Koiran ruoansulatuksen tukeminen

ravintolisät ruoansulatus
koiran ruoansulatuksen vahvistaminen

| Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä* |

Kun ruoansulatus oireilee, on ensisijaisesti kartoitettava koiran ruokavalio. Ensisijainen tavoite on, että koira syö lajityypillistä ravintoa. Joskus ruoansulatusta on kuitenkin tuettava, esimerkiksi sairauksien, ruokavalion muutosten tai stressin yhteydessä. Ruokavalio ja ravintolisät eivät ole lääketieteellistä hoitoa, eivätkä ne korvaa tai sulje pois mitään hoitoa tai lääkitystä. Mikäli koirallasi on jokin sisäelinsairaus, tai muuta terveydellinen ongelma, ole yhteydessä myös eläinlääkäriin, joka on perehtynyt raakaruokintaan. Keskustele myös koiran ravintoterapeutin kanssa. Parhaat tulokset saavutetaan yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Koiran vatsa toimii parhaiten, kun koiraa ruokitaan epäsäännöllisesti, ruokinta-aikaa ja -tapaa sekä aterian kokoa vaihdellen. Kun aterioiden väliiin syntyy pidempi aikoja, ruoansulatus saa myös levätä ja suolisto korjaantua. Koiran ruoansulatuksesta opit lisää kursseillani.

Tässä artikkelissa käsittelen, millä ravintolisillä ruoansulatusta voidaan ongelmatilanteissa ja ruokavalion muutoksen aikana tukea, epäsäännöllisen ruokintatavan rinnalla.

Koiran ruoansulatus ei ole sopeutunut puuroon

Koiran ruoansulatus on monivaiheinen tapahtumaketju, jossa monimutkaiset molekyylit pilkkoutuvat yksinkertaisiksi ravintoaineiksi. Nämä kulkeutuvat verenkierron avulla koiran soluihin, joissa ne käytetään energianlähteenä ja rakennusmateriaalina.

Koiran hampaat ovat rakenteeltaan sopivia saaliin tappamiseen, repimiseen, murskaamisen ja paloitteluun. Koirat eivät pureskele jauhaakseen ruokaa tai nauttiakseen sen mausta. Koirilla on toki makumieltymyksiä, mutta ne liittyvät enemmän haju-, kuin makuaistiin.

Sylki liukastuttaa ruoan kulkua ruokatorven kautta mahalaukkuun. Ihmisellä sylki sisältää amylaasientsyymiä, joka alkaa sulattamaan tärkkelystä (eli hiilihydraatteja) jo suussa. Koiralla amylaasia ei erity suussa, vaan vasta ohutsuolessa haiman toimesta. Tästä syystä koira ei pysty sulattamaan suuria määriä tärkkelystä, kuten viljatuotteita, maissia, riisiä ja perunaa.

Koira ei ole puuronsyöjä, vaan sillä on lihansyöjän hammaskalusto.

Koira ahmii ja hotkii ruokaansa

Koiran mahalaukku on kuin venyvä pussi, jonka vetoisuus on erittäin suuri. Mahalaukku onkin toiminut koiraeläinten ”kauppakassina”. Mitä enemmän ruokaa sai kerralla syötyä ja mitä nopeammin sen sai mahalaukkuunsa, sitä todennäköisemmin koira säilyi hengissä.

Mahalaukun venyvyyden ansiosta koira pystyi kantamaan ruokaa takaisin pesäänsä, jossa ruoka oksennettiin pennuille valmiiksi pureskeltuna, lämmitettynä ja esisulatettuna.

Mahalaukun solut erittävät ruoansulatusnesteitä, kuten suolahappoa ja pepsiiniä (entsyymi, joka pilkkoo proteiineja happamissa olosuhteissa). Luuaineksen sulattaminen vaatii erittäin happamat olosuhteet. Tärkkelyspitoinen ruoka (kuivamuona, puuro, peruna, riisi) sulaa vähemmän happamammassa.

Jos mahassa on luiden lisäksi paljon tärkkelystä, koiran maha ei välttämättä eritä riittävästi suolahappoja, jotta luu sulaisi hyvin. Vähähappoisuus on myös yksi syy, miksi koiraa närästää.

Luiden totutus aloitetaan pienellä määrällä ja mieluiten jauhetussa muodossa. Koiran mahalaukulle pitää antaa aikaa sopeutua, jotta se alkaa tuottaa riittävästi happoja luiden sulattamiseen.

