D-vitamiinin annostus ja hyödyt koiralle

ravintolisät
D-vitamiinin maara koiralle

| Artikkeli sisältää affiliate- eli suosittelulinkkejä* |

Ravintolisiä ei tulisi koskaan käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Tavoitteena on, että ruokavaliosta tehdään mahdollisimman monipuolinen ja vaihteleva. Ravintolisiä käytetään vain täydentämään mahdollisia puutoksia.

Luonnonvaraiset koiraeläimet saavat riittävästi D-vitamiinia syömällä muita luonnonvaraisia saaliseläimiä. Nykypäivän tehotuotetuissa lihoissa luonnollinen D-vitamiinin taso on alhaisempi kuin luonnonvaraisten eläinten lihoissa. Tuotantoeläimet elävät pääosin sisätiloissa ja syövät rehua, joka ei välttämättä ole edes kyseiselle eläimelle lajityypillistä ravintoa. Siksi rehuihin lisätään synteettistä D-vitamiinia, jonka biologisesta hyödynnettävyydestä ei ole tarkkaa tietoa.

D-vitamiinin vaikutukset

D-vitamiinista saadaan koko ajan uutta tietoa ja uusia vaikutuksia ja vaikutustapoja löydetään jatkuvasti. D-vitamiini saattaakin olla huomattavasti tärkeämpi hyvän terveyden ylläpitämiselle, kuin mitä aiemmin on luultu.

D-vitamiini on välttämätön kalsiumin ja fosforin imeytymiselle ja siten tärkeä vitamiini luuston ja lihasten kasvuun ja hyvinvointiin. D-vitamiinin saannista on äärimmäisen tärkeä huolehtia erityisesti kasvuiän aikana.

D-vitamiinia voisi kutsua vitamiinin sijasta hormoniksi, koska sillä on lukuisia hormonin kaltaisia vaikutuksia. Tuoreimmat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että D-vitamiinilla on suuri vaikutus paksunsuolen terveyteen ja hyvän vastustuskyvyn muodostumiselle ja kilpirauhasen toiminnalle.

Nämä ovat EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto) hyväksymät terveysväitteet D-vitamiinista:

 • D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä.
 • D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa.
 • D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina.
 • D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.
 • D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä normaaleina.
 • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
 • D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

D-vitamiinin suositukset

Olemassa olevat tutkimukset ravintoaineiden tarpeista ovat suoritettu koirilla, jotka ovat syöneet kuivamuonaa, ei raakaruokaa. Viitearvot ovat olemassa pääasiassa lemmikki-ruokateollisuutta varten, ei yksilöllisen lemmikin ruokavalion suunnitteluun. Siksi näitä ei voida käyttää suoraan kotikoiran raakaruokinnan suunnittelussa.

Useat tahot viittaavat kuitenkin siihen, että sekä ihmisten että koirien D-vitamiinin suositustasot ovat liian alhaiset suhteutettuna D-vitamiinin hyötyihin. Ihmisille saantisuositusta ja yläsaannin rajaa on nostettu, mutta synteettisen D-vitamiinin suurista annoksista pitkäaikaisesti ei ole vielä kiistatonta hyötyä.

Tarkkaa todellista tarvetta ei vielä ole määritelty koirille, joka saa D-vitamiinin raakaruoasta. Monen ravintoaineen kohdalla, luonnollinen ruoasta saatu muoto toimii elimistössä paremmin kuin keinotekoinen lisäravinne. Siten sitä siis tarvitaan vähemmän.

D-vitamiinin annostus

D-vitamiinin suositus koiralle on lähteestä riippuen noin 0,25 mikrogrammaa (µg)/koiran painokilo/vuorokausi.
20-kiloiselle koiralle päivittäinen tarve olisi noin 5,0 mikrogrammaa (µg), ja viikon tarve 7 vrk * 5,0 µg = 35 µg.

Tämän 20-kiloisen koiran D-vitamiinin tarve tyydyttyisi syöttämällä kerran viikossa 250 grammaa silakoita. Silakoissa on D-vitamiinia 15 µg/100 g, eli 250 grammassa on D:tä 37,5 µg. Lisäksi D-vitamiinia on pieniä määriä rasvaisissa lihoissa sekä kananmunan keltuaisessa.

