Koiran luonnollinen ruokinta
Koirasi kaipaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa – niin kuin sinäkin. Lajityypillinen ja luonnollinen ravinto edistää koiran terveyttä ja koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Tiedätkö sinä, mitä koirasi syö?
Unohda hetkeksi susiteoriat ja ihmisten keksimä lokerointi lihansyöjiin ja kasvissyöjiin. Unohda ruokintasuuntaukset sekä termit barffaus ja raakaruokinta. Ajattele hetki historiaa ja koiran kehitystä.
Ihmiset ovat muodostaneet erilaisia yhteisöjä jo ennen maanviljelykulttuuria. Olemme olleet metsästäjiä, keräilijöitä, kalastajia tai karjanhoitajia. Asumusten laitamille syntyi tunkioita, minne kerääntyi ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruokaa, jätteitä sekä jätöksiä. Näin ihminen muodosti uuden ekologisen lokeron, jonka täyttivät koiraeläinten lisäksi myös rotat ja ketut.
Koirille on ollut aikojen saatossa tarjolla hyvin erityyppistä ravintoa riippuen yhteisön sijainnista sekä ihmisten ruokailutottumuksista. Koirat ovat kehittyneet syömällä muutakin kuin toisia eläimiä ja ovat pystyneet hyödyntämään huonolaatuistakin ravintoa. Vaikka ruoka olisi ollutkin paikoin ravinneköyhää, kukaan ei ollut tarjoamassa lisäravinteita.
Koira siis selviää hengissä ja lisääntyy huonollakin ravinnolla, mutta mikä olisi koiran ihanteellisinta ravintoa? Tarvitseeko koira saaliseläinten lisäksi muutakin, vai ovatko ruoantähteet saaliseläintä parempi valinta koiralle? Onko raakaruokinta ilman ravintolisiä mahdollista? Tiede ei ole lukuisista tutkimuksista huolimatta vielä löytänyt tähän kattavaa vastausta.
Raakaruokinnan peruste: Koira on lihansyöjä
Porvoolainen diplomiravintoneuvoja ja kirjailija Malin Ekblom on erikoistunut koiran lajityypilliseen ruokintaan. Oman saksanpaimenkoiran vakava sairaus ja sen hoitaminen luonnonmukaisella ravinnolla sytytti intohimon opiskella ravitsemustiedettä ja koirien kehityshistoriaa. Hänen näkemyksensä koiran hyvästä ravinnosta on selkeä.
- Koira on elimistöltään yhä lihansyöjä, joka pystyy hyödyntämään parhaiten pääasiassa raakaa ja eläinperäistä ravintoa. Luonnollinen ravinto sopii kaikille roduille kokoon tai ikään katsomatta. Koira kaipaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa, Ekblom painottaa.
Usein koirien sanotaan olevan sekasyöjiä, mutta Ekblomin mukaan näin ei ole. Koiran elimistö on edelleen lähempänä villin koiraeläimen kuin sekasyöjän elimistöä. Koiran raateluhampaat mahdollistavat saaliin tappamisen, terävät poskihampaat saaliin paloittelun ja pureskelemisen. Ravinnon hienontamiseen koiran hampaat eivät juuri sovellu, sillä koiran leuat eivät liiku sivusuunnassa juuri lainkaan esimerkiksi sian tai ihmisen leukojen tavoin. Koira syljestä puuttuu hiilihydraatin pilkkomiseen tarvittava amylaasia.
Koiran mahalaukku venyy enemmän ja tuottaa vahvempia happoja kuin sekasyöjän maha, eikä koiran elimistö ole sopeutunut sulattamaan suuria määriä kasviperäisiä aineita.
Ekblom on opettanut koira-alan ammattilaisille ja koiranomistajille koirien terveyttä edistävää ja lajityypillistä ruokavaliota jo viidentoista vuoden ajan. Vuosien saatossa koirien lajityypillinen ruokinta on ollut vahvassa kasvussa.
