Parhaat koulutusnamit koiralle

herkut
Maistuvat koulutusherkut koiralle
 • Onko nirsolle koiralle vaikea löytää mitään maistuvaa namia?
 • Huolestuttaako valmisherkkujen lisäaineet ja raaka-aineen laatu?
 • Onko allergiselle koiralle hankala löytää namiresepti ilman viljaa?
 • Ovatko kuivat keksit koirasi mielestä tylsät?
 • Onko vaikea löytää superherkku, mikä toimisi joka tilanteessa?
 • Loppuuko motivaatio nameihin kesken treenin?

Lihaisat herkut ilman viljaa tai lisäaineita ovat terveellisiä ja sopivat osaksi ruokavaliota

Herkut ovat tärkeä osa koiran elämää. Herkkuja kuluu koiraa kouluttaessa. Arkena kotiin tullessa voi treeninamien lisäksi kuulua makupaloja tai pieni herkutteluhetki silloin, kun itse herkuttelet. 

Valitse 100% eläinperäisiä tuotteita, niin vältyt turhilta täyte- ja säilöntäaineilta. Possun korva, sonnin suti, henkitorvi tai palviluu on viljaton vaihtoehto, joka tarjoaa lisäksi ajanvietettä. Monen koiran superherkkua ovat kuivatut broilerin sydämet, peuran keuhko tai naudan lihalastu. 

Kuivattujen makupalojen määrä nousee helposti koiran yhden aterian kokoiseksi. Kourallinen nameja painaa ehkä vain 25 grammaa, mutta se vastaa 100 grammaa tuoretta lihaa.

Tämä ei ole useimmiten ongelma, mutta entä jos koulutusherkuista alkaa määrällisesti muodostua jo kunnon välipala? Pienelle koiralle yksi possun korva vastaa melkein yhtä kokonaista ateriaa. Onko silloin koiralla ruoka-aikana enää nälkä?

 


Saat vapaasti linkittää tämän artikkelin blogiisi tai kotisivuillesi, tai jakaa linkkiä some-kanavissasi.


 

Kuvassa ilmakuivattu maksa.

Näin teet koirallesi maistuvat treeniherkut, jotka ovat myös terveellisiä!

Puolikosteat namit toimivat yleensä kuivattuja herkkuja paremmin, kun koulutat koiraa. Koira saa pienet ja pehmeät treeninamit nopeammin syötyä, eivätkä ne tartu kurkkuun. Erityisesti pennun kanssa makupaloja kuluu huikea määrä, joten niiden pitäisi olla myös terveelliset ja lisäaineettomat.

Koulutusherkkujen pitäisi olla sopivan kokoisia, maukkaita, pehmeitä ja murenemattomia sekä säilyä hyvin myös taskun pohjalla ja mieluiten tahmaamatta. Melkoinen haaste makupalalle, eikö totta?

Yhtä täydellistä namia ei ole, joten testaamalla erilaisia reseptejä löydät ne, mitkä vastaavat omia tarpeitasi parhaiten. Joihinkin tilanteisiin parhaita ovat puolikosteat herkut, kuten “Pehmeät kanaherkut” -maksapannari. Katso resepti alempana, jos se ei ole sinulle ennestään tuttu. Toisiin tilanteisiin parempia ovat kuivatut keksit. 

Monelle koiralle maistuvin herkkupala on lihapulla, kinkku, makkara, pinaattiohukainen tai juusto. Ne ovat kuitenkin suolaisia ja voivat sisältää lisäaineita, viljaa tai tärkkelystä. Näitä voit käyttää pieniä määriä osana sekaherkkupussia tai superherkkuina, joita koira saa vain erikoistilanteissa kuten ohitustilanteissa.

Lue resepti ja kokeile artikkelista pehmeät kanaherkut

Mitkä herkut sopivat allergiselle koiralle?

