Raakaruoan määrä ja laskuri
Ruoan määrä luonnollisella ruokavaliolla on yhtä tarkka tai epätarkka kuin kuivamuonalla ruokittaessa. Aloita alla olevan raakaruokalaskurin antamalla ruokamäärällä. Jos koirasi lihoo, vähennä ruokamäärää. Jos koirasi laihtuu, anna enemmän ruokaa. Lue lisää koiran painonhallinnasta täällä.
Millä ruokamäärällä aloitat raakaruokinnan?
Ruokalaskurilla saat suuntaa antavan raakaruoan määrän. Laskurissa on huomioitu koiran koko metabolisen painon kautta ja voit myös valita eri aktiivisuustasoja.
HUOM! Laskuri toimii parhaiten, kun koiran paino on 5 - 40 kg. Alle 5 kg koirat kuluttavat kokoonsa nähden paljon enemmän. Yli 40 kg koirat kuluttavat kokoonsa nähden paljon vähemmän.
Normaalilla aktiivisuudella tarkoitetaan sellaista koiraa, joka ulkoilee kolme kertaa päivässä, joista vähintään yksi on noin tunnin mittainen lenkki. Pari kertaa viikossa koira saa juosta myös vapaana, metsässä tai koirapuistossa. Jos sinulla on pentu, syötä raakaruokalaskuriin oletettu aikuispaino.
Laskuri: Ruokamäärä raakaruoalla
Voit myös katsoa arvioidun ruokamäärän tästä taulukosta:
Sopiva ruokamäärä voi vaihdella
Kun mietit sopivaa määrää, perusohjeena on suhteuttaa ruoan määrä koiran kokoon ja painoon. Aikuiset koirat syövät tavallisesti päivässä määrän, mikä vastaa noin 2 – 3 % omasta elopainosta. Pentu syö keskimäärin saman verran raakaruokaa päivän aikana kuin saman rodun aikuinen koira. Pennun ruokamäärä voidaan laskea oletetun aikuispainon mukaan ja se on täysin riittävä keskimääräinen arvio riippumatta pennun sen hetkisestä iästä tai painosta.
Pennun kanssa painon seuranta tai tarkemmin kehon rasvakertymän tarkkaileminen on äärimmäisen tärkeää. Kasvupyrähdyksen aikana energiantarve ja ruokahalu kasvavat.
Ruoan määrää pitää säätää koiran aktiivisuuden, aineenvaihdunnan ja kehon tuntuman perusteella.
Voit ennakoida tilanteita ja lisätä ruoan määrää esimerkiksi:
- kesällä, jos koira ui tai juoksee vapaana normaalia enemmän
- jos hormonit hyrrää
- talvella, jos tekee paljon lenkkejä lumihangessa
- koira oleskelee ulkona kylmällä ilmalla, jolloin energiaa kuluu lämmön tuottamiseen
- metsästys- tai treenikaudella.
Vastaavasti ruoan määrää voi vähentää esimerkiksi:
- jos on hellekausi ja koira ei jaksa liikkua
- jos paukkupakkasilla ei tule ulkoiltua paljon
- kun koira on sairas tai toipilaana
- kun koira steriloidaan tai kastroidaan, jolloin energiankulutus usein vähenee.
Koiraa ei kannata yrittää laihduttaa vähentämällä ruoan rasvaisuutta, sillä silloin elimistö pitää entistä tiukemmin kiinni omista rasvavarastoistaan.
Lue lisää koiran painonhallinnasta ja laihduttamisesta täällä.
Rasvapitoisuuden merkitys ruokamäärään
Tarvittava ruoan määrä riippuu koiran koosta, aktiivisuustasosta, aineenvaihdunnasta ja ruoansulatuksesta, mutta ennen kaikkea ruoan koostumuksesta. Vähärasvaisella ruokavaliolla tarvitaan grammamääräisesti enemmän ruokaa kattamaan koiran energian tarve.
Esimerkki kahdesta erilaisesta ateriasta
Vasemmalla lautasella on 100 grammaa broilerin kauloja ja 100 grammaa possun vähärasvaista palalihaa. Oikealla on 100 broilerin selkää ja 100 grammaa rasvaista possun jauhelihaa. Molemmilla aterioilla on yhtä paljon ruokaa, eli 200 grammaa.
Vaikka molemmilla aterioilla on grammamääräisesti saman verran ruokaa, vasemmalla olevat kaulat ja palaliha ovat vähärasvaisempia kuin broilerin selkä ja possun jauheliha. Oikealla olevan aterian energiamäärä on kaksinkertainen, koska rasvaprosentti on suurempi.
Jos annat 200 grammaa vasemmanpuoleista, vähärasvaista ruokaa, koirasi saa puolet vähemmän energiaa verrattuna oikeanpuoleiseen rasvaisempaan ruokaan.
Jos koiran energiantarve olisi esimerkiksi 1000 kcal/vrk, niin vähärasvaista ruokaa tarvittaisiin neljä tällaista 200 gramman ateriaa eli yhteensä 800 grammaa ruokaa. Rasvaista ruokaa riittäisi kaksi kertaa 200 gramman ateriaa eli 400 grammaa ruokaa.
Tästä syystä tarkkoja grammamääriä on vaikea antaa, eikä se ole edes tarpeellista tai tarkoituksenmukaista.
Raakaravinnolla ruoan rasvapitoisuus vaihtelee tavallisesti 10–20 % välillä. Alle 10 %:lla rasvaa ruokavaliossa, proteiinipitoisuus nousee helposti suureksi ja ruokaa tarvitaan paljon. Silloin on myös vaikea saada riittävästi esimerkiksi välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja, joten koiran iho saattaa kuivua ja alkaa kutisemaan. Ruoan keskimääräinen rasvaprosentti on hyvä pysyä alle 20 %, ettei ruokavalion proteiinipitoisuus jää liian pieneksi.
Voit luonnollisesti käyttää osana ruokavaliota sellaisia lihoja, joissa rasvaa on alle 10 % tai enemmän kuin 20 %. Tärkeää on se, että ruokavalion rasvapitoisuus keskimäärin pysyy 10 % ja 20 % välillä.