Parhaat maitohappobakteerit koiralle

ravintolisät ruoansulatus
Parhaat maitohappobakteerit koiralle ripulin hoitoon

| Artikkeli sisältää affiliate- eli suosittelulinkkejä* |

Kun ruoansulatus oireilee, on ensisijaisesti kartoitettava koiran ruokavalio. Ensisijainen tavoite on, että koira syö lajityypillistä ravintoa. Joskus ruoansulatusta on kuitenkin tuettava, esimerkiksi sairauksien, ruokavalion muutosten tai stressin yhteydessä. Ruokavalio ja ravintolisät eivät ole lääketieteellistä hoitoa, eivätkä ne korvaa tai sulje pois mitään hoitoa tai lääkitystä.

Koiran vatsa toimii parhaiten, kun koiraa ruokitaan epäsäännöllisesti, ruokinta-aikaa ja -tapaa sekä aterian kokoa vaihdellen. Siitä opit lisää kursseillani.

Tässä artikkelissa käsittelen, miten maitohappobakteereilla voidaan ongelmatilanteissa ja ruokavalion muutoksen aikana tukea suoliston hyvää bakteerikantaa, mikrobiomia. Saat myös tuotesuosituksia ja opit vertailemaan, mikä tuote sopii parhaiten juuri sinun koirallesi.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit ovat eläviä bakteereja, jotka esiintyvät ruoansulatuskanavassa pääasiassa paksusuolen sisäpinnalla. Ne ovat “hyviä bakteereja”, jotka esimerkiksi tuottavat maitohappoa ja voivat siten suojata elimistöä haitallisilta bakteereilta. Hyvä bakteerikanta on tärkeä osa vastustuskykyä.

Lisäksi bakteerit osallistuvat ruoan hajottamiseen, kuten rasvojen pilkkomiseen sekä eräiden vitamiinien tuottamiseen. Mitä vahvempi mikrobikanta, sitä parempi vastustuskyky ja sitä “teräsvatsaisempi” koira on.

Suolistossa on runsaasti mikrobeja ja yksilötasolla on runsaasti vaihtelua mitä lajeja esiintyy. Mikrobiomiin vaikuttaa esimerkiksi ympäristö missä koira elää ja ruoka mikä sille annetaan.

Lihapitoisen ruokavalion syövillä eläimillä on tietynlaisia bakteereita, ja paljon hiilihydraatteja syövillä on toisenlaisia. Ei voida sanoa, että yksi tietty maitohappobakteerikanta olisi toista parempi, tai että jokin tietty tuote aina auttaa tietyissä ongelmissa.

Probiootit ja prebiootit

Probiootit ovat mikrobeja, jotka vaikuttavat myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Näitä ovat esimerkiksi tietyt maitohappobakteerit ja Saccharomyces boulardii-hiiva. Prebiootit ovat niitä ruoan ainesosia, jotka edistävät bakteerien kasvua suolistossa, eli käytännön ruokinnassa puhutaan kuiduista tai muusta sulamattomasta materiaalista kuten karvat ja höyhenet. Yksinkertaistettuna, kuidut (prebiootit) ovat maitohappobakteerien (probiootit) ruokaa.

Miksi maitohappobakteereja annetaan koiralle?

Bakteerikanta on herkkä muutoksille ja tasapaino järkkyy helposti esimerkiksi lääkkeistä, sulamattomasta ruoasta tai stressistä. Ripulin hoidossa, ruokavalion muutoksessa, stressivatsan rauhoittamiseen ja monessa muussa tilanteessa on hyvä tukea suolistoa antamalla maitohappobakteerivalmisteita.

Ruokavalion muutosten aikana maitohappobakteereja kannattaa antaa jo viikkoa ennen muutosta ja jatkaa käyttöä koko monipuolistusvaiheen ajan. Tämä voi ennaltaehkäistä ripulointia, oksentamista ja ilmavaivoja.

