Pennun raakaruokinta

aloittaminen pentu raakaruokinta
Kuvassa pentu katsoo kohti kameraa.

Pennun kanssa voi raakaruokinnan aloittaa heti. Sillä tavoin pentu oppii jo pienestä pitäen luonnolliseen ruokintaan. Pentusi saa monenlaisia hyötyjä raakaruokinnasta.  Pääpaino on eläinperäisissä tuotteissa monipuolisesti niitä antaen. Pennun kasvaessa aterioiden määrä vähenee.  

 

Milloin voit aloittaa?

Lajityypillinen luonnollinen ruokinta sopii kaikille koirille pikkupuudelista jättiläismastiffiin, koiran ruokahalusta riippumatta, pennusta vanhukseen. Kuivamuonassa ei ole ravitsemuksellisesti mitään sellaista ainesosaa, mitä ilman koira ei voisi kehittyä normaalisti ja pysyä terveenä. Aloittamalla raakaruokinnan jo pennusta, pääsee koira lajityypilliseen ruokavalioon mukaan heti alusta alkaen.

Pentukoiralle raakaruokinta on hyvä aloittaa heti pentulaatikossa kasvattajan luona. Raakaruokintaan voit myös siirtyä luovutushetkellä tai heti, kun itse koet olevasi siihen valmis. Aluksi ajatus raakaruokinnasta voi tuntua työläältä ja vaikealta, mutta suurena hyötynä on todennäköisesti se, että pentu pysyy terveenä, iloisena ja tasapainoisena jo alusta alkaen. Anna pennun sisäisen lihansyöjän herätä ja anna hänelle laadukasta lempiruokaa, niin hän heiluttaa häntäänsä vielä pitkään.

 

Millaisia hyötyjä koirien kasvattajat ovat kokeneet?

  • korvat ja silmät pysyvät puhtaina, eikä niitä tarvitse enää putsata
  • pentu on innoissaan ruoasta ja syö mielellään
  • kutina helpottaa ja koira voi päästä iho-ongelmista eroon
  • ulosteen määrä vähenee ja se on kiinteämpää
  • pennulla ei ole pahaa ominaishajua
  • turkki kiiltää ja on rodulle tyypillinen
  • hampaat pysyvät puhtaampina ja hengitys ei haise
  • pennun pureskellessa luita, voidaan sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita tyydyttää 
  • pentu saa ajanvietettä ja iloa syömisestä ja sohvanjalat säästyvät nakertamiselta
  • pentu on energisempi ja virkeämpi
  • ylivilkkaat pennut rauhoittuvat
  • mieli on tasapainoisempi
  • omistaja tietää paremmin, mitä pennun ruoka sisältää.

 

Raakaruokinnan aloittaminen

Pentua ei tarvitse aikuisen koiran tavoin totutella raakaruokintaan. Voit antaa sille raakaa ruokaa kuppiin nappuloiden tilalle heti, kun itse koet olevasi valmis muutokseen. Aloita kuitenkin maltillisesti siten, että annat alussa vain yhtä lihan laatua tai yhtä raakaa täysravintoa. 

Pennulle ei kannata antaa sekaisin raakaruokaa ja kuivamuonaa, ei samalla aterialla, eikä ylipäätään. Raaka liha ja etenkin raaka luuaines sulaa mahassa paremmin, kun se annetaan erikseen kuivamuonasta. Joillakin koirilla ruokien sekoittaminen voi häiritä ruoansulatusta ja aiheuttaa vatsavaivoja sekä närästystä.

Lue lisää artikkelista  "Miten aloittaa raakaruokinta?"

 

Ruokavalion koostaminen

Luonnollisessa ruokinnassa pääpaino on raaoissa eläinperäisissä tuotteissa: lihassa, sisäelimissä, luissa ja rasvassa. Lisäksi annetaan kalaa, kananmunia ja tarpeen mukaan kasviksia. Lajityypillinen ruokavalio on siis monipuolista ruokaa. 

Lajityypillisessä raakaruokinnassa suositaan mahdollisuuksien mukaan riistaa ja vapaana elänyttä, itselleen lajityypillisesti ruokaa syönyttä eläintä tai käytetään luonnonmukaisesti kasvatettua lihaa eli luomua.