D-vitamiinia ei anneta yläsaantirajaa enempää, kunnes tarkempaa tutkimustietoa on saatavilla. Pennuille annostellaan oletetun aikuispainon mukaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että D-vitamiinia voidaan antaa
0,5–1,0 mikrogrammaa (µg) per koiran painokilo per päivä.

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, sitä ei ole pakko antaa päivittäin, vaan D-vitamiinin voi antaa esimerkiksi kerran viikossa. Erityisesti pienten koirien kohdalla, annokset ovat todella pieniä ja on helpompaa antaa D-vitamiini kerran viikossa.

10-kiloiselle koiralle annetaan 5–10 mikrogrammaa (µg)/vrk (tai 35–70 µg viikon sisällä)
20-kiloiselle koiralle annetaan 10–20 mikrogrammaa (µg)/vrk (tai 70–140 µg viikon sisällä)

Jos ruokavaliossa on paljon rasvaista kalaa, kuten silakoita tai lohta, tai koirasi syö paljon riistaa, voit olettaa että D-vitamiinin saanti on turvattu. Jos asia kuitenkin huolestuttaa, kannattaa keinotekoista ravintolisää antaa alemmalla suosituksella (0,5 µg/kg/vrk).

Jos koira ei saa kalaa, sisäelimiä tai kananmunaa on hyvä antaa reilummin (1,0 µg/elopainokilo).

D-vitamiinin liikasaanti ja yliannostus

D-vitamiinilisien käyttöön liittyy myös vaaroja. Suurissa annoksissa jatkuvasti käytettynä vitamiini kertyy elimistöön ja saattaa aiheuttaa myrkytysoireita kuten oksentelua, ruokahaluttomuutta, jano, kuolaaminen ja erittäin suurissa pitoisuuksissa häiritä munuaisten toimintaa.

Esimerkiksi kuivamuonissa suurin takaisinvetojen syy on liiallinen D-vitamiinipitoisuus.

Ravintolisänä D-vitamiinia ei anneta yläsaantirajaa enempää, kunnes tarkempaa tutkimustietoa on saatavilla. Liiallinen määrä D-vitamiinia on lähteestä riippuen noin kymmenkertainen määrä, eli noin 2,5 µg/elopainokilo/vrk. 20-kiloiselle koiralle se tarkoittaa 50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä pitkäkestoisesti annettuna. Jos koira satunnaisesti saa suuremman annoksen, on suositeltavaa pitää taukoa D-vitamiinin antamisesta.

Voiko koiralle antaa ihmisten D-vitamiinia?

D-vitamiini on lähes kaikissa valmisteissa D3-muodossa (kolekalsiferoli), oli kyseessä ihmisille tai koirille suunnattu tuote. Koirien tuotteissa pitoisuudet ovat melko alhaiset ja siten täyteainetta turhan  paljon.

Probalans D-Balans on koirille suunnattu tuote, jossa D-vitamiinia on 2,5 mikrogrammaa yhdessä mittalusikallisessa (0,5 grammaa). Isolle koiralle tuotetta tulee annostella turhan paljon (20 kg koiralle 4–8 lusikallista), täyteaineena on käytetty maltodekstriiniä ja teknologista lisäainetta.

D-vitamiinin määrä ilmoitetaan kansainvälisinä yksikköinä (KY, eli International Units IU) tai mikrogrammoina (µg, mikrog).

 • 1 IU vastaa 0,025 µg
 • 1 µg  vastaa 40 IU (KY)

Jos valmisteen D-vitamiinimäärä on ilmoitettu kansainvälisinä yksikköinä, saat mikrogrammamäärän jakamalla sen 40:llä.

 • Esimerkiksi 400 IU (tai KY) / 40 = 10 µg

D-vitamiinivalmisteita löytyy apteekista ja luontaistuotekaupoista sekä tippoina, tabletteina että kapseleina ja vahvuus vaihtelee 5–200 mikrogramman välillä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa aina suosita luonnollisista läheistä saatua (esim. kalanmaksaöljystä saatu D-vitamiini) keinotekoisen sijaan.