Maitohappobakteereja käytetään usein näissä tilanteissa:

 • Antibioottikuurin aikana ja vähintään kuukausi sen jälkeen.
 • Rokotusten, madotusten, loishäädön tai lääkitysten yhteydessä ja vähintään kuukausi sen jälkeen.
 • Tiineyden ja imetyksen aikana.
 • Pennuille vieroituksen aikana, sekä ensimmäiset 3–5 kuukautta. Tänä aikana koiran elämässä on jatkuvaa muutosta ja usein myös rokotuksia, jotka voivat häiritä suoliston bakteeritasapainoa.
 • Stressaavat tilanteet ja olosuhteet, kuten esimerkiksi kodin vaihtaminen, muutto, uuden perheenjäsenen tai pennun tuleminen, hoitopaikkaan vieminen, matkustus, remontti, mökille lähteminen, loman loppuminen…
 • Kaikissa sairauksissa, iho-oireissa, nivelvaivoissa ja ruoansulatusongelmissa.
 • Ruokavalion vaihto. Aloitetaan viikkoa ennen ja jatketaan 2–3 kuukautta.
 • Ruokavalion monipuolistusvaihe, tai muutokset ruokavaliossa.
 • Ripulin hoitoon ja sen jälkeen.
 • Jos koiralla on limaista tai löysää ulostetta, annetaan noin 1 kuukauden kuuri.

Jos haluat tukea koirasi ruoansulatuksen toimintaa kokonaisvaltaisesti, voit lisätä myös prebiotteeja, jotka ovat “ruokaa maitohappobakteereille”, eli käytännössä kuituvalmisteita, Boulardiita, joka korjaa suolistovaurioita, suolahappotabletteja mahan vähähappoisuuteen, ruoansulatusentsyymejä ja muita valmisteita kuten puunkuorijauhetta.
Lue näistä lisää artikkelissa: Ruoansulatuksen tukeminen

Annetaanko maitohappobakteerit ruoan kanssa vai tyhjään mahaan?

Mahalaukun vahvat suolahapot voivat heikentää annetun valmisteen tehoa, sillä kaikki bakteerit eivät kestä happamia olosuhteita kovin hyvin. Tehokkainta olisi antaa maitohappobakteerit tyhjään mahaan. Silloin suolahapon tuotanto mahassa on vähäistä, ja bakteerit pääsevät nopeammin suolistoon.

On kuitenkin vaikea antaa kapseli tai jauhe koiralle, jos ei samaan aikaan anna jotain syötävää. Voit kokeilla sekoittaa jauhe pieneen määrään vettä ja antaa se ruiskulla suupielestä. Jos tämä tuntuu hankalalta niin muista, että parhaiten auttaa annettu maitohappobakteeri - vaikka osa tuhoutuisikin matkan varrella. Voit sekoittaa jauheen ruoka-annokseen, tai antaa koiralle pieni välipala, johon sekoitat maitohappobakteerit. 

Itse jauhe ei ole suoraan bakteerimassaa vaan jokin täyteaine, johon bakteerimassa on liitetty. Jauhe voi olla pakattuna kapseliin, joka useimmiten on valmistettu selluloosasta tai liivatteesta. Tämä kapseli sulaa mahalaukussa, tai sen voi avata ja ripotella jauhe ruoan joukkoon.

Osa maitohappobakteerivalmisteista ovat mikrokapseloitu, eli niissä on ikään kuin suojaava kalvo, joka suojaa bakteereita matkan varrella vahvojen mahahappojen tai sappinesteen vaikutuksesta. Tämä takaa paremmin bakteerien pääsyn elävinä paksusuoleen asti.

On kuitenkin voitu osoittaa, että ulosteessa esiintyy runsaammin maitohappobakteereja silloin, kun koira on syönyt maitohappobakteerivalmisteita - vaikka ne eivät olisi mikrokapseloitu. Tämä antaa tukea sille ajatukselle, että kaikki bakteerit eivät kuole, vaikka mahalaukun pH-arvo olisi alhainen.

Muista myös, että vastustuskyvyn tehtävä on tunnistaa ”hyvät” bakteerit ”huonoista”. Haitalliset bakteerit on tarkoitus eliminoida ja hyvät bakteerit pääsevät todennäköisemmin vahingoittumattomina vastustuskyvyn tarkan ”seulan” läpi.

Koirille tarkoitettuja maitohappobakteereja

Kaikilla eläinlajeilla on omanlaisensa bakteerikanta. Lajikohtaiset bakteerit palvelevat parhaiten juuri kyseessä olevan lajin suoliston mikrobiston tarpeita. Suomen markkinoilla on tällä hetkellä (6/2022) myynnissä vain yksi tuote, jossa on koirasta eristettyjä maitohappobakteerikantoja. (*Canius)

Huomioitavaa on myös se, että käytetyimmät koirille tarkoitetut tuotteet sisältävät sellaista ihmisistä eristettyä Enterococcus faecium-kantaa, jota voidaan käyttää usealle eläinlajeille, kuten sioille ja kanoille. Koirille hyväksyttyä, kanoista eristettyä Lactobacillus acidophilus-kantaa käytetään esimerkiksi juurikin kanoille.

