Parhaat maitohappobakteerit koiralle

ravintolisät ruoansulatus
Parhaat maitohappobakteerit koiralle ripulin hoitoon

| Artikkeli sisältää affiliate- eli suosittelulinkkejä* |

Kun ruoansulatus oireilee, on ensisijaisesti kartoitettava koiran ruokavalio. Ensisijainen tavoite on, että koira syö lajityypillistä ravintoa. Joskus ruoansulatusta on kuitenkin tuettava, esimerkiksi sairauksien, ruokavalion muutosten tai stressin yhteydessä. Ruokavalio ja ravintolisät eivät ole lääketieteellistä hoitoa, eivätkä ne korvaa tai sulje pois mitään hoitoa tai lääkitystä.

Koiran vatsa toimii parhaiten, kun koiraa ruokitaan epäsäännöllisesti, ruokinta-aikaa ja -tapaa sekä aterian kokoa vaihdellen. Siitä opit lisää kursseillani.

Tässä artikkelissa käsittelen, millä maitohappobakteereilla voidaan ongelmatilanteissa ja ruokavalion muutoksen aikana tukea suoliston hyvää bakteerikantaa, mikrobiomia.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit ovat eläviä bakteereja, jotka esiintyvät elimistössä pääasiassa paksusuolen sisäpinnalla. Ne ovat “hyviä bakteereja”, jotka esimerkiksi tuottavat maitohappoa ja voivat siten suojata elimistöä haitallisilta bakteereilta.

Hyvä maitohappobakteerikanta on tärkeä osa vastustuskykyä. Lisäksi maitohappobakteerit osallistuvat ruoan hajottamiseen, kuten rasvojen pilkkomiseen sekä eräiden vitamiinien tuottamiseen.

Suolistomikrobeja on runsaasti erilaisia kantoja ja koostumus vaihtelee yksilötasolla. Mitä vahvempi mikrobikanta, sitä parempi vastustuskyky ja sitä “teräsvatsaisempi” koira on.

Miksi maitohappobakteereja annetaan koiralle?

Bakteerikannan tasapaino järkkyy helposti esimerkiksi lääkkeistä, sulamattomasta ruoasta tai stressistä. Koska maitohappobakteerikanta on herkkä kaikille muutoksille, on hyvä tukea suolistoa elimistöä rasittavissa tilanteissa.

Ripulin hoidossa, ruokavalion muutoksessa, stressivatsan rauhoittamiseen ja monessa muussa tilanteessa on hyvä käyttää maitohappobakteerivalmisteita, suoliston hyvän bakteerikannan tukemiseen.

Ruokavalion muutosten aikana maitohappobakteereja kannattaa antaa jo viikkoa ennen muutosta ja jatkaa käyttöä koko monipuolistusvaiheen ajan. Tämä voi ennaltaehkäistä ripulointia, oksentamista ja ilmavaivoja.

Maitohappobakteereja käytetään usein näissä tilanteissa:

 • Antibioottikuurin aikana ja vähintään kuukausi sen jälkeen.
 • Rokotusten, madotusten, loishäädön tai lääkitysten yhteydessä ja vähintään kuukausi sen jälkeen.
 • Tiineyden ja imetyksen aikana.
 • Pennuille vieroituksen aikana, sekä ensimmäiset 3–5 kuukautta. Tänä aikana koiran elämässä on jatkuvaa muutosta ja usein myös rokotuksia, jotka voivat häiritä suoliston bakteeritasapainoa.
 • Stressaavat tilanteet ja olosuhteet, kuten esimerkiksi kodin vaihtaminen, muutto, uuden perheenjäsenen tai pennun tuleminen, hoitopaikkaan vieminen, matkustus, remontti, mökille lähteminen, loman loppuminen…
 • Kaikissa sairauksissa, iho-oireissa, nivelvaivoissa ja ruoansulatusongelmissa.
 • Ruokavalion vaihto. Aloita viikkoa ennen ja jatka 2–3 kuukautta.
 • Ruokavalion monipuolistusvaihe, tai muutokset ruokavaliossa.
 • Kun koiralla on limaista tai löysää ulostetta, anna noin 1 kuukauden kuuri. Myös ripulin hoidon jälkeen.

Jos haluat tukea koirasi ruoansulatuksen toimintaa kokonaisvaltaisesti, voit lisätä myös prebiotteeja, jotka ovat “ruokaa maitohappobakteereille”, eli käytännössä kuituvalmisteita, Boulardiita, joka korjaa suolistovaurioita, suolahappotabletteja mahan vähähappoisuuteen, ruoansulatusentsyymejä ja muita valmisteita kuten puunkuorijauhetta.
Lue näistä lisää artikkelissa: Ruoansulatuksen tukeminen

Koirille tarkoitettuja maitohappobakteereja

Koirille suunnatuissa tuotteissa on EU:ssa hyväksyttyjä maitohappobakteerikantoja  luokassa "lisäaineet suolistoflooran stabiloimiseen" (10/2021):
Lactobacillus acidophilus CECT 4529
Enterococcus faecium NCIMB 10415
Bacillus subtilis C-3102

Muitakin maitohappobakteerikantoja voidaan käyttää koirille suunnatuissa tuotteissa, silloin ne ovat käytännössä teknisiä lisäaineita tai säilöntäaineita.