Mahalaukun toimintaa voi tehostaa lisäämällä ruoan joukkoon suolahappotabletteja, jotka usein sisältävät myös pepsiiniä. Esimerkiksi *Solgar Betaiinihydrokloridi + pepsiini tai *Puhdistamo Suolahappo kapselit (näissä on myös pepsiiniä) . Osa tuotteista on kapseleina ja ne voi avata, jotta jauheen saa sekoitettua ruokaan. Neuvottele myös koiran ravintoterapeutin kanssa suolahapon annostuksesta.

Koiran suolisto on lyhyt

Koira on lihansyöjä ja elimistönsä kokoon suhteutettuna, koiran suolisto on erittäin lyhyt. Koiran suolistolla ei ole aikaa eikä kapasiteettia sulattaa suuria määriä tärkkelystä tai muita kasviperäisiä aineita.

Haima erittää ohutsuoleen ruoansulatusentsyymejä ja niillä on tärkeä tehtävä ruoansulatuksessa. Esimerkiksi amylaasi pilkkoo tärkkelystä, trypsiini proteiineja ja lipaasi rasvoja.

Ruoansulatusta voidaan tehostaa lisäämällä koiran ruokaan ruoansulatusentsyymejä. Erityisesti, jos koiralla on ollut ongelmia kuten oksentelua, ripulia tai närästystä. Entsyymeistä on hyötyä myös ruokavalion muutoksen aikana.

Esimerkiksi raakaa haimaa käytetään, jos koira sairastaa haiman vajaatoimintaa. Haimaa voidaan antaa myös terveille koirille, tehostamaan ruoansulatusta. Haimaa löytyy pakasteena monesta koiranruokakaupasta.

Kaupallisia haimavalmisteita on useita, esimerkiksi Panzym ja Lypex ovat tuotteita, joita on pitkään käytetty haiman vajaatoimintaa sairastavien koirien hoidossa. Niitä voi antaa myös terveille koirille tehostamaan ruoansulatusta. Panzym ja Lypex ovat saatavilla eläinlääkäreiltä ja apteekeista.

Vastaavia, ihmisille tarkoitettua tuotteita voit myös käyttää, esimerkiksi haimavalmistetta *Creon tai *Puhdistamon vahva ruoansulatusentsyymi.

Ohutsuolen vaurioituminen vaikuttaa ruoan ravintoaineiden imeytymiseen

Ravintoaineet imeytyvät suolistosta nukkalisäkkeiden kautta. Tämän niin sanotun suolistonukan pinta-ala on erittäin suuri. Jos koko suolistonukka levitettäisiin auki, se peittäisi noin tenniskentän kokoisen alueen.

Suolistonukka voi vaurioitua esimerkiksi stressistä, sopimattomasta ruoasta tai suolistoa ärsyttävistä lisäaineista, lääkkeistä tai gluteenista. Myös huonosti sulanut ruoka ärsyttää suolistoa.

Jos suolistonukka on vahingoittunut, ravintoaineiden imeytyminen heikentyy ja lisäksi ”vuotava suoli” voi altistaa esimerkiksi allergioille ja ruoka-aineiden yliherkkyyksille.

Suoliston kuntouttamista voidaan tukea antamalla *L-glutamiini aminohappoa, joka auttaa limakalvon paranemista ja nopeuttaa suoliston korjaantumista. L-glutamiinin lisäksi Sc. Boulardii on tehokas suoliston ”korjaaja”. Se tuottaa polyamiineja, kuten spermiiniä ja spermidiiniä, jotka ovat limakalvojen perusmolekyyliä. Nämä edistävät haavojen sekä tulehdusten paranemista limakalvoilla. Voit käyttää *Precosaa tai muita ihmisten  *Boulardii-tuotteita, esimerkiksi *Puhdistamo Maitohappobakteeri+Boulardii.

Paksunsuolen hyvät bakteerit, eli maitohappobakteerit

Lievä ulosteen löysyys tai limaisuus voi kertoa siitä, että suoliston tasapaino on järkkynyt. Tällöin paksusuoleen menee liian suuria palasia sulamatonta ainesta, haitalliset bakteerit saavat liikaa ruokaa ja lisääntyvät liiaksi, aiheuttaen ilmavaivoja sekä ulosteen limaisuutta ja löysyyttä.

Suoliston “hyvät bakteerit” eli maitohappobakteerit ovat tärkeä osa koiran vastustuskykyä.