Koirille suunnatut tuotteet eivät siis ole yksiselitteisesti tehty nimenomaan koirille.

Koirille suunnatuissa tuotteissa on seuraavat EU:ssa hyväksytyt bakteerilajit luokassa "lisäaineet suolistoflooran stabiloimiseen" (3/2022):

 • Lactobacillus acidophilus CECT 4529
 • Enterococcus faecium DSM 10663/ NCIMB 10415
 • Bacillus subtilis C-3102 (DSM 15544)
 • Saccharomyces cerevisiae MUCL 39885

Muitakin bakteerikantoja voidaan käyttää koirille suunnatuissa tuotteissa, silloin ne ovat käytännössä muita, esimerkiksi teknologisia lisäaineita ja luokiteltu säilöntäaineiksi. Näitä käytetään esimerkiksi kasvisten tai maidon hapattamiseen.  

 • Lactobacillus fermentum NCIMB 41636
 • Lactobacillus plantarum NCIMB 41638
 • Lactobacillus rhamnosus NCIMB 41640

Jos rekisterissä ei ole tiettyä bakteerikantaa rekisteröitynä nimenomaan koirien käyttöön, sitä ei saa käyttää tuotteen valmistuksessa. Tästä syystä koirien maitohappobakteerituotteet sisältävät melko suppean kirjon erilaisia bakteerilajeja, useimmiten vain L.acidophilus ja / tai E.faecium.

Bakteerien määrä tuotteessa

Tärkeää on huomioida myös bakteerien määrät annoksessa. Miljardi bakteeria on 1000 kertaa enemmän kuin miljoona bakteeria. Tuoteselosteissa määrät ilmoitetaan usein potensseissa, esimerkiksi näin: 2,3 x 106 tai 2,3E6 pmy/g. Tämä tarkoittaa 2,3 miljoonaa (6 nollaa) eli 2 6 000 000 pmy / g (pesäkettä muodostavaa yksikköä, englanniksi cfu = colony forming unit).

Koirille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita

*Biobak

Tuoteseloste: ohrajauho, glukoosi, piimaa ja Enterococcus faecium. Määrää ei ilmoiteta (2022), aiemmassa tuoteselosteessa oli mainittu: 7,2 x 108 pmy / g
(Huomioi, että tuote sisältää ohraa, missä on suolistoa ärsyttävää gluteenia.)

*Tehobakt

Tuoteseloste: Merileväjauhe (25 %), glukoosi, pektiini (0,6 %). Enterococcus faecium NCIMB 10415 (E1705) 2 x 106 pmy / g. Teknologinen lisäaine: Mikrokiteinen selluloosa.

*Petguide suolisto

Tuoteseloste: Maltodekstriini, Lactobacillus acidophilus D2/CSL 4 x 108 pmy / g

*LactoHealth

Tuoteseloste: maltodekstriini, paakkuuntumisenestoaine. Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, määrää ei ilmoiteta (2022).

*Canius

Canius on kehitetty “teräsvatsaisten” koirien suolistossa esiintyvistä bakteereista. Nämä maitohappobakteerikannat ovat siis koirista eristettyjä.

Tuoteseloste:
Maitohappobakteereilla (1a001) fermentoitu maito, kalsiumkarbonaatti, maltodekstriini, makuaine (liha- ja eläinperäiset tuotteet, hiivavalmiste) ja kolloidinen silikaatti.
Teknologiset lisäaineet: 1a001: L. fermentum NCIMB 41636, L. plantarum NCIMB 41638 ja L. rhamnosus NCIMB 41640
Yhteensä  3 × 10¹¹ pmy / kg = 3 x 108 pmy / g

Anicol 4Legs

Anicol 4Legs:issä on maitohappobakteerien lisäksi entsyymejä, jotka helpottavat ruoan sulattamista. Amylaasi pilkkoo tärkkelystä (eli hiilihydraatteja) ja sellulaasi pilkkoo selluloosaa, jota esiintyy kasvien soluseinissä.

Tuoteseloste:
Maltodekstriini, mikrokiteinen selluloosa, maitohappobakteerit: Lactobacillus acidophilus DSM 13241 4b1, Enterococcus faecium NCIMB 10415 4b, entsyymit (α-amylaasi, sellulaasi).

Maitohappobakteerit 1,7 x 109 pmy / 2 g – 5,1 x 109 pmy / 6 g
Entsyymit 24 000 u / 2 g – 72 000 u / 6 g.