Vielä vuosituhannen alussa koirien ruokavalio muutettiin tyypillisesti vasta sitten, kun koiralla esiintyi joitain terveysongelmia. Nykyään monet haluavat tarjota koiralleen luonnonmukaista ravintoa jo pennusta pitäen, ettei mahdollisia terveysongelmia edes syntyisi.
Saat vapaasti linkittää tämän artikkelin blogiisi tai kotisivuillesi, tai jakaa linkkiä some-kanavissasi
Luonnollisen ruokinnan perusteet
Koiran luonnonmukaista ravintoa kuvaa parhaiten se, mitä koira lajityypillisesti tarvitsee. Luonnollisen ruokinnan perusajatus on, että koiralla on edelleen lihansyöjän elimistö, mikä pystyy hyödyntämään parhaiten pääasiassa raakaa eläinperäistä ravintoa kuten lihaa, luita, sisäelimiä, kananmunia ja kalaa. Alustavien tutkimustietojen mukaan koirat hyötyvät selkeästi luonnonmukaisesta ravinnosta. Lisäksi monet koirat ovat saaneet helpotusta terveysongelmiin ruokavalion muutoksen myötä.
- Lajityypillisessä ravinnossa otetaan huomioon, minkälainen koira on eläinlajina ja mitä se luontaisesti syö. Lajityypillisyyteen liittyy myös se, miten koira ruokansa saa. Onko ravinto jauhettua, vai saako koira pureskella? Lihansyöjän tyypillisin ravinto on toinen saaliseläin, mutta harva haluaa ruokkia koiransa kokonaisilla eläimillä.
Koira ei ole kasvissyöjä, eikä se tarvitse hiilihydraatteja
Koira saattaa kuitenkin hyötyä pienestä määrästä kasviksia tai marjoja. Kun ravintona eivät ole kokonaiset saaliseläimet, ravinnosta jää puuttumaan muun muassa saaliseläimen veri, nahka, rauhaset, kilpirauhanen ja aivot. Tämän myötä ravinnosta ei välttämättä saada riittävästi kaikkia ravinteita ja tärkeistä ravintoaineista, kuten jodista voi syntyä vajausta.
- Jättäisin vilja- ja maitotuotteet koiran ravinnosta kokonaan pois. Viljatuotteisiin kuuluvat myös riisi, tattari ja hirssi.
Miksi vaivautuisin raakaruokintaan, mitä hyötyä siitä on?
Koiran luonnonmukainen ruokinta saattaa nopeasti ajateltuna tuntua vaikealta ja työläältä. Miksi ihmeessä käyttäisin voimavarojani ja aikaani moiseen, kun helpommallakin pääsee.
- Suurin hyöty on, että koira pysyy suuremmalla todennäköisyydellä terveenä ja on iloisempi, virkeämpi ja tasapainoisempi. Luonnonmukaisesti ruokittu koira kärsii harvemmin allergioista ja tulehduksista, eikä sen hengitys ja turkki haise. Jos koira haisee, sen korvat töhnivät tai silmät vuotavat, on se merkki siitä, että koiran keho pyrkii pääsemään eroon jostain sille sopimattomasta.
Viidentoista vuoden aikana Ekblom on huomannut, että luonnonmukainen ravinto vähentää terveyden myötä myös eläinlääkärikuluja. Hammaskiveä ei muodostu tai sen kehittyminen on hyvin maltillista.
- Korvien ja hampaiden puhdistamista pidetään pieniä ja normaaleina asioina, jotka kuitenkin kielivät ravintoon liittyvästä ongelmasta. Pieni ihon kutiaminen ja itsensä rapsuttelu kuuluvat koiran elämään, mutta jos koira rapsuttaa itseään jatkuvasti, nuolee tai järsii tassujaan, pitäisi hälytyskellojen soida.