Allergiselle koiralle voi olla haasteellista löytää mitään sopivaa valmista namia, jossa ei olisi säilöntäaineita, väriaineita tai täyteaineita kuten viljaa. Yllä olevaa “Pehmeät kanaherkut” ohjetta voit vapaasti soveltaa ja valita koirallesi sopivia raaka-aineita.

Superallergiselle koiralle on varminta valmistaa herkut keittämällä sopivan eläimen sisäelimiä tai lihapaloja. Voit keittää koirallesi esimerkiksi broilerin kivipiiraa, poron maksaa, lampaan sydäntä, hirven kieltä tai kalkkunan fileetä. Paloittele veitsellä tai saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi. Jos koulutusherkut tuntuvat liian kosteilta, voit kuivattaa ne uunissa noin 60 asteessa luukku raollaan.

Kuvassa on poron kieltä.

Koirilla on mitä erikoisimpia makumieltymyksiä, joten kokeile rohkeasti vaikka kurkkua, omenaa, mustikoita, vadelmia, tuoreita herneitä tai keitettyjä maissinjyviä. Rohkeimmat ovat kokeilleet jäniksen tai hirven papanoita.

HUOM! Maissintähkiä, pähkinöitä tai viinirypäleitä ei suositella. Katso täältä vaaralliset ruoka-aineet koiralle. Allergiselle tai herkkävatsaiselle koiralle ei kannata antaa paljon uusia herkkuja kerralla, jotta maha ei menisi sekaisin. Kun haluat kokeilla jotain uutta, tee se maltilla.

Vinkkejä namien tekemiseen ja säilyttämiseen

 • Voit valmistaa kerralla enemmän herkkuja ja pakata ne valmiiksi annospakkauksiin, joita säilytät pakastimessa.
 • Pesty kahvipaketin puolikas on mainio herkkupussina, se pysyy ryhdissään, ei rapise ja lisäksi tasku pysyy puhtaana! Pussin voit kääriä kiinni tai käytä pussinsulkijaa treenien välissä. Kahvipussi kestää useamman käsinpesun. 
 • Tee sekaherkkupussi, jota sisältää 3-5 eri makuista koulutusnamia. Näin koira ei kyllästy nameihin koulutuksen aikana. 

Lue resepti ja kokeile pehmeät kanaherkut

Koirien oma herkkureseptikirja

Kirja Haukun Herkut - helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun on julkaistu sekä e-kirjana että perinteisenä paperikirjana. Kirjassa on kierresidonta, joten kirja pysyy hyvin auki keittiön pöydällä, kun valmistat herkkuja. 

​Kirjan avulla opit tekemään terveelliset herkut vaivattomasti ja edullisesti. Reseptit eivät sisällä viljaa, eikä suuria määriä tärkkelystä. Lisäksi kerron, miten teet nameja täysin ilman tärkkelystä tai hiilihydraatteja.

​Reseptit ovat muokattavissa allergisille koirille ja kirja sisältää ohjeet, mitä teet, jos koirasi on yliherkkä jollekin aineelle.

 

Haluaisitko julkaista tämän artikkelin blogissa tai lehdessä? Artikkeli, resepti ja kuvat ovat julkaisuvapaat kokonaisuudessaan, lähde mainittava.
Löydät artikkelin materiaalit täältä:
https://www.malinekblom.fi/artikkelin-materiaali

Koirakoululle teen mielelläni reseptin yrityksenne omalla logolla varustettuna, lähetä maili [email protected]. Saat myös koko artikkelin kätevästi pdf-tiedostona, jonka voit jakaa asiakkaillesi.

Alkuperäinen resepti on julkaistu 13.4.2010.
Artikkeli on julkaistu 24.5.2016, kirjoittaja Malin Ekblom.

Artikkelia päivitetty:

14.7.2019 Pehmeät kanaherkut -resepti lisätty.

9.12.2020 Tekstiä ja kuvia päivitetty.

22.11.2021 Pehmeät kanaherkut -resepti siirretty uuteen artikkeliin

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

 • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
 • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
 • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

 • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
 • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
 • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
 • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
 • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.