Anicol Subtilac

Bacillus subtilis - itiömuotoinen bakteeri, joka luo suolistossa optimaalisen ympäristön hyödyllisille laktobasilleille. Lactobacillus acidophilus ja Enterococcus faecium - kaksi hyvin tutkittua maitohappobakteerikantaa, joilla on tärkeä vaikutus suoliston mikroflooraan. Maa-artisokkajauhe - ravintokuidun lähde. Kuitu tukee suoliston mikrobitasapainoa.

Tuoteseloste: Maa-artisokkajauhe, mikrokiteinen selluloosa, maitohappobakteerit Lactobacillus acidophilus ja Enterococcus faecium (2,46 x 109 pmy / 2 g), B. subtilis (2,4 x 108 pmy / 2 g).

SivoMixx

SivoMixx on tällä hetkellä saatavana joko suoraan maahantuojalta ja apteekeilla on myös tuotteen tilausmahdollisuus (ei siis ole suoraan apteekin hyllyssä). Maahantuojan mukaan, tuote tulee myyntiin vuoden 2022 aikana. Bakteerikantojen tunnistaminen ja rekisteröinti suoritetaan DSMZ-instituutissa Saksassa.

Tuoteseloste: Slab51® (maitohappo- ja bifidobakteerien seos), maltoosi ja maissitärkkelys.

Slab51®: S. thermophilus DSM32245, L. acidophilus DSM32241, L. plantarum DSM32244, L. casei DSM32243, L. helveticus DSM32242, L. brevis DSM27961, B. lactis DSM32246, B. lactis DSM32247

200 x 109 pmy / pussi

Voiko koiralle antaa ihmisille tarkoitettuja maitohappobakteereja?

Ihmisen ja koiran suolistobakteerifloora ei ole täysin samanlainen. Suolistossamme elää kuitenkin myös samoja bakteerilajeja ja siksi näitä “ihmisten maitohappobakteereja” voidaan käyttää myös koirille.

Ihmisille suunnatuissa tuotteissa on usein tarkemmin selostettu myös täyteaineet ja maitohappobakteerien pitoisuudet sekä kannat. Erityisesti allergiselle koiralle on helpompaa löytää sopiva ja tehokas tuote.

Tarkista kuitenkin, että tuote ei sisällä koirille haitallisia aineita kuten ksylitolia tai muita makeutusaineita, joita on usein esimerkiksi pureskelutableteissa. Ihmisille suunnattujen tuotteisen ainesosaluettelosta voit huomata myös sen, että näissä on aivan samoja maitohappobakteerilajeja kuin koirille suunnatuissa tuotteissa.

Ihmisille tarkoitetut maitohappobakteerit ovat useimmiten pakattu kapseleihin, mikä suojaa tuotetta kosteudelta ja hapen vaikutukselta. Näin voidaan varmistaa, että tuotteessa on luvattu bakteerimäärä parasta ennen -päiväykseen asti.

Hyviä ihmisille suunnattuja, mutta koirallekin sopivia valmisteita ovat esimerkiksi:

(Tässä on muutama esimerkki, muitakin valmisteita voi käyttää, kunhan tarkistaa sisällön.)

*Puhdistamo Maitohappobakteeri + Boulardii

Täysin lisä- ja täyteaineeton tuote. Paras valinta koiralle, joka on superallerginen kaikille täyteaineille. Sisältää LactoSpore® -maitohappobakteeria, joka on ns. itiömuotoinen maitohappobakteeri ja sen vuoksi huomattavasti vahvempi, kuin useimmat tavanomaiset maitohappobakteerikannat. Spore-muotoisena tämä maitohappobakteeri kestää myös hyvin vatsahappoja ja se kiinnittyy tehokkaasti kaikkein haastavimmissakin olosuhteissa. Lisäksi valmiste sisältää Lynside® boulardii-hiivalajia (lue lisää Boulardiista alempana). Molemmat näistä selviytyvät rajuimmissakin olosuhteissa ja näin ollen vatsahapot tai entsyymit eivät ole ongelma.

Tuoteseloste:
Saccharomyces boulardii (Lynside®) 250 mg (5 miljardia CFU), Bacillus coagulans (LactoSpore®) 100 mg (1,5 miljardia CFU), MCT-jauhe (kookoksesta), fermentoitu L-leusiini (kasviperäinen). Kapseli: Selluloosa, vesi

*Biomed Acidophilus Forte

Mikrokapseloitu maitohappobakteerituote, jossa on ihmisperäiset LAB4-bakteerikannat ja joka on suunniteltu kestämään maha- ja sappihapot matkalla suolistoon (Microcell® -mikrokapselointi). Yhdessä Acidophilus Forte -kapselissa on 30 x 109 pmy / kapseli  

Tuoteseloste: Lactobacillus acidophilus -maitohappobakteerit, kapselin kuori (hydroksipropyylimetyyliselluloosa), frukto-oligosakkaridit (FOS), Bifidobacterium bifidum & Bifidobacterium lactis -maitohappobakteerit, paakkuuntumisenestoaineet (piidioksidi, magnesiumstearaatti).