Yleisimpiä hyötyjä, mitä raakaruokinnalla on koettu:
- korvat pysyvät puhtaina, eikä niitä tarvitse enää putsata
- silmien vuotaminen vähenee ja vaalean koiran ihoon tai turkkiin muodostuneet värjäymät poistuvat
- itsepintaiset silmä- tai korvatulehduskierteet loppuvat
- allergiat ja kutina helpottavat, koira ei enää raavi itseään
- ihottumat paranevat ja ihosairaudet, kuten furunkuloosi ja hotspot eivät enää uusiudu
- turkki kiiltää ja on rodulle tyypillinen
- karvanlähtö normalisoituu
- koira on innoissaan ruoasta ja syö mielellään
- tuki- ja liikuntaelinsairauksien, kuten nivelrikon oireet helpottavat ja koira liikkuu mielellään
- ulosteen määrä vähenee ja se on kiinteämpää
- koiralla ei ole pahaa ominaishajua
- hampaat pysyvät puhtaampina ja hengitys ei haise
- koira saa ajanvietettä ja iloa syömisestä ja sohvanjalat säästyvät nakertamiselta
- koiran pureskellessa luita, voidaan sen lajityypillisiä käyttäytymistarpeita
- tyydyttää koira on energisempi ja virkeämpi
- ylivilkkaat koirat rauhoittuvat
- mieli on tasapainoisempi
- omistaja tietää paremmin, mitä koiranruoka sisältää.
Saako koira kaiken tarvitsemansa raakaruoasta?
Ruokavalion muutoksessa koiran omistajien suurin huoli on, saako koira ravinnosta kaiken tarvitsemansa.
- Yhä edelleen elää vahva myytti siitä, että koira on ruokittava valmisruualla, jotta se saisi kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Kysymys on hieman samasta ajatuksesta, että vauvalle syöttäisi ainoastaan pilttiruokaa sen pelossa, ettei vauva saisi muuten kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.
Vahva myytti liittyy myös koiranpennun ruokkimiseen. Koiran pitkän historian ajan valmisruokia on kuitenkin ollut tarjolla vasta muutamien vuosikymmenien ajan.
- Pennullekin tulee tarjota mahdollisimman luonnonmukaista ravintoa. Se vaatii ainoastaan hieman enemmän perehtymistä, että ravinto on monipuolista ja ravintoaineet oikeassa suhteessa. On hyvä tiedostaa, missä suhteessa pennulle annetaan lihaa ja sisäelimiä, entä miksi on tärkeää, ovatko sisäelimet maksaa vai sydäntä, miksi luuaines on tärkeää ja miksi sitä annetaan, Ekblom luettelee.
Työkoirien ruokinnassakaan Ekblom ei näe suurta eroa verrattuna perhe- tai harrastuskoiriin. Kaikki fyysisesti aktiiviset koirat tarvitsevat hieman enemmän rasvaa. Ravintoa voi tarvittaessa täydentää nivelravinteilla.
- Näkisin, että raakaruokaa syövän koiran olisi jopa helpompi kestää pitkiä työpäiviä, koska koira polttaa hiilihydraattien sijaan energiakseen rasvaa. Rasvapolttoisella ravinnolla niin koira kuin ihminenkin jaksavat pidempään.
Alkuun valmisateriat tuovat helppoutta raakaruokintaan
Ruokavalion muuttaminen onnistuu vaivattomasti turvautumalla eläintarvikeliikkeissä ja monissa marketeissakin myytäviin pakastettuihin raakaruoka-aterioihin, jotka ovat täysravintoa. Ateria sisältää oikeassa suhteessa lihaa, jauhettua luuta, sisäelimiä, kasviksia sekä öljyä. Ekblom kannustaa, että aloitus kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Kana- ja possuateriat ovat varmimpia aloittelijoille, naudanliha on yleisimpien allergioiden aiheuttajien joukossa.