Koirille käytännöllisintä on käyttää tippoja, koska kapselin tai tabletin syöttäminen voi olla vaikeaa. Tippapullosta onkin helppo annostella omalle koiralleen sopiva määrä.

Älä käytä ihmisille tarkoitettuja pureskelutabletteja, sillä ne sisältävät usein ksylitolia, mikä on koiralle haitallista.

Esimerkiksi *Biomed D-vitamiinitipat ovat lisäaineettomat ja sisältävät D-vitamiinin lisäksi vain oliiviöljyä. Yhdessä tipassa on D-vitamiinia 25 mikrogrammaa. Riittoisassa 20 ml:n pakkauksessa on yhteensä noin 700 tippaa, joten D-vitamiinitippojen käyttö tulee hyvin edulliseksi. Lisäksi nämä tipat sopivat myös perheen kaksijalkaisille jäsenille.

Jos sinulla on pienempi koira, on helpompaa annostella laimeampaa valmistetta, esimerkiksi *Bioteekin D-vitamiinitipoissa on 10 mikrogrammaa D-vitamiinia yhdessä tipassa ja pullossa noin 280 tippaa.

Voit myös kokeilla tippoja, joissa kätevästi on D-vitamiinin lisäksi myös maitohappobakteereja, esimerkiksi *Gefilus tai *Nordaid 20 µg/tippa / *Nordaid 2 µg/tippa.

D-vitamiinin tutkiminen verikokeesta (25OH)

Artikkelin päivityshetkellä (11/2020) D-vitamiinia ei rutiininomaisesti tutkita ihmisillä eikä koirilla. Ihmisillä D-vitamiinin vaikutuksia on alettu huomioimaan ja siten  mittaukset ovat yleistymässä myös terveydenhuollossa.

Ihminen voi myös yksityisesti ilman lähetettä mittauttaa oman D-vitamiini tasonsa esimerkiksi *Puhti-palvelun kautta. Pelkkä D-vitamiinin analysointi maksaa 49,50 € mutta D-vitamiinin määritys sisältyy lähes kaikkiin Puhti-testipaketteihin. Esimerkiksi *Puhti terveystakastus-paketti maksaa 99,00 € ja mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Koirilla vastaavaa testauspalvelua ei Suomessa vielä ole, eikä D-vitamiinin tutkimusta tehdä rutiininomaisesti. Voit pyytää D-vitamiinin määritystä eläinlääkäriltä, jos koiralta muutenkin otetaan verikokeita esimerkiksi vuositarkastuksen tai sairauden yhteydessä. Movetissa tutkimus maksaa noin 90 euroa.

Koiran viitearvot: 70–180 nmol/l 

 

* Osa linkeistä on merkitty *-tähdellä ja ne ovat affiliate- eli suosittelulinkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Vieraile suosittelemallani sivulla ja tutustu rauhassa tuotteeseen. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita mitä itse tai asiakkaani ovat kokeilleet ja olemme näihin tyytyväisiä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen suosittelemani linkin kautta, saan siitä pienen komission kiitokseksi suosittelusta.

 

Täysravinto - lupaus täydellisestä tasapainosta vai täysilluusio

Resepti: Haukun herkkukeksit - maistuvat superherkut palkitsemiseen...

Takaisinveto: SMAAK Herkkä kala viljaton + ALVAR

6 yleisintä virhettä raakaruokinnan aloittamisessa

5 erilaista virikkeellistä namihetkeä - vaikeuta tehtäviä vähitellen

Parhaat koulutusnamit koiralle

Miten käsitellä raakaruokaa turvallisesti?

Ruokavaliosta apua iho-ongelmiin - Rocky

Parhaat koulutusnamit koiralle

Merilevää ja viherjauheita koiralle

Koiran painonhallinta ja laihduttaminen

Koiran luonnollinen ruokinta

Luonnollisella ruokinnalla

 • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
 • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
 • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

 • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
 • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
 • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
 • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
 • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.