Anicol 4Legs

Anicol 4Legs:issä on maitohappobakteerien lisäksi entsyymejä, jotka helpottavat ruoan sulattamista. Amylaasi pilkkoo tärkkelystä (eli hiilihydraatteja) ja sellulaasi selluloosaa, jota esiintyy kasvien soluseinissä.

Tuoteseloste:
Maltodekstriini, mikrokiteinen selluloosa, maitohappobakteerit (Lactobacillus acidophilus DSM 13241 4b1, Enterococcus faecium NCIMB 10415 4b), entsyymit (α-amylaasi, sellulaasi).
Maitohappobakteerit 8x10E8 pmy/2g-2,4x10E9 cfu/6g ja entsyymit 24000 u/2g-72000 u/6g.

*LactoHealth

Tuoteseloste:
Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, maltodekstriini, paakkuuntumisenestoaine.

*Biobak

Tuoteseloste:
Enterococcus faecium, glukoosi ja ohrajauho.
(Huomioi, että tuote sisältää ohraa, missä on suolistoa ärsyttävää gluteenia.)

*Tehobakt

Tuoteseloste:
Merileväjauhe, pektiini (E440), maitohappobakteeriseos (Enterococcus faecium), mikrokiteinen selluloosa.

*Petguide suolisto

Tuoteseloste: [täyteaine]
Lactobacillus acidophilus D2/CSL 4 x 10E8 cfu/g

Voiko koiralle antaa ihmisille tarkoitettuja maitohappobakteereja?

Kaikilla eläinlajeilla on omanlaisensa maitohappobakteerikanta suolistossa. Lajikohtaiset maitohappobakteerit palvelevat parhaiten juuri kyseessä olevan lajin suoliston mikrobiston tarpeita. Artikkelin päivityshetkellä (10/2021) Suomen markkinoilla ei ole myynnissä tuotetta, jossa olisi koirasta eristettyjä maitohappobakteerikantoja. (Aiemmin markkinoilla ollut Canius ei ole tällä hetkekllä saatavilla pitkään jatkuneen toimituskatkoksen vuoksi.)

Huomiotavaa on myös se, että käytetyimmät koirille tarkoitetut tuotteet sisältävät sellaista Enterococcus faecium-kantaa, jota voidaan käyttää kaikille eläinlajeille, kuten sioille ja kanoille. Koirille hyväksyttyä Lactobacillus acidophilus-kantaa käytetään myös kanoilla.

Ihmisen ja koiran suolistobakteerifloora ei ole täysin samanlainen. Suolistossamme elää kuitenkin samoja maitohappobakteerilajeja ja siksi näitä “ihmisten maitohappobakteereja” voidaan käyttää myös koirille.

Koska sekä koiralla että ihmisellä esiintyy myös samoja maitohappobakteerikantoja suolistossa, voit käyttää myös ihmisten maitohappobakteerivalmisteita. Ihmisille suunnatuissa luontaistuotteissa on usein tarkemmin selostettu myös täyteaineet ja maitohappobakteerien pitoisuudet sekä kannat.

Tarkista kuitenkin, että tuote ei sisällä koirille haitallisia aineita kuten ksylitolia tai muita makeutusaineita, joita on usein esimerkiksi pureskelutableteissa. Ihmisille suunnattujen maitohappobakteerien tuoteselosteesta voit huomata myös sen, että näissä on aivan samoja maitohappobakteereja kuin koirille suunnatuissa tuotteissa.

Ihmisille tarkoitetut maitohappobakteerit ovat useimmiten pakattu kapseleihin. Kapseli suojaa tuotetta kosteudelta ja hapen vaikutukselta, näin voidaan varmistaa että tuotteessa on luvattu bakteerimäärä parasta ennen -päivykseen asti. Kapselin voi avata ja ripotella ruokaan, juomaan tai suoraan suuhun.