- Yleinen suositus on, että koira totuttelee uuteen ravintoon noin kuukauden ajan, minkä jälkeen ruokavaliota monipuolistetaan seuraavien 2 – 3 kuukauden aikana. Mukaan voidaan ottaa myös pureskeltavia luita, monipuolisemmin sisäelimiä lihaa ja kasvista.
Luut ovat koiralle välttämätöntä ravintoa, josta koira saa hivenaineita ja mineraaleja. Lisäksi koira saa toteuttaa luontaista tarvettaan pureskeluun. Koiran vatsan voi totuttaa luihin antamalla ne ensin jauhetussa muodossa ruuan seassa.
- Raaka liha ja luu vaativat koiran vatsalta vahvoja mahahappoja. Koiran elimistö sulattaa kuivamuonan vatsan pH-arvon ollessa 3 – 4, raakaruuan sulatukseen vatsan pH-arvon tulee olla 1 – 2, eli huomattavasti happamampi.
Kokonaisten luiden antamisen aloitan broilerin kauloilla, jotka ovat ison peukalon kokoiset. Sen sisältämät pienet kaulanikamat eivät aiheuta elimistössä ongelmia, vaikka ne eivät vielä kunnolla sulaisikaan.
Tavallisin ruokavalion muutoksen seuraus on, että koiran vatsa menee sekaisin tai että koira ei suostu syömään. Jos esimerkiksi kuivamuonaa aiemmin syönyt vanhempi koira ei suostu syömään ravintoa raakana, sen voi alussa kypsentää. Kuivamuonaa ja raakaruokaa ei kannata sekoittaa keskenään, sillä ruuansulatus voi häiriintyä ja aiheuttaa koiralle muun muassa vatsavaivoja ja närästystä. Luonnolliseen ruokintaan siirtyminen vaatii alkuun hieman perehtymistä, että tietää, mitä koiralleen tarjoaa.
On tärkeää tarjota koiralle mahdollisuus pureskelemiseen, mikä auttaa myös hampaita pysymään puhtaina. Siirtyminen luiden antamiseen on hyvä tehdä maltillisesti ja totuttaa vatsa luihin pikkuhiljaa, jolloin harvoin esiintyy ongelmia.
- Alkukankeuden jälkeen luonnonmukainen ruokinta on yhtä helppoa kuin valmisruuan käyttäminen, Ekblom kannustaa.
Kuinka paljon ruokaa on tarpeeksi koiralle?
Mistä sitten tietää, milloin koira saa ruokaa tarpeeksi tai milloin sitä on liian vähän?
- Ruokaa annetaan sen verran, ettei koira laihdu, eikä lähde lihomaan, Ekblom naurahtaa.
Kuulostaa helpolta, mutta saattaa silti aiheuttaa omistajalle päänvaivaa. Hyvä keskiarvo on, että koira saa päivittäin ruokaa 2 – 3 % suhteessa omaan painoonsa tai siihen, mitä koiran tulisi painaa. Määrä saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta koiran pääasiallinen ravinto on rasva, eivät hiilihydraatit. Täältä löydät kätevän raakaruokalaskurin.
Raaka ravinto auttaa myös koiran painonhallinnassa, sillä koira pysyy rasvan avulla pitempään kylläisenä. Vähärasvaisen dieettiruoan syöttäminen ylipainoiselle koiralle vie Ekblomin mielestä usein ojasta allikkoon.
- Koiran elimistö olettaa, että ruuasta on puutetta, ja se alkaa varastoida rasvaa ja menettää lihasmassaa. Jos koiralle annetaan sen tarvitsemaa rasvaista ruokaa, elimistö uskaltaa käyttää omia rasvavarastoja. Kun ravinnosta poistetaan hiilihydraatit, paino-ongelmatkin tavallisesti poistuvat. Toki raakaa ravintoakin voi saada liikaa. Oma koirani lihoo ja laihtuu vuodenaikojen mukaan, koska liikunnan määrä muuttuu muun muassa mökkeilyn, metsästysharrastuksen ja talviolosuhteiden mukaan. Painon noustessa en vähennä ruuan rasvaisuutta, vaan vähennän ruuan määrää.