*Biolatte Original

Tuoteseloste:
Täyteaineet (maltodekstriini perunasta, mikrokiteinen selluloosa), liivate (nautaperäinen), paakkuuntumisenestoaineet (piidioksidi, magnesiumstearaatti), maitohappobakteerit: Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium.
Jokaista bakteerikantaa on 1,5 x 109 pmy/3 kaps.

*Puhdas+

Tuoteseloste:
Maitohappobakteeriseos, riisijauho, hydroksipropyylimetyyliselluloosa, bifidobacterium lactis. Bakteerikannat: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobakterium lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei.
Saatavana eri vahvuuksina:
5, 10 tai 50 miljardia (= 109) maitohappobakteeria / päiväannos.

Puhdas+ Kids on liuoksena oleva tuote, jota on helppo annostella tippakorkin avulla.

Tuoteseloste:
MCT-öljy (RSPO-sertifioitu), maitohappobakteeriseos, piidioksidi. Bakteerikannat: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobakterium lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei.
1 x 109 pmy / 5 tippaa

*Tri Tolonen

Tuoteseloste:
Frukto-oligosakkaridit, hyytelöimisaine (hydroksipropyylimetyyliselluloosa), maitohappobakteerit, paakkuuntumisenestoaine (rasvahappojen magnesiumsuolat), väri (titaanidioksidi). Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus.
4 x 109 pmy / kapseli

*Precosa

Ihmisille määrätään antibioottikuurin yhteydessä usein myös Precosa-lääkeprobioottia, joka hoitaa ripulia ja ehkäisee antibioottiripulia. Vaikuttavana aineena on Saccharomyces boulardii*, kanta CNCM I-745. Se vaikuttaa estämällä taudinaiheuttajien haitallisia vaikutuksia suolen limakalvolla.

Precosa on tarkoitettu antibioottiripulin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Koska vaikuttava aine, Sc. boulardii on hiiva, se on resistentti antibiooteille ja voidaan siis antaa yhtä aikaa antibioottien kanssa.

(Eläimille tarkoitettu Anicol Boulardii on poistunut markkinoilta.)

Voit käyttää myös muita ihmisten *Sc. Boulardii tuotteita. Esimerkiksi *Puhdistamo Maitohappobakteeri + Boulardii on täysin lisä- ja täyteaineeton tuote, jossa on tehokas itiömuotoinen LactoSpore® -maitohappobakteeri ja lisäksi Lynside® boulardii-hiivalajia. Molemmat näistä selviytyvät rajuimmissakin olosuhteissa ja näin ollen vatsahapot tai entsyymit eivät ole ongelma tälle parivaljakolle.

Boulardiita suositellaan käytettäväsksi lyhytkestoisena kuurina, yhdessä sellaisen tuotteen kanssa, jossa on Bifidobacterium sekä Lactobacillus -bakteerikantoja.

*Saccharomyces Boulardii on hiivatyyppinen mikro-organismi, joka ei kuitenkaan muiden hiivojen tavoin tuota hiilidioksidia. Se tuottaa polyamiineja, kuten spermiiniä ja spermidiiniä, jotka ovat limakalvojen perusmolekyyliä. Nämä edistävät haavojen sekä tulehdusten paranemista limakalvoilla. Sc. boulardii auttaa vahvistamaan suoliston puolustusta taudinaiheuttajia vastaan ja korjaa mikrobiomin epätasapainoa.

*L-glutamiini

Suoliston kuntouttamista voidaan tukea antamalla myös L-glutamiini aminohappoa, joka auttaa limakalvon paranemista ja nopeuttaa suoliston korjaantumista.

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja, eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita, mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

 

 

Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista

Raakaruokinnan perusteet pähkinänkuoressa

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

9 syytä, miksi jopa laadukas kuivamuona voi olla koirallesi haitall...

Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?

Mistä saa raakaruokaa koiralle?

Päivin Karo-koiran matka raakaruokintaan

Kalaöljyt omega-3 rasvahapon lähteenä

Mistä saa raakaruokaa koiralle?

Koiran ripulin hoitaminen

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

 • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
 • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
 • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

 • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
 • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
 • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
 • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
 • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.