Lue lisää maitohappobakteereista klikkaamalla tästä.

Tilanne ei korjaannu, jos ongelman aiheuttaja ei poistu. Anna vähemmän ruokaa ja pienempinä aterioina, tuplaa maitohappobakteerien määrää ja anna lisäksi myös ruoansulatusentsyymejä ja suolahappotabletteja. Muista, että myös stressillä on suuri merkitys ruoansulatuksen toiminnassa. Pitkään jatkunut stressi tai kipu voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. 

Lue lisää ripulin hoitamisesta ja millaista koiran kakan pitäisi olla.

Probiootit ja prebiootit

Probiootit ovat mikrobeja, jotka vaikuttavat myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Näitä ovat esimerkiksi maitohappobakteerit ja Saccharomyces boulardii-hiiva.

Prebiootit ovat niitä ruoan ainesosia, jotka edistävät bakteerien kasvua suolistossa, eli käytännön ruokinnassa puhutaan kuiduista.

Yksinkertaistettuna, kuidut (prebiootit) ovat maitohappobakteerien (probiottit) ruokaa.

Kasvikset ja kuidut

Kuidut ja muut ruoan sulamattomat osat sekä rasva toimivat ruokana suolistobakteereille, mikä edesauttaa hyvän bakteerikannan ylläpitoa. Muista, että jos bakteeritasapaino on järkkynyt, nämä toimivat samalla ruokana myös haitallisille bakteereille ja voivat siten aiheuttaa kaasunmuodostusta eli ilmavaivoja.

Kuivatut viherjauheet ja marjat ovat ravinteikas lisä. Niitä voi antaa kasvisten lisäksi tai tilalla. Jos kasvikset eivät maistu, niin hyvä apu ummetuksen ennaltaehkäisyyn ja kuidun lähteeksi on psylliumjauhe.

Pienelle koiralle annetaan ½ – 2 teelusikallista ja isolle koiralle ½ – 2 ruokalusikallista. Aloita pienellä määrällä ja nosta annosta porrastetusti. Liiallisesta kuidun määrästä voi aiheutua ilmavaivoja, mahan lorinaa ja vatsakipua.

Voit käyttää psylliumjauhetta, joka löytyy kauppojen leivontaosastolla tai gluteenittomien tuotteiden hyllystä. Luontaistuotekaupoista löytyy myös koirille sopivia valmisteita, kuten *Puhdas+ Psyllium tai *Puhdistamo Psyllium.

Käteviä ovat myös sellaiset tuotteet, joissa on yhdistettynä kuitu sekä maitohappobakteerit, esimerkiksi *Biolatte Havitall eli ”Have-It-All”, jossa on kuitua, mustikkaa ja maitohappobakteereja tai *TriTolosen Lepicol, joka on psylliuminkuori-inuliini-maitohappobakteerivalmiste.

*Dorwest Herbs Puunkuorijauhe on lisäravinne koirille ripuliin, heikkoon ruoansulatukseen ja toipilaille sairauden jälkeen. Tuote vaikuttaa katalysaattorina ruoansulatuksen toiminnassa. Sitä voidaan käyttää myös ruokavalion muutosten yhteydessä. Puunkuorijauhe rauhoittaa ruoansulatuskanavaa, ja siitä on ollut hyötyä myös akuuteissa imeytymishäiriöissä ja ripulissa.

Jos koiralla on jatkuvasti vatsa löysällä, voidaan käyttää ripulin hoitamiseen tarkoitettuja tuotteita tukihoitona. Lue lisää ripulin hoitamisesta täällä.

Kun ruoansulatus oireilee, on ensisijaisesti kartoitettava koiran ruokavalio. Ensisijainen tavoite on, että koira syö lajityypillistä ravintoa.  Joskus ruoansulatusta on kuitenkin tuettava, esimerkiksi sairauksien, ruokavalion muutosten tai stressin yhteydessä. Ruokavalio ja ravintolisät eivät ole lääketieteellisestä hoidosta, eivätkä ne korvaa tai sulje pois mitään hoitoa tai lääkitystä. Mikäli koirallasi on jokin sisäelinsairaus, tai muuta terveydellistä ongelmaa, ole yhteydessä myös eläinlääkäriin, joka on perehtynyt raakaruokintaan. Keskustele myös koiran ravintoterapeutin kanssa. Parhaat tulokset saavutetaan yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

**

 

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja, eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita, mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

 

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.