Ekblomin mielestä koira pärjäisi luonnonmukaisella ruualla periaatteessa ilman lisäravinteitakin, mutta täysipainoisen ruokavalion rakentaminen voi tietyiltä osin olla haastavaa.
- Suosittelen lisäämään ravintoon omega-3:sta, sillä sitä on vaikea saada riittävästi. Parasta olisi, jos koira saisi sen rasvaisesta kalasta. Nykyinen kasvatettu lohi on kuitenkin niin huonolaatuista, että siitä saatava omega-3:n määrä on kymmenessä vuodessa puoliintunut. Kun kaloille on alettu syöttää rehua, joka sisältää esimerkiksi soijaa ja kasviöljyä, on lohessa aiempaa enemmän omega-6 kuin omega-3 rasvahappoja.
Ekblom suosittelee lisäravinteiksi myös D-vitamiinia sekä jodin saamiseksi merilevää. Helpointa on käyttää apteekista saatavia D-vitamiinitippoja. Koirille on olemassa myös D-vitamiinijauhetta, mutta sen mukana koira saa lisäksi muita täyteaineita. Kurkkaa suositellut annokset ja valmisteet.
Onko raakaruokinta kallista, vaikeaa ja likaista?
Luonnonmukaista ruokintaa on vastustettu muun muassa ravinnon kalleudella, epähygieenisyydellä ja vaikeissa olosuhteissa mahdottomalla tavalla ruokkia koira.
- Kotona käsitellään raakaa lihaa myös ihmisen ruokia valmistettaessa. Keittiöhygienian on oltava hyvä, mutta mihinkään älyttömään desinfiointiin ei tarvitse ryhtyä. Raaka ruoka säilytetään luonnollisesti jääkaapissa kannellisissa astioissa ja huolehditaan siitä, etteivät lapset pääse käsittelemään likaisia astioita. Ruokaviraston nettisivuilla on hyvät ohjeet raa´an lihan käsittelyyn, jos lihan käsitteleminen on vierasta. Koiran maha on sen sijaan sen verran hapan, että bakteereille altistuminen ei tuota koiralle ongelmia.
Kun luonnonmukaisen ruokkiminen tulee tutuksi ja osaa ostaa isompia määriä kerralla, raaka ravinto on loppujen lopuksi samanhintaista kuin laadukas kuivamuona. Jos koiran ruokkii ostamalla pieniä annospakkauksia ja valmiita raakaruoka-aterioita, hinta voi nousta kuivamuonaa korkeammaksi. On kuitenkin huomioitava, että usein säästöä syntyy eläinlääkärikuluissa.
Lue täältä 5 (+1) tavallisinta myyttiä koiran raakaruokinnasta.
Miten ruokkia koira loma-aikoina?
Miten selvitä vaelluksesta, veneilystä tai koiran ajasta hoitolassa?
Koiran hoitajalle pystyy usein antamaan ruuan valmiina pakastettuina annoksina erillisiin rasioihin jaettuina. Vaellusreissuille suosittelen kuivattuja tuotteita. Tarvittaessa markkinoilta löytyy myös lihapitoisia kuivamuonia, joissa lihaa on jopa 70 – 90 %. Koiran vatsa kannattaa kuitenkin totuttaa uuteen ruokavalioon hyvissä ajoin ennen lomaa, ettei lomalla tule yllättäen ongelmia koiran kärsiessä vatsavaivoista.
Koiran ruokkiminen ei ole taidetta, eikä tähtitiedettä. Ekblom korostaa, että koiran lajityypillinen ruokkiminen ei ole yhtään sen vaikeampaa kuin oman lapsensa ruokkiminen. Harva miettii lapsensa tai itsensä kohdalla, tulikohan tänään saatua ravinnosta kaikki se, mitä elimistöni tarvitsee. Avainsanoja ovat lajityypillinen, terveellinen, puhdas ja maukas ravinto, joka saa yksilön voimaan hyvin.