Hyviä ihmisille suunnattuja, mutta koirallekin sopivia valmisteita ovat esimerkiksi:

*Puhdistamo Maitohappobakteeri + Boulardii

Täysin lisä- ja täyteaineeton tuote. Paras valinta koiralle, joka on superallerginen kaikille täyteaineille. Sisältää LactoSpore® -maitohappobakteeria, joka on ns. itiömuotoinen maitohappobakteeri ja sen vuoksi huomattavasti vahvempi, kuin useimmat tavanomaiset maitohappobakteerikannat. Spore-muotoisena tämä maitohappobakteeri kestää myös todella hyvin vatsahappoja ja se kiinnittyy tehokkaasti kaikkein haastavimmissakin olosuhteissa. Lisäksi valmiste sisältää Lynside® boulardii-hiivalajia (lue lisää Boulardiista alempana). Molemmat näistä selviytyvät rajuimmissakin olosuhteissa ja näin ollen vatsahapot tai entsyymit eivät ole ongelma.
 
Tuoteseloste:
Saccharomyces boulardii (Lynside®) 250 mg (5 miljardia CFU), Bacillus coagulans (LactoSpore®) 100 mg (1,5 miljardia CFU), MCT-jauhe (kookoksesta), fermentoitu L-leusiini (kasviperäinen). Kapseli: Selluloosa, vesi
 

*Biolatte Original

Tuoteseloste:
Täyteaineet (maltodekstriini perunasta, mikrokiteinen selluloosa), liivate (nautaperäinen), paakkuuntumisenestoaineet (piidioksidi, magnesiumstearaatti), maitohappobakteerit: Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium.
Jokaista bakteerikantaa on 1,5 x 10E9 pmy/3 kaps.

*Puhdas+

Tuoteseloste:
Maitohappobakteeriseos, riisijauho, hydroksipropyylimetyyliselluloosa, bifidobacterium lactis. Bakteerikannat: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobakterium lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei.
Saatavana eri vahvuuksina: 5, 10 tai 50 miljardia (= 109) maitohappobakteeria / päiväannos.

Puhdas+ Kids on liuoksena oleva tuote, jota on helppo annostella tippakorkin avulla.
Tuoteseloste:
MCT-öljy (RSPO-sertifioitu), maitohappobakteeriseos, piidioksidi. Bakteerikannat: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobakterium lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei.
Päiväannoksessa, 5 tipassa on yhteensä miljardi (= 109 ) bakteeria.

*Tri Tolonen

Tuoteseloste:
Frukto-oligosakkaridit, hyytelöimisaine (hydroksipropyylimetyyliselluloosa), maitohappobakteerit, paakkuuntumisenestoaine (rasvahappojen magnesiumsuolat), väri (titaanidioksidi). Bakteerikannat: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus.
1 kapseli sisältää 4 miljardia (= 109 ) maitohappobakteeria

*Precosa

Ihmisille määrätään antibioottikuurin yhteydessä usein myös Precosa-lääkeprobioottia, joka hoitaa ripulia ja ehkäisee antibioottiripulia. Vaikuttavana aineena on Saccharomyces boulardii**, kanta CNCM I-745. Se vaikuttaa estämällä taudinaiheuttajien haitallisia vaikutuksia suolen limakalvolla.

Precosa on tarkoitettu antibioottiripulin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Koska vaikuttava aine, Sc. boulardii** on hiiva, se on resistentti antibiooteille ja voidaan siis antaa yhtä aikaa antibioottien kanssa.

Voit käyttää myös muita ihmisten *Sc. Boulardii tuotteita.

*Puhdistamo Maitohappobakteeri + Boulardii on täysin lisä- ja täyteaineeton tuote, jossa on tehokas itiömuotoinen LactoSpore® -maitohappobakteeri ja lisäksi Lynside® boulardii-hiivalajia. Molemmat näistä selviytyvät rajuimmissakin olosuhteissa ja näin ollen vatsahapot tai entsyymit eivät ole ongelma tälle parivaljakolle.

**Saccharomyces Boulardii on hiivatyyppinen mikro-organismi, joka ei kuitenkaan muiden hiivojen tavoin tuota hiilidioksidia. Se tuottaa polyamiineja, kuten spermiiniä ja spermidiiniä, jotka ovat limakalvojen perusmolekyyliä. Nämä edistävät haavojen sekä tulehdusten paranemista limakalvoilla. Sc. boulardii auttaa vahvistamaan suoliston puolustusta taudinaiheuttajia vastaan ja korjaa mikrobiomin epätasapainoa.

*L-glutamiini

Suoliston kuntouttamista voidaan tukea antamalla myös L-glutamiini aminohappoa, joka auttaa limakalvon paranemista ja nopeuttaa suoliston korjaantumista.

 

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja, eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita, mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

 

Pehmeät kanaherkut - paras resepti koulutusnameihin

Ajanvieteluita turvallisesti

Miten aloittaa raakaruokinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

Onko koira lihansyöjä vai sekasyöjä?

Resepti: Pipareita koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

 • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
 • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
 • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

 • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
 • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
 • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
 • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
 • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, koirien ravintoterapeutti

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.