Raijan koirat ja kissa saivat apua raakaruokinnasta

iho-ongelmat ihottuma kokemukset ongelmat raakaruokinta

Alkuperäinen teksti Raija Wessman

(muokannut Virva Lehto)

Raijalla oli kokemusta jo useammasta koirasta, jotka olivat aina syöneet nappulaa ja eläneet koiran pituisen elämän suhteellisen terveinä, joten heille ei edes tullut mieleen, että koirille voisi syöttää jotakin muuta. Raijan koirat 8-vuotias petit griffon vendeén Weikko ja 5-vuotias etnankoira (cirneco dell Etna) Massimo toivat muutoksen ruoan valintaan. Joukkoon kuuluu lisäksi 14-vuotias kotikissa Pontus. Kiireisen emännän elämään nappulat olivat se oikea vaihtoehto, mutta kun Massimon ja Weikon ongelmat tulivat esille, nousi tie pystyyn ja piti pysähtyä miettimään, mitä nyt pitäisi tehdä. 

 

Massimo saapuu

Massimo tuli Raijalle noin viiden kuukauden ikäisenä. Se oli syönyt koko elämänsä nappularuokaa ja sitä jatkettiin. Massimo on luonteeltaan hyvin vilkas ja erittäin stressiherkkä, hänen kanssaan harrastetaan ratajuoksua, jossa on tullut myös menestystä. Jostakin syystä Massimo alkoi kärsiä selittämättömistä näppylöistä vatsassa ja takareisien sisäpinnoilla sekä sen pitkien tiiviiden varpaiden välit kutisivat kostealla, mutta myöhemmin myös kuivilla keleillä. Lopulta varpaat menivät niin huonoon kuntoon, että oli mentävä eläinlääkärille. Raija sai Massimolle lääkkeitä ja suosituksen vaihtaa nappulamerkkiä.

 

Weikko tulee Raijalle

Weikko tuli Raijalle noin kahden vuoden iässä ja sen ruokkimista jatkettiin samalla nappulalla kuin, mitä Weikko oli saanut ennenkin. Raija vaihtoi nappulaa, kun edellinen ei kelvannut. Weikko kärsi ajoittain myös närästyksestä - tai ainakin närästyksenä sitä hoidettiin. Välillä kokeiltiin apteekin närästyslääkettä, välillä käytiin eläinlääkärillä hakemassa vahvempaa lääkettä. Närästys ei vaan loppunut ja sen vuoksi Weikko oli vähintään kerran tai kaksi eläinlääkärillä nesteytyksellä. Närästysoireiden vuoksi Weikko määrättiin RC:n (Royal Canin) ruokavaliolle ja oli sillä pidemmän aikaa.

Weikon kunto romahtaa

Eräänä aamuna Weikon kunto romahti. Koira vietiin lähes tiedottomana eläinlääkärille, jossa Weikko laitettiin tiputukseen ja samaa jatkettiin seuraavana päivänä. Kuten arvata saattaa, oli Weikon tilanne todella huono. Weikolta otettiin verikokeet ja niistä selvisi, että veriarvot olivat kaikilta osin moninkertaiset viitearvoihin verrattuna esimerkiksi maksa-arvo ALAT oli noin 2000, kuten muutkin maksa-arvot. Tässä vaiheessa oli tilanne, että toivottiin vaan parasta. Syytä ei ole vieläkään selvinnyt, mistä kaikki johtui. Weikko ultrattiin ja siltä otettiin säännöllisesti verikokeita. Se sai RC:n Hepatic kuiva- ja märkäruokaa. Kun verikokeet viimein näyttivät, että tilanne tasaantuu ja veriarvot ovat viitearvojen sisällä, voitiin huokaista helpotuksesta.

Ruokavalio muuttuu

Tässä jutussa aiemmin kerrotuista syistä johtuen, täytyi Raijan alkaa miettimään koirien ruoan merkitystä. Raija tiesi, että tähän tarvittaisiin apua. Googlesta löytyi vaikka mitä tietoa ja materiaalia oli todella paljon. Löytyi verkkokurssi, josta voisi olla heti mahdollisimman paljon hyötyä. Sieltä löytyikin apua ja sen mukaan koiria nyt ruokitaan.

Massimon ruokintamuutos raakaruokintaan oli helppo aloittaa, koska sillä näkyi selkeät ja näkyvät oireet. Weikon kanssa taas Raija empi ruokavalion muutosta. Kuitenkin, kun Massimon uuden raakaruokintaruokavalion kanssa kaikki meni hyvin ja oireet selkeästi väheni silmissä, Raija päätti, että Weikkokin saa kokeilla raakaruokintaa.

Apua raakaruokinnasta

Molempien koirien ruokavalion muutoksen myötä koirien vointi selkeästi parani. Massimon ihottuma ja kutisevat varpaat ovat mennyttä elämää. Weikko sai apua myös ja voi erittäin hyvin, tuntui kuin Weikko olisi nuorentunut vuosia, kun siitä on tullut virkeä ja touhukas.

Mitäs Pontus-kissalle kuuluu?

Pontus-kotikissa oli aina syönyt niin sanotusti sitä parempaa pussimärkäruokaa. Mutta eihän Pontus-kissakaan voinut jäädä pahemmaksi vaan aloitti myös raakaruokinnan ihan omasta tahdostaan koirakaverien mukana! Pontus toimii etukäteismaistelijana raakaruoan suhteen eli jos ruoka kelpaa kissalle, niin se kelpaa myös koirille. 

 

Raijan perheessä lemmikit eivät syö enää nappulaa vaan hyvältä tuoksuvaa ja maistuvaa raakaruokaa!

 

Alkuperäinen teksti Raija Wessman

(muokannut Virva Lehto)

Sivustolla olevat kokemukset ja palautteet ovat koiranomistajien omia, eivätkä ne ole ohjeita tai lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei saa ottaa mallia ja eläinlääkäriä tulee aina konsultoida.

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.