Luonnollisen ruokinnan suuntauksia
Koirien ruokavalioilla ei ole niin selkeitä rajoja kuin ihmisillä. Siksi niissä meneekin helposti sekaisin varsinkin, jos eksyy netin syövereihin keskustelupalstoille. Yhtä ainoaa oikeaoppista ruokintatyyliä ei ole olemassa. Suuntauksia on useita, eikä tarkkaa rajaa näiden välillä ole. Ruokintasuunnitelmat, ravintoterapeutit ja laskentataulukot voivat tarvittaessa toimia aputyökaluina, kun kokeilee ja selvittää, minkälainen ruokavalio olisi paras mahdollinen omalle koiralle. Ruokavalion tarkan sisällön määrittelee lopulta koiran vointi.
Luonnollinen ruokinta, tai raakaruokinta
Ravinto koostuu lajille tyypillisestä ravinnosta, jossa otetaan huomioon myös muut lajityypilliset tarpeet kuin syöminen.
Koiralähtöinen ruokintatyyli, jossa otetaan huomioon yksilölliset tarpeet sekä makumieltymykset. Ravintoaineet pyritään saamaan ruoka-aineista ja monipuolisella ruokavaliolla. Tarvittavat ravintolisät annetaan luontaisista lähteistä aina, kun se on mahdollista. Ruokavalinnoissa suositaan mahdollisuuksien mukaan riistaa ja vapaana elänyttä, itselleen lajityypillistä ruokaa syönyttä eläintä tai käytetään luonnonmukaisesti kasvatettua lihaa eli luomua.
Kun perusteet on hallinnassa, on koiran luonnollinen ruokinta melko yksinkertaista.
- Liha ja muut eläinperäiset tuotteet, kuten sisäelimet, luut ja kala muodostavat ruokavalion perustan.
- Pääpaino on lihassa, jota tulisi olla vähintään puolet koiran ruokavaliosta.
- Luita annetaan 10 – 15 % ruokavaliosta.
- Sisäelimiä annetaan 5 – 15 % ruokavaliosta.
- Kalaa annetaan 5 – 10 % ruokavaliosta.
- Kasvikunnan tuotteita annetaan ulosteen laadun perusteella.
Ruokavaliota täydennetään rasvoilla ja ravintolisillä tarpeen mukaan. Koirakohtaisesti ruokavalion osana voi olla myös perheen ruoantähteet, kuten ylijäänyt aamupuuro tai lihakastike. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, mahtuu siihen luonnollisesti myös herkkuja, kuten satunnainen possun korva ja koulutusnameja.
Raakaruokinta pelkällä lihalla
Tänä päivänä termi ’raakaruokinta’ on vakiintunut ja tarkoittaa useimmiten ruokavaliota, jossa pääpaino on raaoissa eläinperäisissä tuotteissa. Osa raakaruokkijoista antaa pelkästään lihaa ja täydentävät ruokavaliota keinotekoisilla vitamiinilisillä. Tämä ei ole lajityypillistä ruokintaa.
BARF – Barffaus
BARF on lyhenne englanninkielisistä sanoista “Bones And Raw Food” eli luita ja raakaa ruokaa tai “Biologically Appropriate Raw/Real Food” eli biologisesti oikeaoppista raakaa/oikeata ruokaa.
- Koostuu 50 – 70 % raaoista lihaisista luista, loput lihaa, kalaa, sisäelimiä ja kasviksia.
- Ruokavaliosta yhteenlaskettuna lihaa noin 50 – 60 % ja kasviksia 10 – 25 %.
- Usein valmiiksi jauhettuja ja koostettuja aterioita.
