakoon kieli, kateenkorva, kurkunpää, keuhkot ja sydän.

Suomessa myytävien raakaruokien valmistaminen tapahtuu usein isojen tuotantolaitosten sivutuotteista. Suomessa tuotantoa valvotaan omavalvonnalla sekä satunnaisesti Ruokaviraston otannalla.

Suomessa tuotetussa raakaruoassa riskit ovat hyvin pienet, koska valmistuksessa on käytetty ihmisravinnoksi sopivien tuotantoeläinten osia.  

Lue lisää artikkelista “Tutkittua ja turvallista - vai onko?

Lue lisää artikkelista “Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?” 

Raakaruokinnan hyödyt

Esimerkiksi tällaisia hyötyjä on löytynyt raakaruokinnasta tutkimusten ja monien raakaruokintaa tarjonneiden kokemusten pohjalta.

  • Ulosteen määrä pienenee ja ilmavaivoja vähemmän
  • Vatsa pysyy tyytyväisenä: ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottua
  • Tineen koiran pentujen vähäisempi atopian esiintyvyys aikuisiällä
  • Vähemmän korvatulehduksia ja korvien töhnimistä
  • Vähemmän silmätulehduksia ja silmien vuotamista
  • Terveemmät hampaat ja hammaskiveä vähemmän
  • Terveempi iho ja kiiltävämpi turkki
  • Koirastasi tulee usein energisempi ja iloisempi
  • Vähemmän turhia ainesosia, kuten viljoja tai täyteaineita
  • Ravinteet tulevat luonnollisessa muodossa

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.