Koirakohtaisesti ruokavalion osana voi olla myös perheen ruoantähteet, kuten ylijäänyt aamupuuro tai lihakastike. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, mahtuu siihen luonnollisesti myös herkkuja, kuten satunnainen possun korva ja koulutusnameja.

Lue lisää ruokavalion koostamisesta: "Raakaruokinnan perusteet pähkinänkuoressa".

Pennun ruokavalio voidaan koostaa kokonaisuudessaan jauhetuista tuotteista tai vaikka valmiista raakaruoka-aterioista. Kun pennulle sopivat ja maistuvat ruoka-aineet ovat löytyneet, rutiinit syntyvät helposti. Luonnollisella ruokinnalla tietää, mitä pentu syö ja se pysyy iloisena sekä hyvinvoivana myös vanhetessaan.

Ruokia löytyy sekä koiranruokakauppojen pakastealtaista että tavallisista elintarvikekaupoista. Ruokia on kaiken kokoisina paketteina, pieninä annospullina tai isoina suurkuluttajapakkauksina. Lisäksi netin kautta voi tilata useista paikoista raakaruokaa myös kotiinkuljetuksella. 

 

 

Anna myös luita 

Kaikille koirille luut ovat välttämätöntä ravintoa, myös pennuille. Niistä koira saa esimerkiksi kivennäisaineita, erityisesti kalsiumia. Lisäksi luiden avulla koira toteuttaa luontaista tarvetta pureskeluun. Luihin saa helposti purettua ylimääräistä energiaa, eikä pentu sitten pureskele kenkiä tai kalusteita. Lisäksi pureskeleminen auttaa hampaita pysymään puhtaina. 

Aluksi pennun vatsan voi totuttaa luihin antamalla luut ensin jauhetussa muodossa ruoan seassa. Kokonaisten luiden antaminen kannattaa aloittaa ison peukalon kokoisilla broilerin kauloilla, joiden sisältämät pienet kaulanikamat eivät aiheuta elimistössä ongelmia, vaikka ne eivät vielä kunnolla sulaisikaan.

Lue lisää artikkelista "Ajanvieteluita turvallisesti"

 

Mikä on pennulle sopiva määrä ruokaa?

Pentu tarvitsee suunnilleen saman määrän ruokaa päivässä kuin saman rodun aikuinen koira. Raakaruoan määrä lasketaan siis oletetun aikuispainon mukaan. Keskimäärin aikuiset koirat syövät märän, joka vastaa noin 2-3% painoonsa verrattuna. Esimerkiksi jos samaa rotua olevan aikuisen koiran paino on noin 20 kg, tulee ruokaa antaa noin 400 - 600 grammaa päivässä. 

Pennun tarvitseman raakaruoan määrän voit laskea myös laskurilla.

Tulos on kuitenkin suuntaa antava karkea arvio, sillä samankin pentueen sisarukset voivat poiketa toisistaan energiankulutuksen suhteen.

 

Aterioiden määrä pennulle

Pennun päivittäinen ruokamäärä on sen mahalaukun kokoon nähden melko suuri. Pentu kuluttaa suhteessa enemmän kuin aikuinen koira, koska pennun kasvuun eli solujen rakentumiselle tarvitaan paljon sekä rakennuspalikoita että energiaa.

Alussa pennulle annetaan ruokaa useamman kerran päivässä ja vähitellen vähennetään  ruokintakertojen määrää. Aivan kuten kuivamuonalla ruokittaessa.

Suuntaa antava ohje:

Pennun ikä

Aterioita päivässä

1 – 2 kuukautta

4 – 5

2 – 3 kuukautta

3 – 4

3 – 6 kuukautta

3

5 – 12 kuukautta

2

12 – 18 kuukautta

1

Huomioi, että yksilölliset erot ovat suuret. Jotkut neljän kuukauden ikäiset pennut eivät houkuttelemallakaan syö useammin kuin kaksi kertaa päivässä. Jos pentu ei ole liian laiha ja syö hyvällä ruokahalulla, on täysin hyväksyttävää antaa kaksi ateriaa päivässä jo silloin.