Saalismalli – Prey Model
Prey model on englanninkielinen termi saalismallille ja nimitys prey model -ruokinta on vakiintunut myös Suomessa.
- Ruokintatyyli, jossa jäljitellään pienen saaliseläimen koostumusta.
- Ruokavalio koostuu 80 % lihasta ja lihaan rinnastettavista tuotteista, 10 % luista ja 10 % sisäelimistä. Käytetään myös nimitystä 80:10:10.
- Viljatuotteet koiraeläinten ruokavaliossa ovat peräisin saaliseläimen mahalaukun sisällöstä.
- Ruokavalioon voi kuulua kokonaisia eläimiä, kuten broileria, kania tai pienriistaa.
- Ei lainkaan tai harvoin kasviperäisiä tuotteita.
Sekaruokinta
- Käytetään usein nimitystä 50:50. Puolet ruuasta kuivamuonaa, puolet raakaruokaa.
- Riskinä on, että raa’asta puolikkaasta tulee liian yksipuolinen, koska turvaudutaan kuivamuonassa oleviin ravintoaineisiin.
- Kuivamuonan korkea hiilihydraattipitoisuus ja keinotekoiset lisäaineet voivat edelleen aiheuttaa koiralle ongelmia.
- Kuivamuonassa on monta muutakin ongelma, joka uhkaa koirasi terveyttä, kuten alhainen lihapitoisuus ja keinotekoiset mineraalit ja lisäaineet.
Lihaluuruokinta – RMB, Raw Meaty Bones
Raw Meaty Bones, eli raa’at lihaisat luut
- Eläinlääkäri Lonsdalen versio raakaruokinnasta. Pääasiassa kokonaisia ruhoja tai isoja lihaisia luita.
- Kasviksia harvoin tai ei lainkaan, mutta ruokavalioon saattaa kuulua ruoantähteitä.
Kotiruoka
- Voi tarkoittaa lähes mitä tahansa kotona koiralle tehtyä ruokaa.
- Usein kypsennettyä puuroa sekä raakaa tai kypsää lihaa.
- Ruokavaliota täydennetään ruoantähteillä sekä ravintolisillä.
Saat vapaasti linkittää tämän artikkelin blogiisi tai kotisivuillesi, tai jakaa linkkiä some-kanavissasi
Kirjailija Malin Ekblom
Kirjailija Malin Ekblom on diplomiravintoneuvoja ja erikoistunut koiran luonnolliseen ruokintaan. Malin on vuodesta 2005 pitänyt ravintokoulutuksia koiranomistajille, ongelmakoirakouluttajille, eläinlääkäreille ja muille alan ammattilaisille.
Oman koiran vakava sairaus ja sen hoito ruokavaliolla sytytti intohimon opiskella ravitsemustiedettä ja Ekblom valmistui Terveysopisto Saluksesta vuonna 2010. Lisäksi häntä kiinnostaa koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä täydentävät hoitomuodot. Malin on koirien koulutusohjaaja ja perehtynyt koulutustekniikan perusteisiin ja koirien kehityshistoriaan.
Malin Ekblomin tavoitteena on, että jokainen voi ruokkia koiraansa turvallisesti, terveellisesti ja arkeen sopivasti niin, ettei tarvitse murehtia ruokinta-asioita tai tehdä monimutkaisia laskelmia. Malinin suuri vahvuus onkin kyky kiteyttää ravitsemusasiat helposti ymmärrettävään ja käytännönläheiseen muotoon.
Malin on yli 15 vuotta työskennellyt elintarviketeollisuuden parissa laboratoriossa, laadunvalvonnassa sekä tuotantoprosessien ja hygieniaongelmien ratkaisussa. Hän innostuu ruoka-aineiden tutkimisesta ja analysoinnista, kemiallisista reaktioista sekä mikrobiologiasta.
Malin Ekblomin kirjoittama ruokintakirja Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla - Mitä koirasi toivoo sinun tietävän ruokinnasta sisältää käytännönläheistä perustietoa koiran luonnollisesta ruokinnasta sekä selkeät ohjeet, miten päästä alkuun. Kirjassa käsitellään tavallisimpia ruokintaan liittyviä ongelmatilanteita sekä ravintolisien tarpeellisuutta. Kirja toimii myös oppikirjana muun muassa koiran hyvinvointialalla työskenteleville ja alan opiskelijoille.
Ekblom on julkaissut aiemmin myös kirjat Koiran luonnollinen ruokinta (2006) sekä Haukun Herkut - Helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun (2018). Hänen omakohtainen kokemus koiransa erikoisruokavaliosta sekä reaktiivisen koiran kouluttaminen kivaksi koirakansalaiseksi, maalta kaupunkiin muuton jälkeen, sai hänet kokeilemaan erilaisia tapoja tehdä nameja. Lopulta löytyi keinot, miten voi helposti tehdä herkkuja, jotka sekä maistuvat koiralle että sopivat osaksi ruokavaliota.
Malin Ekblomin kirjat voit ostaa kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista.
Tuorein suomenkielinen ruokintakirja
Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla - Mitä koirasi toivoo sinun tietävän ruokinnasta
Koirasi kaipaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa – niin kuin sinäkin! Yhtäkään koiraa ei ole luotu pureskelemaan päivästä toiseen kuivia nappuloita. Pieni tai suuri, nuori tai vanha, jokainen arvostaa hyvää ruokaa – luonnollinen ruoka sopii kaikille roduille.
Kirjan avulla opit koostamaan terveyttä edistävän, lajityypillisen ruokavalion, joka saa koirasi heiluttamaan häntäänsä iloisena. Löydät käytännönläheiset ohjeet ruokavalion muutokseen ilman ripulia tai oksentelua.
Perustietoa koiran raakaruokinnasta
Saat vastauksia sopimattoman ruoan aiheuttamiin ongelmiin ja ymmärrät, miksi oikea ruoka on tärkeää koiran hyvinvoinnille.
- Vaivaako kutina tai ihottuma?
- Onko herkkä vatsa?
- Eikö ruoka maistu?
- Tulehduksia tai hiivaa aina uudelleen?
Helppolukuinen ja innostava perusteos jokaisen koiranomistajan kirjahyllyyn!
Tilaa omasi AdLibris kirjakaupasta tai e-kirjana Elisa-kaupasta.
Koirien oma herkkureseptikirja
Haukun Herkut - Helpot ja terveelliset lihanamit palkitsemiseen ja herkutteluun
Vastustamattomat namipalat helposti ja edullisesti!
Herkuilla on tärkeä rooli koiran elämässä, kuten kotiintuloherkut ja namien etsintäleikit. Koulutustilanteissa herkkuja kuluu koiran palkitsemiseen yllättävän paljon ja määrä on huomioitava koiran ruokavaliossa.
Tämän kirjan avulla opit tekemään koirallesi maistuvat ja terveelliset herkut, ilman viljaa ja turhia lisäaineita. Namit tuovat lihaisan ja nautinnollisen herkutteluhetken kaikille koirille rodusta ja iästä riippumatta.
Haluaisitko tarjota koirallesi puolikosteita kanaherkkuja tai kuivattuja sydänsipsejä?
Kaikki ohjeet ovat lihapohjaisia ja soveltuvat erityisen hyvin raakaruokaa syöville koirille. Allergisille koirille löytyy soveltavat ohjeet sekä ehdotukset korvaaviin ainesosiin tavallisimpien allergeenien tilalle.
- Voit valita mitä lihoja ja raaka-aineita käytät.
- Vältyt keinotekoisilta säilöntä-, maku- ja väriaineilta.
- Lihanamit ovat sopiva osa ruokavaliota - ei turhia kaloreita!
Tilaa omasi AdLibris kirjakaupasta tai e-kirjana Elisa-kaupasta.