Yhtälailla on normaalia, että joku pentu ei vielä puolen vuoden iässä voi syödä vain kahta ateriaa. Esimerkiksi erittäin aktiivinen pentukoira kuluttaa paljon ja syö todella paljon. Mahaan ei yksinkertaisesti mahdu niin paljon ruokaa kerralla. 

Kuuntele siis koiraasi.

Myös pennuille on hyvä antaa ruoka vaihtelevina aikoina, vaihtelevia määriä ja vaihtelevalla koostumuksella. Reilun vuoden iässä voi tulla ajankohtaiseksi porrastetusti siirtyä kahdesta päivittäisestä ateriasta yhteen ruoansulatusongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

 

Miten tiedän, että pentu saa tarpeeksi raakaruokaa?

On äärimmäisen tärkeää tarkkailla pennun painoa ja rasvakertymää sekä kylkiluiden tuntumaa, jotta koira ei olisi liian laiha, mutta ei myöskään liian pyöreä. Pennun tulee pysyä hoikkana, mutta ei liian laihana. Kun pentu kasvaa nopeasti kasvupyrähdyksen aikana, myös energiantarve kasvaa. Raakaruoan määrää siis säädellään pennun aktiivisuuden, aineenvaihdunnan ja kasvun mukaisesti.

 

Saako pentu raakaruoasta kaiken tarvitsemansa?

Valmisruokia, kuten kuivamuonaa on ollut tarjolla vain muutamia vuosikymmeniä, eikä aiemmin ollut tarjolla muuta kuin luonnonmukaista ruokaa. Joskus kuivamuonatkaan eivät ole täyttäneet niille asetettuja standardeja. Lue artikkelini: "9 syytä, miksi jopa laadukas kuivamuona voi olla koirallesi haitallista".

Pennullekin on tärkeää tarjota mahdollisimman luonnonmukaista ravintoa. Raakaruokinnassa pyritään aina siihen, että tarvittavat ravintoaineet saadaan lajityypillisestä ruokavaliosta. Luonnonmukaisella ruokavaliolla pärjää siis periaatteessa ilman ravintolisiä. Raakaruokinnan on kuitenkin oltava monipuolista, pelkällä jauhelihalla ei pärjää vaan ruokinnassa on huomioitava, että ravintosisältö on hyvä. 

Ruokavaliossa tulisi olla luuainesta, josta pentu saa kivennäisaineita, kuten kalsiumia. Antamalla monipuolisesti erilaisia sisäelimiä, voit taata että pentukoirasi saa A- ja B-vitamiineja sekä hivenaineita, kuten kuparia ja sinkkiä.

Omega-3 rasvahappoa voi olla vaikea saada riittävästi ruokavaliosta. Parasta olisi, että pentu saisi sen rasvaisesta kalasta, mutta nykyisin kasvatetun lohen omega-3:n määrä on alhaisempi kuin 10 vuotta sitten, tehostetun tuotannon takia. Suosi siis vapaana eläneitä kaloja kuten silakoita tai muikkuja. 

Lisätietoja suositelluista rasvahappovalmisteista löytyy artikkelista: "Kalaöljyt omega-3 rasvahapon lähteenä".

Jodia pentu saa hyvin merilevästä, siitä voit lukea blogin artikkelista "Merilevää koiralle".

Ravintolisänä kannattaa antaa myös D-vitamiinia, jota on helpointa antaa D-vitamiinitipoista. Lisätietoja suositelluista annoksista ja valmisteista löytyy artikkelista D-vitamiini koiralle.

Lisätietoja raakaruokinnasta saa kirjoistani ja kursseilta.

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Millainen on hyvä ravintoneuvoja?

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Miten aloittaa raakaruokinta?

Itse tehty jäätelö koiralle, maistuva herkku

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Viljaton ja vehnätön koiranruoka - paras valinta?

Tutkittua ja turvallista ruokaa, vai onko?

Voiko raakaa hirvenlihaa tai muuta riistaa antaa koiralle?

Totta vai tarua? 5 myyttiä raakaruokinnasta

11 vaarallista ruoka-ainetta koiralle

D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.